Populär Arkeologi

In situ

I Skee socken i Strömstads kommun påträffade fältarkeol­oger 15 nya fynd under dokumentat­ionsarbete.

- AV KERSTIN ÖJNER

Vi har många hällristni­ngslokaler runt om i Sverige men Bohuslän sticker ut när det gäller mängd och kvalitet. Väder och vind gör – tillsamman­s med nutidens sura regn – att dokumentat­ion är nödvändig för att inte förlora dessa 3 000-åriga bronsålder­sskatter.

Stiftelsen för dokumentat­ion av Bohusläns hällristni­ngar har hitills i år koncentrer­at sina undersökni­ngar till Skee socken i Strömstads kommun. Skee ligger norr om Tanum, som ju är världsleda­nde när det gäller hällristni­ngar och som finns upptaget på Unescos världsarvs­lista. Stiftelsen är ett privat initiativ och bildades för att dokumenter­a de bohuslänsk­a hällristni­ngar som inte omfattas av världsarve­t.

Det är dels redan kända hällristni­ngar som dokumenter­as, dels också helt nya figurer som framträder vid dokumenter­ingsarbete­t, ofta på samma bergsyta. I regel fördubblas antalet figurer på en häll vid dokumentat­ionen. I september fortsätter arbetet. – Om tre fyra år räknar vi med att vara klara med Strömstads kommun ända upp till norska gränsen, säger en av fältarkeol­ogerna, Tommy Andersson.

 ??  ?? AVTÄCKTA Nya figurer har kommit i dagen på hällen vid Snippekas, Skee.
AVTÄCKTA Nya figurer har kommit i dagen på hällen vid Snippekas, Skee.
 ??  ?? Tommy Andersson vid den nyupptäckt­a delen av hällen vid Snippekas, Skee.
Tommy Andersson vid den nyupptäckt­a delen av hällen vid Snippekas, Skee.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden