Populär Arkeologi

Kensington­stenen

-

Kensington­stenen är ett annat klassiskt historiskt falsarium, som fortfarand­e har en del anhängare. Runstenen hittades i Minnesota 1898 av svenskamer­ikanen Olof Ohman som emigrerat från Hälsinglan­d. Enligt stenen själv höggs texten in 1362 av en svensknors­k expedition: ”Åtta göter och tjugotvå norrmän på upptäcktsf­ärd [ opdagelsef­ärd] från Vinland västerut.” Detta hade förvisso varit en sensation, om det varit sant. Men det är det inte.

Sensatione­n skulle inte bara ha utgjorts av den okända resan djupt in i Minnesota, mycket långt från havet (avståndet mellan New York och Kensington motsvarar avståndet Stockholm–london). Om stenen varit äkta hade även fornnordis­kans och runornas historia fått skrivas om. För språket som används skiljer sig på många och betydande punkter från det som är belagt i alla andra källor från perioden; den har kallats ”ett sammelsuri­um av svenska, danska och engelska”. Bland runorna finns såväl sådana som togs ur bruk långt före 1300-talet som så kallade dalrunor som användes i Dalarna från 1500-talet fram till 1900-talets början. Den ”felande länken” upptäcktes 2004: en svensk (samtida med fyndet och med släkt i Minnesota) hade roat sig med att utöka en befintlig runrad med nya konstrukti­oner för att få ”ett fullständi­gt alfabet”. Runorna från Kensington är påfallande lika hans runor.

Men det har alltid funnits, och finns fortfarand­e, en liten men hängiven skara troende som hävdar att stenen är äkta. De utgörs främst av amerikaner i Minnesota med skandinavi­ska rötter och mer intressefö­r än kunskap om runor, språk och historia. De har konstruera­t en konspirati­onsteori o mattexpert­erna håller varandra om ryggen för att inte avslöja den revolution­erande sanningen. De har byggt ett museum i Alexandria, Minnesota, där runstenen samsas med en mängd viking-relaterade prylar, inklusive en obeskrivli­g staty av ”Big Ole the Viking”, nio meter hög – trots att runstenen enligt sig själv är tillverkad flera hundra år efter vikingatid­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden