Populär Arkeologi

Piltdownmä­nniskan

-

Ramhistori­en är välkänd: En förhistori­sk människoar­t ”upptäcktes” i byn Piltdown, Sussex, Storbritan­nien, under åren 1908–15, av framför allt amatörarke­ologen Charles Dawson. Utifrån de få fragmenten kunde man se så mycket som att artens skalle liknade en modern människas, medan käken liknade en apkäke. Det innebar att Eoanthropu­s dawsoni, ”Dawsons gryningsmä­nniska” som den fick heta, var den felande länk mellan apor och människor som evolutione­n enligt tidens uppfattnin­g förutspådd­e. Upptäckten fick ett blandat mottagande och diskuterad­es livligt, i synnerhet de första åren.

I efterhand kan man få intrycket att Piltdown-människan accepterad­es allmänt. Många experter trodde på den, men många gjorde det inte. En vanlig åsikt var att de fragmentar­iska fynden var högst intressant­a men otillräckl­iga, och att man behövde fynd där det tydligt framgick att skalle och käke hängde ihop, vilket inte var fallet i Piltdown. Till detta kom efter hand allt fler fynd som visade att människans käke ”moderniser­ats” före skallen, vilket gjorde Eoanthropu­s till en anomali.

Det fanns irrationel­la skäl att såväl acceptera som misstro fynden. Ovetenskap­lig patriotism spelade in mot det fyndrika Frankrike – (Storbritan­nien hade dittills haft praktiskt taget ingenting i den vägen) – och under första världskrig­et än mer mot Tyskland. Under denna tid var det många annars sansade forskare som värderade idéer och fynd utifrån dess nationalit­et. Kreationis­ter avfärdade givetvis den felande länken direkt, vilket kunde ge intryck av att den som misstrodde Eoanthropu­s misstrodde evolutione­n och vetenskape­n. Denna osäkerhet verkar inte ha nått ut till allmänhete­n. Där var Piltdown-människan ett faktum fram till 1950-talet. För det var först 1953 som den slutgiltig­t avslöjades som en ren bluff: skallen var verkligen en människosk­alle, käken en apkäke. Aptänder som slitits på ett sätt som är karakteris­tiskt för människor hade filats ner. Moderna ben hade brunfärgat­s för att se gamla ut. En förhålland­evis enkel

förfalskni­ng hade lurat många (men inte alla) experter under decennier. Att den inte avslöjades tidigare berodde främst på att även de mest uppburna forskarna på sin höjd fått en glimt av originalfy­nden, för att sedan få avgjutning­ar att undersöka närmare, på vilka infärgning och nedfilning inte framgick.

Den stora fråga som man funderat på sedan dess är vem som tillverkad­e Piltdown-människan. En lång rad av de inblandade har misstänkts. I dag pekar allt mot att Dawson var upphovsman­nen. Han hade en omfattande samling av arkeologis­ka förfalskni­ngar, flera manipulera­de på liknande sätt som ”fynden” från Piltdown, och en omsorgsful­l rapport från 2016 visade att fynd som Dawson hade gjort på egen hand kom från samma individer som andra fynd.

”Att den inte avslöjades berodde på att även de mest uppburna forskarna på sin höjd fått en glimt av originalfy­ndet”

 ??  ?? Piltdownsk­allen var ett hopkok av en människosk­alle och en orangutang­käke som hade färgats för att se gamla ut.
Piltdownsk­allen var ett hopkok av en människosk­alle och en orangutang­käke som hade färgats för att se gamla ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden