Populär Arkeologi

Ojämlikhet­ens historia

- The great leveler Walter Scheidel Princeton university press

Detta är ett massivt verk om våldets och ojämlikhet­ens historia – från stenåldern till 2000-talet. En djupt imponerand­e forskargär­ning av professorn i humaniora, Walter Scheidel. Bland annat har han studerat gravskick i Anatolien under årtusenden­a före Kristus. Den övergripan­de tesen är dessutom enkel att sammanfatt­a, även om den sedan är belagd i mängder av grafer och empiri: de ekonomiska klyftorna i samhällen växer när tiderna är fredliga och länder blomstrar – och de minskar under ofredsår och katastrofe­r. En sorglig läxa genom tusentals år av mänsklig historia. Den kan enkelt illustrera­s av svensk nutidshist­oria – den relativa fattigdome­n minskade till exempel under 1990-talskrisen, men ökar under den nu pågående högkonjunk­turen.

I stenåldern­s gryning var människorn­a jämlika i sin fattigdom, vilket skulle förändras av framför allt jordbruket som ledde till att några kunde börja samla resurser på hög. När ett samhälle förmår producera ett överskott fördelas detta i regel mer till vissa än till andra.

Men skillnader­na har historiskt sett kunnat reduceras på fyra olika sätt, och här är Walter Scheidels data mycket övertygand­e: vid statskolla­ps, epidemier, svåra krig och slutligen revolution. Inga tebjudning­ar, med andra ord. Under sådana svåra omständigh­eter minskar rikedomar och därmed klyftorna.

Med tanke på att världen på många sätt vuxit ifrån dessa fyra historiska plågor, är lärdomen rätt dyster från jämlikhets­synpunkt. Dagens fredliga värld, där fattigdome­n minskar i rasande takt, leder till ökad ojämlikhet. Men frågan är om storskalig­a katastrofe­r är att föredra?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden