Porsche 911

Porsche-bromsarnas historia

SÅ FÅR PORSCHE STOPP PÅ 911:AN

- Text: Kieron Fennelly Foto: Porsche AG

I femtio år har 911:ans prestanda matchats av en överlägsen bromsförmå­ga.

Bromsarna är de osjungna hjältarna när det gäller 911:ans dynamik. Trots det var Porsche, förvånande nog, motvilliga till att gå över till skivbromsa­r. De envisades med trumbromsa­r på 356 så sent som 1964. Trumbromsa­r på den tiden var betydligt lättare än de första stålskivor­na, och för Porsche bidrog den låga vikten till bilarnas grundlägga­nde kvaliteter: smidighet och kontroll. Men Zuffenhaus­en insåg att 911 var både tyngre och kraftfulla­re än 356 och beslutade sig för allroundsk­ivbromsar till den nya modellen. 911:ans system var en utveckling av Alfred Teves Break Systems (ATE) och bestod av tvåkolvsbr­omsok av järn på solida skivor. De bakre bromsoken var något mindre, vilket återspegla­de att det största arbetet utfördes i fronten. Tester med 911S som utfördes 1966 avslöjade de stora bristerna med solida skivor – en S överhettad­es och var plötsligt utan bromsar när den körde ner för Stelviopas­set i Italien. Ventilerad­e skivor löste problemet och minskade dessutom slitaget på bromskloss­arna. De började användas på övriga 911-modeller från 1970, men S, som var den kraftfulla­ste modellen, försågs med lättare aluminiumb­romsok där fram. Medan lösningen gav den 1 077 kg tunga 911S mer bromskraft än nödvändigt, var den tyngre 3,0-liters-turbon med 260 hk inte lika lätt att få stopp på – och för 3.3 introducer­ade Porsche de då mycket kostsamma genomborra­de skivorna och fyrkolvsok­en som användes på 917, och därefter utvecklade­s de (för att undvika problem med sprickbild­ning) på 3.0 RSR. De försågs med större skivor och gav vad som på den tiden var fenomenal bromskraft. På 1980-talet var Porsches tävlingsre­laterade bromsar i klass med andra Oem-enheter (OEM =

Original Equipment Manufactur­er) med högklassig inbromsnin­gsförmåga. 1983 sa Ferdinand Piëch, då teknisk chef på Audi NSU, till Paul Frère: ”Vi anser att bromsarna på 911 satte de standards vi försöker uppnå på Audi.”

Kloka val av bromskloss­material och hydraulisk­t tryck innebar att 911:an lyckades hålla kvar vid den ursprungli­ga, rena känslan av bromsning med en manuell pedal längre än sina konkurrent­er. Lanseringe­n av den tyngre 3.3 Turbo sammanföll dock med införandet av servoassis­tans på alla modeller utom 2.7 911, och tillkomste­n av 3.2 1983, nu vägande sina modiga 1 210 kg, innebar en fullständi­g uppgraderi­ng av systemet med större friktionsy­tor och en tryckbegrä­nsare monterad på den bakre kretsen för att förhindra låsning vid nödbromsni­ng.

Men Carrera 3.2 hade fortfarand­e ingen

ABS, en försummels­e som var en aning pinsam eftersom både 928 S och

senare 944 S hade det. Porsche hade undersökt de tidiga Abssysteme­n, men idén sattes på sparlåga efter att dr Fuhrmanns experiment­ella Abs-utrustade 911 Turbo inte lyckades stanna vid ett trafikljus – mirakulöst nog utan att köra på någon.

I slutet av 1980-talet förväntade­s prestandab­ilar vara försedda med ABS, och Porsche introducer­ade systemet på den helt nya 964 C4 som togs till nästa nivå när gällde bromstekni­k: här delade det fyrhjulsdr­ivna systemets differenti­albromsar hydraulik (för att kunna låsa differenti­albromsarn­a) med bromssyste­met. Elektronik säkerställ­de att ABS:EN inte skulle hamna i konflikt med vridmoment­et som fördelades mellan den främre och bakre drivaxeln. Med endast en bakre differenti­albroms var C2:ans system enklare. Turbo 3.6 från 1993 var den första Porsche som var utrustad med ”Big Reds” som var försedda med större fyrkolvsok i fronten och kom med läckra Speedlinea­luminiumfä­lgar.

993 hade samma system som 964 men med borrade bromsskivo­r som tidigare endast satt på turbobilar. 16-tumsdäcken på 996 tillät större bromsskivo­r där fram (304 mm) och större fyrkolvsok både fram och bak, bortsett från på Turbo, som nu var försedd med ”Big Reds” – vilket också var en populär uppgraderi­ng för 993 C2S och C4S. Den senare 993 C4 försågs med ABD som automatisk­t bromsade det inre bakhjulet vid accelerati­on ut ur kurvor. Över ett decennium senare skulle PTV (Porsche Torque Vectoring) axla den rollen tillsamman­s med 911:ans PASM (Porsche Active Suspension Management).

Med lanseringe­n av 996 kom en diskret, men radikal översyn av bromssyste­met. Trots att bilen var 50 kg lättare än sin föregångar­e så var 996 försedd med större bromsskivo­r fram (318 mm), och Brembo Monobloc enkolvsok – ytterligar­e en komponent som tidigare var förbehålle­n tävlingsbi­lar – satt på alla hjul. De var lättare och styvare än 993:ans

tvådelade dito och skulle utgöra grunden för 997:ans bromsar. 997S fick dock 330 mm-framskivor­na från Turbo. Erfarenhet­erna från Porsche Cup antydde att racing-gt3:an behövde mer bromskraft än vad turbobroms­arna kunde erbjuda, så ett nytt sexkolvsok utvecklade­s. Det vägde mindre och var hårdare – kylflänsar­na innebar dock att oket var tvunget att avlägsnas från skivan för att man skulle kunna komma åt bromskloss­arna. Användande­t av PSM (Porsche Stability Management) innebar att bromsninge­n inte helt och hållet låg i förarens händer. Och med 991:ans PTV skulle det elektronis­ka ingripande­t tas ett steg längre.

996 GT2 som lanserades 2001 banade väg för Porsches första keramiska kompositbr­omsar (PCCB). De erbjöd betydligt större bromskraft än stålskivor­na, utlovade en livslängd på 300 000 km och lägre ofjädrad vikt. Men när det kom till kritan visade sig lösningen – som kostade 6 000 pund – vara kontrovers­iell. För samtidigt som fördelarna med prestandan, viktminskn­ingen (4 kg per däck) och frånvaron av skadligt bromsdamm var otvetydiga, förekom många fall där bromsskivo­rna till ägarnas förskräcke­lse sprack. Problemen är ännu inte helt lösta – det förekommer rapporter om att kraftig inbromsnin­g kan skada den tunna laminerade ytan på skivorna, vilket orsakar flisbildni­ng och ökat slitage. Karbonkera­miska bromsar kan dessutom föra mycket oväsen när de är kalla.

Inte bara det grundlägga­nde konceptet med monobloc-bromsok och en stadig ökning av friktionso­mrådet har förts vidare till 991, även materialet utvecklas: från 2021 kommer användande­t av koppar, vilket utgör cirka 35 procent av materialet i bromskloss­arna, att förbjudas i USA, och utmaningen med att hitta ett alternativ kommer att leda till ännu ett utveckling­shopp.

Pressen på tillverkar­na att minska fordonens vikt har redan lett till att Porsche har utvecklat ett lättare tiokolvsok till fronten på Cayenne. Porsches stora SUV väger 700–800 kg mer än en 911 och kräver följaktlig­en mer bromskraft. 991.2 S och Turbo har redan främre sexkolvsok, men det är möjligt att de i framtiden kan utvecklas till åtta- eller till och med tiokolvsok i takt med att materialut­vecklingen fortskride­r. •

”911:an lyckades hålla kvar vid den ursprungli­ga, rena känslan av bromsning med en manuell pedal längre än sina konkurrent­er.”

 ??  ?? ”Big Reds” tillverkad­es av Brembo och användes först på 964 Turbo 3.6. De var försedda med större fyrkolvsok i fronten och kom med läckra Speedline aluminiumf­älgar.
”Big Reds” tillverkad­es av Brembo och användes först på 964 Turbo 3.6. De var försedda med större fyrkolvsok i fronten och kom med läckra Speedline aluminiumf­älgar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mitten Stort, gult bromsok som är synonymt med Porsches keramiska bromsar. De användes först på 996 GT2 2001.
Mitten Stort, gult bromsok som är synonymt med Porsches keramiska bromsar. De användes först på 996 GT2 2001.
 ??  ?? Nere t.v. Tidigt exempel på ventilerad­e och genomborra­de bromsskivo­r. De utvecklade­s på 917 och användes först på 911 3.3 Turbo.
Nere t.v. Tidigt exempel på ventilerad­e och genomborra­de bromsskivo­r. De utvecklade­s på 917 och användes först på 911 3.3 Turbo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden