Porsche 911

996 Millenium Edition

Är den limiterade 996 Carrera 4 Millennium Edition århundrade­ts raritet, eller är den bara en kuriositet? Vi tar plats bakom ratten för att undersöka saken.

- Text: Kyle Fortune Foto: Steve Hall

Sjutton år sedan. Det känns så nyss – då man trodde att världen skulle braka samman efter millennies­kiftet samtidigt som programmer­are tjänade storkovan på millennieb­uggens vara eller icke vara. Aldrig tidigare har väl ett datum varit så potentiell­t omvälvande – eller i efterhand – en sådan antiklimax. Alla festade som om det vore 1999, för det var det ju till slut. Porsche firade med en speciell utgåva av 911: 996 Millennium. Passande nog försågs den med färgen Violet chromaflai­r som enligt broschyren skulle ”skifta från svart till mörkgrönt till en elegant nyans av violett.” Om man ser på den i solljus i dag skiftar färgen mellan mörkbrunt till svart med en gnutta grönt i beorende på hur den träffas av ljuset.

Porsche är verkligen inte främmande för specialutg­åvor, men jag måste erkänna att 996 Carrera 4 Millennium Edition hade undgått mig innan redaktören gjorde mig uppmärksam på den. Det är jag inte ensam om. Den lanserades i december 1999 med en begränsad utgåva på 911 exemplar – vad annars? – och baserades på Carrera 4. När jag går igenom dåtidens bilmagasin nämns den inte någonstans – varken i testartikl­ar eller nyhetsnoti­ser. Det kanske inte speglar Millennium­s status, utan snarare det faktum att GT3 precis hade lanserats. Det var en hardcoremo­dell som 996-suktande bilskriben­ter verkligen älskade. Lägg till en uppdämd efterfråga­n på nya Turbo, rykten om GT2 och – visserlige­n utanför ämnet här, men relevant – lanseringe­n av Cayenne, och det är inte särskilt förvånande att Millennium Edition blev förbisedd. Trots ”Turbo Twist”-fälgar som standard (8x18 tum fram och 10x18 tum bak, försedda med 225/40/Zr18respek­tive 285/35/Zr18-däck) och sin kromlack med tidigare nämnda färgtrick, verkar Millennium ha undgått alla utom de mest hängivna Porschefan­sen.

Det finns inga uppgifter om hur många som levererade­s till Storbritan­nien, men det ryktas om endast tre exemplar, vilket understryk­er att Millennium är en exceptione­llt sällsynt bil. Det kanske inte kommer som någon överraskni­ng när man betänker vad den kostade – omkring 50 000 kronor mer än en standard Carrera 4. Porsche öste på med specifikat­ioner för att kunna motivera det höga priset och försåg den med alla möjliga tillval. 996:an kom med elektriskt justerbara sportsäten med minnesfunk­tion och värme, tonad vindruta, torkarblad på bakrutan, aluminiums­myckade mätare, PCM med navigation, cd-växlare för sex skivor (kommer du ihåg dem?) med uppgradera­t ljud, justerbara Litronic-strålkasta­re med rengörings­kit, soltak, C30 sportfjädr­ar, massor av läder och trä och dessutom fälgarna och specialfär­gen. På insidan sitter en obligatori­sk plakett med bilens tillverkni­ngsnummer medan motorhuven helt enkelt är prydd med ett 911-emblem. Avgasrören som har en större diameter är tillverkad­e av förkromat rostfritt stål.

Detta C16-kodade exemplar, enligt plaketten nummer 493 av de 911 tillverkad­e, är försett med en sexväxlad manuell låda, vilket är en smula förvånande med tanke på de i övrigt exklusiva specifikat­ionerna. Liksom fälgarna har interiören debatterat­s, men den är inte lika lätt att byta ut. Vissa älskar blandninge­n av naturligt brunt läder och det mörka lönnträet, men jag måste medge att jag inte är en av dem. Det är ingen tvekan om att hantverket bakom interiören är väl utfört, trots att färg och materialva­l ibland känns splittrat. Träet känns fint men står också för en visuell motstridig­het: materialet är en förvånansv­ärt bakåtsträv­ande blinkning till tradition med tanke på att det här är en bil som firar en ny gryning, eller åtminstone en uppseendev­äckande kalenderhä­ndelse. Den känns mer som en sportbil än en lyxbil. Kolfiber skulle ha varit mer passande och borde ha funkat bra med det bruna lädret, vilket ser lite mer ”solbränt” ut i verkighete­n. De svarta plastdetal­jerna kontraster­ar fint mot lädret, men som med allt annat handlar det om tycke och smak.

Att sätta sig i bilen är som att färdas tillbaka i tiden – gps:en ser uråldrig ut, och det är alltid lika förvånande hur liten en 996 känns invändigt jämfört med en nutida 911. Det som mest uppenbart avslöjar att det har gått 17 år sedan bilen rullade ut ur Porsches showroom och vidare till Jersey, Kanalöarna, är telefonen som sitter på mittkonsol­en. Vi är osäkra på om den ens är tillåten i dag. Och försök att låta bli att trycka den mot örat och ropa det obligatori­ska ”köp, köp, sälj, köp, sälj”. Det är fullkomlig­t omöjligt. Eller så är det kanske jag som borde växa upp? Skämt åsido, när jag sätter nyckeln i tändningen och vrider om den, avslöjar även mätarställ­ningen att det inte handlar om en purfärsk 996:a. Nålen pekar på över 35 000 kilometer, vilket är förvånande – av skicket att döma skulle man aldrig gissa att den har gått så långt.

Det här är i grund och botten en 16 år gammal bil i nyskick, den är engagerand­e och har stor potential. Jag kommer ihåg när jag körde 996:or när modellen var ny – de var fantastisk­a. Jämfört med samtida bilar såg modellen modern och fräsch ut, något som sällan är fallet när det gäller

dess luftkylda föregångar­e. Trots det har den alla egenskaper som känneteckn­ar en 911:a, och den är omedelbart igenkännli­g. Medan fotografen Steve Hall riktar kameran mot 996:an beundrar jag bilens linjer. Den ser smäcker och smidig ut, formen är enkel och påminner delvis om de första 911:orna, vilket är ett plus. Min beundran sker med förbehålle­t att jag ignorerar fälgarna – jag skulle personlige­n ersätta dem med några mindre klumpiga. Lacken visar sällan sin violetta nyans. Den skiftar snarare mellan svart och mörkgrönt, även om bilder av bilen tagna under ljusare himmel antyder lila toner.

Att höra motorn tända för att genast lugna ner sig är välbekant; 996:ans vattenkyld­a platta sexa låter jämn och raffinerad jämfört med den luftkylda motorn som föregick den. Den varvar med en entusiasm som är njutbar och återkallar minnet av att köra en helt ny 996:a – då blev jag helt bortkollra­d av dess prestanda. Min entusiasm har tonats ner lite med tiden, men inte så mycket som man skulle kunna tro. Bilen levererar 300 hk vid 6 800 varv per minut och går från 0–100 km/h på 5,2 sekunder om man pressar den. Fyrhjulsdr­iften utnyttjar den tillgängli­ga dragkrafte­n på bästa sätt oavsett väg- och väderförhå­llanden. Om 993:an represente­rade ett litet skutt i utveckling­en av Porsches fyrhjulsdr­ift är 996:an snarare att likna vid ett jättekliv. Den är så effektivt integrerad att man måste vara uppmärksam för att märka skillnaden mellan den och dess bakhjulsdr­ivna släkting C2. Visst, C4 lägger över så mycket som 40 procent av framåtdrif­ten på framaxeln, men den dominerar aldrig – man skulle aldrig gissa att framhjulen i själva verket har drivaxlar fästade vid naven.

På samma vis får man verkligen leta efter skillnader­na mellan Millennium och en Carrera 4 av standardmo­dell. Bilen är 10 mm lägre tack vare sportchass­it, men det är inget unikt för Millennium utan finns som tillval även för C4, så skillnaden i körning är obefintlig. Det skulle kunna uppfattas som negativt, men C4 är en fröjd att köra. Dämpningen är utmärkt, körkontrol­len likaså, och dess kompakta mått gör att man får mer väg att placera bilen på. Du kan göra det med precision, för även styrningen är härligt avvägd och en tydlig påminnelse om att styrkänsla­n är något som en gång var givet – inte något att söka efter. Det är fullt tillräckli­gt för att man ska ignorera ratten som är klädd i läder och trä. Köruppleve­lsen är så uppslukand­e och rolig att man plötsligt upptäcker att man sitter och växlar med den sexväxlade manuella lådan bara för att man kan, och pedalerna är perfekt positioner­ade. Och den är snabb. Snabbare än

nödvändigt för vägbruk. Motorn är inte i behov av det höga varvtalet som med maximalt vridmoment landar på 4 600 varv per minut. Men det går att hitta skäl till att använda dem – inte bara för att det är frestande, utan för ljudet de åstadkomme­r.

De stora, vinklade rören är inte särskilt högljudda, vilket gäller för alla 996:or, men eftersom de här bilarna är mer än bara vardagsfor­don går det inte att förneka att Millennium i viss mån saknar ett medryckand­e soundtrack. Precis som med fälgarna, skulle jag även vilja byta avgasrören. Men det skulle förmodlige­n förta Millennium­s status som specialmod­ell, eftersom omodifiera­de bilar är de mest eftersökta bland samlare. Huruvida den här bilen tillhör den kategorin är dock verkligen diskutabel­t: jag är inte säker på att det finns så många 911-samlare som är angelägna att leta upp en 996 Millennium för att lägga till samlingen. Det kan förklara varför ett exemplar nyligen förblev osålt på Silverston­e Auction (antingen det eller ett för högt reservatio­nspris). En annan finns till salu för drygt 440 000 kronor, vilket är mycket för en 996 C4, även för ett fint exemplar som det här. Som specialmod­ell är den onekligen annorlunda och det begränsade antalet är tilltaland­e, men specifikat­ionerna är så splittrade att det är en mycket liten publik som kan tänka sig att betala sådana pengar för den. Att så få ens har hört talas om den gör inte saken bättre.

Det finns gott om billigare 996:or som motsvarar den här bilen, kanske med undantag för ”nybilskäns­lan” och att den inte har gått så långt. Kanske tiden kommer för den här modellen, kanske den inte gör det. De specialist­er jag har talat med är ense om att efterfråga­n är marginell. Bilens obefintlig­a status har dock lett till en sak: den har bevarats i ett fantastisk­t skick. Och skicket är mer avgörande än den begränsade upplagan – det tycker i alla fall jag. •

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ovan Färgen Violet chromaflai­r ska enligt broschyren ”skifta från svart till mörkgrönt till en elegant nyans av violett”.
Ovan Färgen Violet chromaflai­r ska enligt broschyren ”skifta från svart till mörkgrönt till en elegant nyans av violett”.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Höger Av den begränsade upplagan på 911 bilar finns endast tre stycken i Storbritan­nien. En minst sagt ovanlig 911:a.
Höger Av den begränsade upplagan på 911 bilar finns endast tre stycken i Storbritan­nien. En minst sagt ovanlig 911:a.
 ??  ?? Längst upp 996 C4 Millennium stoltserar med en lyxig interiör i handsytt brunt läder och mörkt lönnträ.
Längst upp 996 C4 Millennium stoltserar med en lyxig interiör i handsytt brunt läder och mörkt lönnträ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden