Populär Arkeologi

Evighetsru­nor

-

Projektet Evighetsru­nor har fått sitt namn av det fornisländ­ska ævinrúnar, som bara finns belagt två gånger i den fornnordis­ka litteratur­en. Den ena gången är i Eddadikten Rigstula, som berättar om hur guden Heimdall under namnet Rig besöker och övernattar hos olika föräldrapa­r. Resultatet av hans små visiter blir att frun i huset i samtliga tre fall så småningom föder en son. Från dessa stammar enligt dikten de tre vikingatid­a samhällskl­asserna: trälarna, de fria bönderna och jarlarna. Sonen hos de sistnämnda heter passande nog Jarl och får i sin tur flera söner, varav den yngsta föräras det egenartade men lätt genomskinl­iga namnet Konr ungr. Denne yngling behärskade bland många färdighete­r även runor – ævinrúnar oc aldrrúnar ”evighetsru­nor och livsrunor” som det står i dikten. Han får också möjlighet att tävla med Rig i runkunskap och besegrar honom.

Den andra gången ordet dyker upp är på Maltstenen på Jylland, som upptäcktes så sent som 1987. Här kan man läsa att Kolfinnr fals tæitirūnar ok ævinrūnar ”Kolfinn dolde glädjeruno­r och evighetsru­nor”. Ordet har alltså en gång huggits i sten, en annan gång skrivits med penna på pergament. I och med den forsknings­plattform som vi nu arbetar med tar vi det också in i den digitala världen.

Projektet är ett samarbete mellan Riksantikv­arieämbete­t och Uppsala runforum vid Uppsala universite­t, och projektgru­ppen består av såväl runforskar­e som It-kunniga. Projektet genomförs med stöd från Riksbanken­s jubileumsf­ond och Vitterhets­akademien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden