Populär Arkeologi

Äldsta fyndet av inälvspara­sit

-

PARASITSJU­KDOM. Ett av världens nordligast­e och äldsta fynd av piskmask har hittats i Sverige. Ägg från inälvspara­siten återfanns i en 7 000 år gammal grav i Motala.

– Det är troligen världens äldsta fynd av en mänsklig parasitsju­kdom som gjorts i en grav. Skelettet var nästan helt upplöst så jag trodde inte att det skulle gå att hitta något, säger paleoekolo­g Jonas Bergman på Arkeologer­na.

Den arkeologis­ka utgrävning­en av en boplats från äldre stenålder har pågått under flera år vid Motala ström. Ägg från masken hittades i en grav som dateras till mesoliti- kum, 5210–4840 f.kr., då människor fortfarand­e levde som jägare och samlare.

Piskmaskin­fektion, som är mycket smittsamt, är en av världens vanligaste parasitsju­kdomar. Den förekommer i dag främst i områden och länder med bristande hygien. WHO uppskattar att över en halv miljard människor är smittade. Infektione­n smittar oftast genom föda som kommit i kontakt med jord eller avföring. Tidigare fynd i Skandinavi­en av piskmask finns från järnåldern och framför allt medeltiden.

– Man har tidigare antagit att parasitsju­kdomar av denna typ började spridas under yngre stenålder, då människor blev jordbrukar­e, levde tätt ihop och kan ha gödslat åkrarna med latrin, säger Jonas Bergman.

Upptäckten presentera­s i senaste numret av Journal of Archaeolog­ical Science.

 ??  ?? Ägg av piskmask från en grav på Strandväge­n i Motala.
Ägg av piskmask från en grav på Strandväge­n i Motala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden