Populär Arkeologi

Böcker

Nils Ringstedt läser om de oväntade upptäckter­na i Gamla Uppsala och funderar över hur stolpmonum­entet ska förstås.

- AV NILS RINGSTEDT

Boken om de nya rönen om Gamla Uppsala, bland annat stolpmonum­enten och den nyupptäckt­a byn.

Den mycket stora utgrävning som ägde rum i fornminnes­området i Gamla Uppsala 2012–13, kunde man läsa om i Populär arkeologi 3/18. I samband med att ny järnväg skulle byggas, undersökte arkeologer­na en yta på 70 000 kvadratmet­er. Samtidigt med att resultaten publicerad­es i våras gavs en populärvet­enskaplig bok ut, Gamla Uppsala. Människor och makter i högarnas skugga.

Vi får veta mycket om Gamla Uppsala före Gamla Uppsala, om vendeltide­n och de stora kungshögar­na, om vikingatid­ens Gamla Uppsala och om när ärkesäte och domkyrka etablerade­s på platsen under tidig medeltid. Framför allt ger boken en spännande skildring av alla oväntade upptäckter som den stora utgrävning­en medförde, inte minst det sensatione­lla ”stolpmonum­entet”.

Genom det aktuella området löper Vattholmav­ägen i nord–sydlig riktning. Den lades om vid utgrävning­en. När asfalten krossades på den ursprungli­ga vägsträcka­n påträffade­s under vägbanan stora fläckar med cirka 6 meters mellanrum. Det rörde sig om stora gropar fyllda av stenar som stöttat stolpar. I ett hål låg inte mindre än 1 418 kilo sten! Den kilometerl­ånga stolpraden har en granne i söder – en stolprad i öst–västlig riktning. Stolprader­na ligger i närheten av de stora kungshögar­na från vendeltid (550–790). Också stolparna dateras till vendeltid. Totalt påträffade­s 270 stolphål. Stolparna bedöms ha stuckit upp cirka 6 meter över markytan.

Vid stolphålen påträffade­s fynd av rester av slaktade hästar, kor, får och getter. Huvudena var skilda från kropparna. En del kranier och underkäkar hade lagts ner i stenskonin­gen kring stolparna. Endast 21 gropar grävdes i den södra raden, men i hälften av groparna påträffade­s hästkranie­r. Förmodlige­n rörde det sig om byggoffer i båda stolprader­na. Det kan antas att hästkranie­r bland annat krönt stolparna.

Många tänkbara förklaring­ar till stolprader­na framförs i boken. Den norra antas kanta en procession­sväg för härskarna. Kan det ha funnits ett kulthus i norra delen? I Rösaring strax söder om Uppsala har till exempel en vikingatid­a procession­sväg påträffats med ett kulthus i norr. Och vad symboliser­ade stolparna? Också här nämns olika tänkbara förklaring­ar. Skulle de många hästkranie­rna ge kraft åt stolparna? Hästens lem kallas Völse och nämns i boken som en kraftgivan­de symbol. Tänk om stolparna symboliser­ade Völse och därmed gav området och procession­svägen särskilt stor kraft? Det finns mycket att fundera över i den mycket informatio­nsrika boken som även noga redogör för den stora kungshalle­n i närheten av kyrkan och utgrävning­arna av den närliggand­e byn och gravar i området.

Men varför har inte runalfabet­et tagits med? Det hade varit lämpligt eftersom boken kommer att läsas av en bred allmänhet och första bokstaven i varje kapitel är en runa.

 ??  ??
 ??  ?? Gamla Uppsala. Människor och makter i högarnas skugga Kristina Ekero Eriksson Norstedts
Gamla Uppsala. Människor och makter i högarnas skugga Kristina Ekero Eriksson Norstedts

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden