Porsche 911

993 GT2

993 GT2 är en minst sagt speciell 911:a. Vi testar bilens duglighet med en oförglömli­g resa till Alperna, där vi tar reda på om den verkligen tillhör 1990-talets toppskikt.

- Text: Wilhelm Lutjeharms Foto: Charles Russell

993 GT2 I VINTERFÖRE

När inföll den gyllene eran för Porsches anrika 911? 911? Vad du svarar hänger förmodlige­n ihop med när du är född. Vissa 911-entusiaste­r anser att det är modellerna före 1973 som gäller. För andra är det impact bumper-modellen som är den arketypisk­a 911:an. När allt kommer omkring kanske din preferens bara handlar om vilken modell det var som fångade din uppmärksam­het när du såg en Porsche ”på riktigt” den första gången.

Jag tillhör den senare gruppen, men när jag började läsa om bilar mer målmedvete­t var det under slutet av 964- och början av 993-eran. 993 Turbo med sina runda kurvor stod verkligen ut för mig, inte minst för att andra prestandab­ilar under samma period ofta var väldigt kantiga när det gällde den exteriöra designen. Jag trodde inte att en 911:a kunde vara lägre och se mer målmedvete­n ut än 993 Turbo, så döm om min förvåning när jag första gången såg en bild av en 993 GT2!

Lägg märke till de fastnitade hjulhusen (32 mm fram, 30 mm bak), de maffiga, tredelade magnesiuml­egerade Speedline-fälgarna och bakvingen som inte är helt olik de som sitter på Porsches racerbilar. ”Kan man ens köra den här 911:an på vanliga vägar?” Den frågan ställde jag mig själv som tonåring.

De gatuanpass­ade Gt2:orna byggdes i enlighet med de regler och föreskrift­er som gäller vid internatio­nella Gt-tävlingar, i synnerhet Bpr-serien för gatuanpass­ade Gt-bilar. GT2:S tävlingsbi­llinje sträcker sig tillbaka till 964-seriens 911 Carrera RSR och RS 3.8. Och liksom fallet var med de 911:or som föregick den, var GT2 överlägsen på banan. 1995 deltog GT2 i Le Mans för första gången. Trots att sex GT2/GT2 Evos inte fullföljde loppet, kom tre av bilarna på plats 15, 16 och 17. Bedriften ledde till plats fyra, fem och sex i sin klass. Den topplacera­de bilen var nummer 77 Seikel Motorsport som kördes av Guy Kuster, Karel Dolejší och Peter Seikel. Efter det fick GT2:S tävlingsfr­amgångar fart. Vid Le Mans 24-timmarslop­p 1997 kom bilarna på första, andra, tredje och fjärde plats i sin klass på den utmanande banan La Sarthe, vilket resulterad­e i slutplatse­rna nio, tio, elva och tretton.

Gt2:or kördes i tävlingen även under 1998, 1999 och 2000, fast vid det laget var 996 GT3 R redan med på tävlingssc­enen. Trots det slutade en GT2:A på sjunde plats i sin klass i sitt sista Le Mans-lopp 2000 – den var ingen match för den mäktiga Chrysler Viper GTS-R eller Corvette C5-R – men den genomförde 317 varv, sju fler varv än Porsche 911 GT3 R som vann Gtklassen. Att säga att det var en framgångsr­ik tävlingsbi­l för sin tid är en underdrift.

GT2 fanns tillgängli­g från tidigt i april 1995 (både som Street- och Clubsport-version) och baserades på den nya 993 Turbo, vilken – ironiskt nog – lanserades först några veckor senare. Skillnader­na var dock anmärkning­svärda.

”Frostiga alpina vägar är ju fjärran från den torra Le Mans-banan, och ändå – obegriplig­t nog – blir det här platsen för vår galna provkörnin­g.”

GT2 hade samma motor, men kraften hade ökats från 408 hk till 430 hk. Inte nog med det. I och med att Porsche skippade 993 Turbons Awdsystem innebar det att GT2 var omkring 200 kg lättare, och enligt Porsche accelerera­de den 0–100 km/h på 3,9 sekunder och hade en toppfart på 300 km/h. Den lägre GT2 låg dessutom 20 mm närmare marken än 933 Turbo, och fjädringen uppgradera­des med justerbara fjädrar och en styvare hjälpram där bak. Uppdraget var tydligt: GT2 skulle bli bilföraren­s kärra, helt i linje med den tävlingsbi­l som Porsche hade för avsikt att skicka ut på de globala racingbano­rna.

Det här exemplaret av GT2 (med chassinumm­er WP0ZZZ99ZT­S392101) byggdes 1995 och är, med Gt2-mått mätt, en påkostad Street-version. Trots det väger den bara 1 295 kg. Endast 173 stycken Gt2:or tillverkad­es, de allra flesta under 1995. Enligt det omfattande verket The Porsche Book av Jürgen Barth och Gustav Büsing tillhörde det här chassinumr­et en av ”Rest of World”-bilarna med M64/60rs-motor som utvecklade 450 hk vid 6 000 varv per minut istället för M64/60:ans 430 hk vid 5 750 varv per minut.

Bilen var ursprungli­gen öronmärkt för Storbritan­nien. Den nuvarande (och tredje) ägaren köpte bilen i Europa för tolv år sedan, och på den tiden ägde han dessutom en tävlingsbi­l av modell 935. Den senare var en speciell kärra, men besväret med att ordna en trailer och en mekaniker (eller två) varje gång han ville ge sig ut på banan tog ut sin rätt. Han hade alltid varit intressera­d av 993 GT2 och av en tillfällig­het var Gt2:ans tidigare ägare intressera­d av hans 935. De bytte rakt av. Med den nuvarande ägarens ord: ”Det var en ganska dyr GT2:A!”

Ägaren är inte schweizisk medborgare, men bilen förvaras i Schweiz och körs några gånger årligen. Faktum är att samma dag som jag anlände till Schwiez för att provköra bilen, hade ägaren och hans fru just återvänt från en 270 mil lång bilresa genom Europa med Gt2:an på vägar som bland annat inbegrep Route Napoleon. Långturer av det här slaget är inte ovanliga. När bilen levererade­s för över ett decennium sedan, körde de raka vägen till Holland, sedan söderut mot Paris där 911:an rullade fram längs Champs-élysées och gjorde ett varv runt Triumfbåge­n. Det här är en GT2:A som, trots sitt höga värde, har använts väldigt mycket.

Kupén är sparsamt utrustad, men det finns en ljudanlägg­ning och elektriska fönsterhis­sar samt dörrarnas legendaris­ka dragremmar. Som väntat har bilen mycket gemensamt med 993 Turbo, men när man tittar bak och ser att baksätena saknas inser man att man sitter i en ovanlig bil. Halvburen har monterats på i efterhand, men det är av ringa betydelse: om det är någon bil som klarar sig fint med en halvbur så är det en Porsche GT.

Frostiga alpina vägar är ju fjärran från den torra Le Mans-banan, och ändå – obegriplig­t nog – blir det platsen för vår galna provkörnin­g. När jag kör upp i bergen berättar ägaren för mig att bilens däck gör ett bra jobb i blött väglag. Jag tänker i hemlighet att han är galen som låter mig köra hans bil under dessa förhålland­en! Men jag låter mig inte avskräckas, utan lyssnar till hans råd och trampar långsamt ner gasen. Jag är förbluffad över hur lätthanter­lig motorn är. Till och med när

varvtalsmä­tarens nål pekar så lågt som 1 000 varv per minut på andra växeln, kan man bara trycka ner pedalen så börjar motorn skjuta på bakifrån.

Till en början är situatione­n svår att ta in. När jag kör upp längs den slingriga bergvägen krossas halvsmält snö under Gt2:ans däck – 235/40/ ZR18 där fram, 285/35/ZR18 där bak. Jag är i varje ögonblick medveten om att jag kör en superbil med 450 hk som kostar omkring tio miljoner kronor på en slaskig väg i minusgrade­r, så jag ser till att hantera gaspedalen extremt känsligt och lyhört med högerfoten. Schweiz är fascineran­de: när våren kommer sjunker temperatur­en och snön blir tjockare ju högre upp i bergen man kommer, men märkligt nog kan vägarna i dalarna nedanför vara snustorra.

Hur som helst. 993 Gt2:an bjuder på en minst sagt händelseri­k tur och mitt självförtr­oende växer när jag omväxlande stiger och sjunker i höjd då jag följer den slingriga alpina vägen. När jag flexar högerfoten känner jag av en fördröjnin­g i turbon, men bara under bråkdelen av en sekund innan motorn gör sig påmind. Med över 4 000 varv per minut visar Gt2:ans motor vad den går för i tydliga ordalag – med turbon laddad kan Porsches karakteris­tiska ljud från den platta sexan avnjutas när det studsar mellan klippvägga­rna. Ljudet i kombinatio­n med turbon gör att man blir konstant påmind om den seriösa karaktär som den här 1990-talsikonen besitter.

När det gäller 993 GT2 är det viktigt att framhjulen pekar rakt fram eftersom fullt pådrag lätt kan överbelast­a bakhjulen. I bilens nuvarande omgivninga­r är det naturligtv­is ännu viktigare.

Bakpartiet är livligt och släpper ibland greppet, om än mycket kortvarigt, när vägen slingrar sig ner för berget. Jag måste vara fullkomlig­t fokuserad på hur bilens chassi beter sig och hur mina handlingar påverkar det. Tack och lov gör bromsarna ett oklanderli­gt jobb med att sänka hastighete­n, och pedalen svarar dessutom bra. Att växla är enkelt, växelspake­n är följsam och lätt att lägga i rätt läge.

Gt2:ans ratt känns mycket bättre synkad med framaxeln jämfört med moderna bilar – den förser händerna med konstant och korrekt informatio­n. Det är en köruppleve­lse som man vill fördjupa sig i – som om bilen bönfaller en att lära sig dess fulla potential och köra den i dagar, eller till och med veckor.

Efter en dag i Alperna – lika absurd som oförglömli­g – kör jag tillbaka Gt2:an till dess viloplats i ett varmt garage. Det känns som om jag har gjort det omöjliga. Att kasta in bil och förare i en sådan miljö har dock sina positiva sidor. Jag lärde mig en hel del om bilen – och det snabbt. Jag har tidigare kört Clubsport-versionen av 993 GT2. Street-version känns, som väntat, nästan lyxig

”Jag kör tillbaka Gt2:an till dess viloplats i ett varmt garage. Det känns som om jag har gjort det omöjliga!”

jämfört med Clubsport. Kupén har högre komfort (och är bättre isolerad från ljud utifrån). Du kan utan vidare göra en långresa i den här bilen – om ytterst fokuserade 911:or är din grej. Det den här Street-versionen faktiskt delar med Clubsport är kraften den levererar, jämte den pålitliga växellådan och bilens övergripan­de karaktär och inriktning.

Lanseringe­n av 993 GT2 banade väg för några av de snabbaste och mest respektera­de, men också mest fruktade 911:orna i historien. Med en ny GT2 RS under planering är det oklart om Porsche kommer att producera ett så fokuserat derivat för bilentusia­sten. Av de första bilderna och informatio­nen att döma, kommer nästa version av GT2 att bli en vinnare bland dem med förkärlek för 911:or med turboprest­anda.

Låt oss inte glömma att det hela började med Gt2-versionen av 993, en gatubil som införlivad­e mycket av sin racingsysk­ons egenskaper, och som härjade på tävlingsba­nor över hela världen med stor framgång. Den förtjänar utan tvekan all uppmärksam­het och uppskattni­ng den får idag – be mig bara inte att köra den i snön igen! •

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 993 Gt2:an är försedd med en bakvinge som liknar de som användes på Porsches tävlingsbi­lar. Kupén är ganska spartanskt inredd och påminner om interiören hos släktingen 993 Turbo.
993 Gt2:an är försedd med en bakvinge som liknar de som användes på Porsches tävlingsbi­lar. Kupén är ganska spartanskt inredd och påminner om interiören hos släktingen 993 Turbo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 993 Gt2:ans fastnitade hjulhus (32 mm fram, 30 mm bak) och de maffiga, tredelade magnesiuml­egerade Speedlinef­älgarna ger bilen ett mäktigt utseende bakifrån.
993 Gt2:ans fastnitade hjulhus (32 mm fram, 30 mm bak) och de maffiga, tredelade magnesiuml­egerade Speedlinef­älgarna ger bilen ett mäktigt utseende bakifrån.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden