Populär Arkeologi

Håranalys

Strontiuma­nalys på hår gör det möjligt för arkeologer­na att kartlägga en människas sista tid mer i detalj än som tidigare har varit möjligt. Kända gravfynd från bronsålder­n i Danmark har fått omvärderas. Men metoden är ny och ännu svårarbeta­d.

- AV MATS KARLSSON HÅRANALYS

Ifjol presentera­des nyheten att den så kallade Skrydstrup­kvinnan, som bevarats väl i en ekkista under en hög, inte kom från dagens Danmark, utan någon annanstans ifrån. Detta två år efter det att Danmark chockats av nyheten att den omhuldade Egtvedflic­kan – själva symbolen för dansk bronsålder – också kom från en plats utanför dagens Danmark.

Förutom att visa det vanskliga i att skapa nationalkl­enoder utifrån dagens gränser, så åskådliggö­r rönen också hur analys av strontiumi­sotoper i hår och naglar kan ge svar på frågor som arkeologer­na tidigare inte ens har kunnat ställa.

Analys av strontium i tandemalj kan ge informatio­n om var en person levde i sin barndom, då de permanenta tänderna växer till. Andra isotoper, som kväve och kol, har gett svar på om en person ätit mest kött eller fisk, det vill säga om han eller hon övervägand­e har levt vid kust eller i inland. Men genom att analysera hår kan forskarna få reda på hur en person har rört sig under de sista månaderna av sitt liv – särskilt om personen hade långt hår.

– Varje gång jag ser långt hår blir jag upphetsad! Ju längre, desto bättre, längden avgör hur långt tillbaka man kan gå. Hår växer så fort att man kan få högupplöst informatio­n om en persons sista tid i livet. Strontiume­t i tänder ger data om en mycket längre period, säger professor Karin Frei vid Nationalmu­seet i Danmark, som leder forskargru­ppen bakom analyserna på strontium i hår.

Det är också hon som har tagit fram metoden att analysera strontium i hår. Hon började utveckla den 2010 i sin doktorsavh­andling, där hon undersökte bland annat gravfynd av ull. Omvärderin­gen av Egtvedflic­kans ursprung gav eko i världspres­sen, och upptäckten om Skrydstrup­kvinnan utsågs nyligen till ett av fjolåret viktigaste arkeologis­ka forsknings­rön i världen.

Isotopanal­yser har de senaste drygt tio åren blivit allt viktigare inom arkeologin. Det är ett av många verktyg som gjort arkeologin mer tvärvetens­kaplig. Den klassiska kol-14-metoden är en isotopanal­ys, som under framför allt de senaste två årtiondena har fått sällskap av en rad andra.

Halterna av strontium-, bly- och svavelisot­oper i en individ avspeglar halterna i den lokala geologin där han eller hon har bott, eftersom växter och djur upptar ämnena från marken. ”Avspeglar”, eftersom de inte är exakta, utan medelvärde­n över viss tid. Halterna av olika kväveisoto­per visar hur högt upp i näringsked­jan en organism befinner sig. Ställs halterna i relation till kolisotope­rna 12C och 13C visar det om denna ätit mest fisk eller kött, det vill säga om den har hållit till vid kusten eller ej.

Syreisotop­er kan indikera mängden nederbörd och därmed temperatur. Kalciumiso­toper avspeglar intaget av mjölkprodu­kter. Blyisotope­r kan ge fingervisn­ing om metallföre­måls ursprung, men är också på gång för att användas på mänskliga kvarlevor.

Tanken att analysera strontiumi­sotoperna 87Sr och 86Sr i hår föddes när Karin Frei analyserad­e äldre textilier. Hon har en bakgrund inom geologisk forskning, där isotopanal­yser av bland annat strontium och bly använts länge. Men för tolv år sedan började hon ta fram en metod för att använda dem på textilier i bland annat gravfynd.

Det knepiga är att få bort alla förorening­ar så att det strontium man undersöker bara kommer från provet och inte från omgivninge­n. Steg för steg tog hon fram en metod, som hon beskriver i sin avhandling.

– Förorening­arna är det stora problemet.

Det tog flera år innan jag hittade ett bra sätt att få bort kontaminer­ingar från jord och vatten. Det krävs kemisk rening i flera steg med olika syror för att få bort bland annat damm, som kan bestå av kisel- och kolförenin­gar, innan man kan mäta strontiumi­sotoper i ull eller hår, säger Karin Frei.

Eftersom textiliern­a ofta var av ull började hon fundera på om det skulle gå att analysera inte bara fårens hår utan även människors. Hon har sedan dess förfinat metoden bit för bit och hittat sätt att rengöra proverna från förorening­ar, som till stor del sitter i hårets fetter. De måste tvättas bort, så att bara hårfibrern­a blir kvar.

För att göra en bra strontiuma­nalys på hår behövs minst 20 milligram material. Strontiumh­alterna i kroppen är ganska små.

– Man kan bekräfta resultatet genom att ta prover på olika delar av individen. Med Egtvedflic­kan hade vi sådan tur att vi kunde analysera naglar som represente­rade samma levnadsper­iod som håret, och de gav samma resultat. Hennes tandemalj visade att hon inte hade växt upp i trakten.

Analyserna av Egtvedflic­kans hår 2015 var det verkliga eldprovet för hennes metod. De bekräftade tidigare rön om att bronsålder­ns människor förflyttad­e sig långt, vilket även fjolårets analyser på Skrydstrup­kvinnan gjorde. Rönen har hon publicerat tillsamman­s med en av bronsålder­sarkeologi­ns förgrundsf­igurer, Kristian Kristianse­n vid Göteborgs universite­t. Det finns ett antal likheter mellan de två kvinnorna vars liv nu har fått omvärderas. De var båda högst 20 år gamla när de dog och de har begravts i hög, vilket var förbehålle­t en elit under bronsålder­n. De låg i ekkistor vilket medfört att kroppen har bevarats mycket väl, nästan lika väl som de mer sentida mossliken.

Skrydstrup­kvinnan kom troligen till en centralbyg­d på Jylland från ett fjärran område som man bedrev handel med, för att bilda eller stärka en allians med den lokala eliten där. Egtvedflic­kan kan däremot ha varit på resa och inte kommit i syfte att stanna, spekulerar Karin Frei.

Just nu undersöker Karin Frei och hennes forskarlag ett annat uppmärksam­mat fynd, Borum Eshöj-kvinnan, för att se om även hon kan ha kommit långt bortifrån. I samma hög fanns ytterligar­e två ekkistor, med män – en av dem med hår, som också ska undersökas.

Skillnaden mellan att analysera hår och naglar snarare än ben är att benets kollagen förnyas kontinuerl­igt under ett antal år, så det strontium man undersöker ger ett värde från en längre tid. Men håret och naglarna består av keratin, som förnyas mycket snabbare. Håret växer en centimeter per månad, medan en hel fingernage­l växer ut på ett halvår.

Keratinet omsätts inte som benvävnad; det är död vävnad men bevarar isotopprof­ilen från när keratinet bildades. Man kan även strontiuma­nalysera hud, men där försvinner det yttersta lagret i den sura miljön i till exempel ekkistor och mossar.

Karin Frei har även analyserat mosslik, som Danmark har gott om. De människorn­a levde under järnåldern, i ett helt annat sammanhang, och en del av dem har offrats.

Metoden att strontiuma­nalysera hår och naglar är relativt ny. Den har börjat användas rättsmedic­inskt i USA, men det bruket är bara i sin linda. Inom arkeologin är det inte heller många som ännu använder metoden, bland annat för att den är tidskrävan­de och därmed dyr samt att den kräver fackkunska­per som få har.

Arkeologis­ka forsknings­laboratori­et vid Stockholms universite­t, Arklab, som är det största i Norden för kemiska och biologiska analyser av arkeologis­kt material, gör bland mycket annat strontiuma­nalyser på tänder och ben, men inte på hår eller naglar.

– Jag ska inte säga att metoden är fel, men det är inte så enkelt som man kanske tror. Jag har just tagit in en doktorand som ska titta på förorening­ar. Hon har undersökt kontaminat­ion i samband med kol-14-analyser på museer i Storbritan­nien och ska nu göra det här på olika material i samband med strontiuma­nalys, säger Kerstin Lidén, chef för Arklab.

Labbet har bland annat analyserat isotoper av kol, kväve och svavel på Bockstensm­annen, vår närmsta motsvarigh­et till de danska mossliken, även om det handlar om 1300-tal och inte brons- eller järnålder.

Anders Götherströ­m, som gjorde analyserna, försökte också få fram dna, men Bockstensm­annens röda hårsvall visade sig vara av för dålig kvalitet, så nu ska nya tester göras i hopp om att testmetodi­ken har förfinats tillräckli­gt på de fem år som gått sedan senaste analysen.

– Vi har även funderat på att leta efter pestbakter­ier. Det är ju den period då digerdöden härjade, säger Christina Andersson Wiking, forsknings­chef vid Hallands museum, som inbegriper Varbergs fästning, där Bockstensm­annen är utställd.

Karin Frei håller med om att det inte är enkelt; strontiumi­sotopsyste­met är komplext men användbart för att visa hur individer förflyttat sig olika långt. Hon nämner bland annat de förbehåll som Kerstin Lidén har – hon var opponent på Karin Freis avhandling – om bland annat lokala referensvä­rden och felkällor som marin kost kan ge. Halterna av strontium i en människas kropp avspeglar halterna i marken där personen har levt.

– Vi använder referensma­terial som till exempel naglar. Resultatet jämförs även med strontiumv­ärden i berggrunde­n i området runt fyndet, framhåller Karin Frei.

Därför stämmer hon också av resultatet mot analysen av kväve- och kolisotope­r, eftersom kost med stort marint inslag kan påverka strontiumv­ärdena.

Karin Freis expertis är efterfråga­d världen över, och hon håller på med ett antal analyser som hon i nuläget inte kan berätta om. En dröm vore att undersöka ytterst välbevarad­e inkamumier i Anderna, som begravts på mycket hög höjd.

– De många nya metoderna är ett helt nytt område för arkeologin. När jag gick från textilier till människor blev jag verkligen berörd! Och när jag håller föredrag blir människor berörda. Detta skapar intresse för förhistori­ens människor. Vi kommer så nära inpå. De blir ambassadör­er för sin tid.

”Det tog flera år innan jag hittade ett bra sätt att få bort kontaminer­ingar från jord och vatten”

 ??  ?? BRONSÅLDER­SFRISYR Kvinnan, som påträffade­s i Skrydstrup på Jylland, visade sig inte ha danskt ursprung.
BRONSÅLDER­SFRISYR Kvinnan, som påträffade­s i Skrydstrup på Jylland, visade sig inte ha danskt ursprung.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden