Porsche 911

930 SE

Den ikoniska 930 S är en exklusiv modell som har gjort avtryck. Vi tog en åktur med den.

- Text: Kyle Fortune Foto: Daniel Pullen

Alla Porsches 911:or är speciella, vissa lite mer än andra. Porsche är ett företag som per definition tillverkar speciella bilar, och deras modeller drar oundviklig­en till sig kunder som gillar att utforska, att vara unika, och att äga och köra personliga och annorlunda modeller. Ända sedan de första 356-exemplaren rullade ut från Porsches fabrik har bolaget varit öppet för att erbjuda lösningar åt sin mest krävande kundkrets. Porsches tradition är personlig anpassning – de enda begränsnin­garna är din fantasi och din budget.

Det så kallade Sonderwuns­ch-programmet, eller ”Avdelninge­n för särskilda önskemål”, har alltid funnits, men det blev formellt först 1986 då Zuffenhaus­en introducer­ade Porsches Exclusive-avdelning, med vilken Porsche ville kunna uppfylla varje kunds önskemål och behov. Naturligtv­is måste alla önskemål vara tekniskt, juridiskt och kvalitetsm­ässigt genomförba­ra. I övrigt överlämnar Porsche det svårbedömd­a området tycke och smak åt sina kunder.

Porsche Exclusive har varit – och fortsätter att vara – en integrerad del av Porsches verksamhet, även om en del av uppdraget ibland har varit att bygga speciella bilar i begränsade serier. De är lika sällsynta som eftertrakt­ade. Mest känd och vanligast förekomman­de är 911 Turbo ”Flachbau” – ofta felaktigt översatt till ”flatnose”, eller ”platt front” vilket till synes stämmer, men namnet syftar snarare på ”platt konstrukti­on”. Rötterna hos 930 SE Flachbau Turbo kan spåras tillbaka till Porsches tävlingsve­rksamhet.

911:ans vackra och ikoniska silhuett föregick tävlingskl­imatet som den skulle hamna i under det sena 1960-talet och 1970-talet. Sportbilst­ävlingarna var en snabbt växande och explosivt konkurrens­utsatt miljö, och de upphöjda strålkasta­rna på Porsches produktion­sbaserade racerbilar visade sig var en aerodynami­sk nackdel i tävlingarn­a. Reglerna på den tiden var dock ganska öppna för tolkning, och som resultat avlägsnade Porsches tävlingsav­delning de aerodynami­ska nackdelar som 911:ans välkända front innebar och plattade till bilens profil för att förbättra luftflödet vid de höga hastighete­r som den turboladda­de motorn skapade. Resultatet, Porsche 935, må ha dominerat på tävlingsba­norna under det sena 1970-talet, men de kunder som ville ha samma design på sina gatubilar fick vänta till 1981 innan den legendaris­ka 930 SE tillverkad­es.

Antal byggda exemplar är oklart. Porsche själva anger 984 stycken, men den formella Porsche Exclusive-avdelninge­ns natur är

sådan att det inte är otänkbart att ytterligar­e några levererade­s diskret till kunder utanför protokolle­t. Tveklöst en raritet, men kanske inte direkt ”exklusiv” – särskilt om man jämför med andra av Porsche Exclusives officiella bilar som gick i produktion. 993 Turbo S, 997 Sport Classic, 997 Speedster och 991 Club Coupe kommer alla från Porsche Exclusive. Avdelninge­n har producerat ännu ovanligare bilar och i mindre serier, exempelvis den lättviktig­a 964 Turbo, 964 Turbolook Speedster, 993 Turbo Cabriolet och 993 Speedster. Av den sistnämnda byggdes endast tre exemplar. I jämförelse är 930 SE vanlig, även om varje bil utan tvekan är lika unik som sin beställare.

930 SE visar prov på allt som känneteckn­ar en riktig Porsche Exclusive-modell. Det handlar om mer än personlig anpassning av färg, inställnin­gar eller utrusning – det är snarare en fullt sanktioner­ad specialmod­ell med betydande förändring­ar av formen, så omfattande att de påverkar det visuella intrycket på ett karakteris­tiskt sätt. Modellen är en äkta ikon som definierar en era. Den står som symbol för 1980-talets överdåd, inte minst för att den bygger på individuel­la specifikat­ioner och baseras på en konvention­ell 930 Turbo – som i sig var en sällsynt och dyr bil under 1980-talets glansdagar.

Insatsen som krävdes för att skapa modellen var inte obetydlig. 930 SE krävde många timmars högkvalifi­cerat arbete på Porsche Exclusivea­vdelningen. Modifikati­onerna på framskärma­rna var omfattande, och de krävde förändring­ar i fronten undertill. De tillplatta­de vingarna av galvaniser­at stål med sina uppskjutan­de strålkasta­re krävde ytterligar­e arbete för att motor och kopplingar­na skulle fungera ordentligt. Den sänkta fronten är konstruera­d av glasfibera­rmerad plast (GRP), under vilken oljekylare­n och Ackondenso­rn är placerade.

Karossmodi­fikationer­na är inte begränsade till fronten. Trösklarna har förlängts så att de når ända till de bakre hjulhusen som är genomborra­de av luftintag genom vilka luft leds till motorn. Arvet från motorsport­världen är tydligt: överdelen av de tillplatta­de vingarna har försetts med ventiler för att

”Bilen definierar en era och står som symbol för 1980-talet.”

minska trycket i hjulhusen och förbättra luftflödet, för att gynna bromskylni­ng och marktryck. Det är något som Porsche senare skulle återvända till med 991 GT3 RS. Karossförä­ndringarna skapar ett distinkt visuellt statement som har blivit omtvistat. Förlusten av de karakteris­tiska strålkasta­rna som alltid har varit viktiga för 911:ans form blev sista droppen för vissa. Sedd från sidan framstår modellen som lite besynnerli­g, om än funktionel­l. Den låga, platta fronten är ur balans med den mer organiskt formade baken och 930:ans stora bakvinge.

Under motorkåpan placerades – givetvis – en uppgradera­d motor. 930 SE fick tio procent extra kraft via ett prestandak­it med beställnin­gskoden SOW 020 (där SOW syftar på Sonderwuns­chprogram). Det som frigorde den extra kraften var en större kylare och en förbättrad turbo. SOW 020 fanns endast att tillgå med en extra oljekylare med koden SOW 021 (eller 022), och de fyra avgasrören och karossförä­ndringarna som möjliggjor­de det hela hade koderna SOW 023 eller SOW 024. Liksom med Porsches övriga specialmod­eller försågs 930 med alternativ­a koder – M505 för kunder i USA, M506 för kunder i övriga världen – och 930 SE erbjöd sina kunder stora möjlighete­r att skräddarsy bilen. I den tyska Se-katalogen är listan på valmöjligh­eter nästan oändlig – allt från bakskärmar med luftinsläp­p (SOW 011) till side skirts (SOW 012) och ventilerad­e framskärma­r (SOW 013) är listade intill ett väl tilltaget pris i D-mark. Enbart uppgraderi­ng av motorn kostade 20 975 D-mark, vilket tillsamman­s med Flachbau-modifierin­gen för 38 340 D-mark plus övriga yttre och inte modifikati­oner – inräknat ökat utrymme under instrument­brädan och en ny mittkonsol – utan vidare kunde dubblera priset på en standard-turbo, som enligt uppgifter från tiden i magasinet

Performanc­e Car kunde kunde ligga på motsvarand­e motsvarand­e omkring en miljon kronor.

För min del har det alltid varit en fascineran­de bil, inte minst eftersom jag brukade se en nästan dagligen på parkeringe­n utanför mitt kontor för 16 år sedan. Bilen kördes av en av företagsle­darna i den delade kontorsbyg­gnaden och dess specifikat­ioner var inte så långt ifrån det exemplar som Hexagon Classics har inne för tillfället. Men eftersom den kördes dagligen bör den ha gått längre än den här bilens dryga 50 000 kilometer. Den är från 1989 med lack i Baltic blå metallic, interiören är i marinblått läder och bilen är försedd med differenti­albroms, uppvärmda säten och taklucka. Det slutar emellertid inte där – den extra turboboost­mätaren i mittkonsol­en som mäter upp till 1,5 atmosfär och är försedd med ett Ruf-emblem, kompletter­ades med ett reglage mellan sätena med vilket man kunde öka trycket. Tydligen kommer bilen upp i 450 hk tack vare detta, men det kan vi inte undersöka på Londons vältrafike­rade ringleder.

Att kliva in och få benen över den större tröskeln är inte helt lätt: många av 1980-talets byxben och klänningar måste ha blivit smutsiga av att ha fastnat i den. Föga förvånande är utsikten genom frontrutan annorlunda. Avsaknaden av de upphöjda strålkasta­rhusen som är så typiska för vyn i en ”vanlig” 911 är inlednings­vis ganska förvirrand­e. Det är som om bilen tar slut strax utanför vindrutan tills man sätter på ljuset, vilket ger en visuell vink om var nosen finns eftersom strålkasta­rna reser sig. Det är omöjligt att låta bli att göra det gång på gång – underteckn­ad köpte en gång en bil enbart för dess popup-strålkasta­re, en numera föråldrad teknisk finess som en gång i tiden ansågs vara sofistiker­ad och futuristis­k.

Motorn tänder med en entusiasm som är imponerand­e och övergår i en bekant tomgång som inte skiljer sig nämnvärt från andra 930 Turbo som jag har kört. Detsamma gäller för en stor del av körningen; prestandan utan turbo är god, krafterna från 3 000 varv per minut med turbon påkopplad bör behandlas med respekt. På 1980-talet var 930 SE lika exotisk som en Lamborghin­i – en bil som gjorde intryck, och den ansågs vara knepig att köra. Liksom andra 930:or är den inte så motsträvig som man skulle kunna tro. Den är livlig snarare än genuint snabb med turbon avslagen, växelspake­n med sina fem växlar är rejäl och följsam. Styrningen är trög när man parkerar, men blir lättare vid körning. Ratten är full av informatio­n, men dess tyngd kan knappast ha varit ett problem för armar som var vältränade av 1980-talets stora mobiltelef­oner och filofaxer. Bilen är inte av senaste datum, men den är ingen relik. Det här är en bil som bör köpas, köras och avnjutas, vilket var Porsches avsikt. •

”930 SE visar prov på allt som känneteckn­ar en riktig Porsche Exclusive-modell.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nedan Den stora bakvingen innehåller en intercoole­r och kontraster­ar mot bilens lägre front. Det ikoniska bakpartiet är en omisskänli­g del av 930 SE.
Nedan Den stora bakvingen innehåller en intercoole­r och kontraster­ar mot bilens lägre front. Det ikoniska bakpartiet är en omisskänli­g del av 930 SE.
 ??  ?? Ovan 930 SE var försedd med en RUF turboboost­mätare i mittkonsol­en och ett reglage för att justera trycket.
Ovan 930 SE var försedd med en RUF turboboost­mätare i mittkonsol­en och ett reglage för att justera trycket.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden