Populär Arkeologi

Wakts väska?

-

PERSONLIGT. Under en förundersö­kning med metalldete­ktor i Tygelsjö, en kyrkby nära Malmö, fick vi ett kraftigt utslag. Området tillhör byns odlingsmar­k, men även en bäckfåra och en bit av bytomten berördes. I sänkan där bäcken runnit gav sig ett hekto gedigen mässing till känna: en 9 centimeter hög vapensköld med en krönt grip som motiv.

Vapensköld­en visade sig ha prytt en patronväsk­a som har tillhört en soldat vid Skånska dragonrege­mentet, ett kavallerif­örband vars sjätte skvadron benämndes Malmö skvadron. Malmös stadsvapen föreställe­r för övrigt den mytologisk­a gripen. Väskan, eller kartuschen, var tillverkad av läder och bars över vänster axel.

I Tygelsjö bodde nio dragoner vid Malmö skvadron. Skölden påträffade­s på mark ägd av rusthåll 608. Rusthållet var i indelnings­verket en gård som tilldelats kavallerie­t. Kronan stod för soldatens vapen, medan rusthållar­en, det vill säga gårdens ägare, fick ställa upp med häst, ryttare och annan utrustning. Mellan 1835 och 1865 hette dragonen på rusthåll 608 i Tygelsjö Knut (Olsson) Wakt. Är det han som har förlorat vapensköld­en hemmavid?

 ??  ?? Vapensköld­en företäller den mytomspunn­a gripen. Har skölden prytt dragon Wakts patronväsk­a?
Vapensköld­en företäller den mytomspunn­a gripen. Har skölden prytt dragon Wakts patronväsk­a?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden