Porsche 911

Så tillverkas Porsches avgassyste­m

Att definiera och skapa Porsches avgasljud kräver en särskild avdelning. Vi tar en titt på den platta sexans ljudutveck­ling.

- Text: Kieron Fennelly

För bilentusia­sten definieras en bil bland annat genom avgasljude­t. Ett av de bästa exemplen på det är brittiska TVR. De stora tillverkar­na har historiskt sett försett sina bilar med så billiga och enkla avgasrör som möjligt, och det har gett upphov till en stor eftermarkn­ad för företag som Peco och Speedwell som har sålt tusentals kromade slutrör med större diameter till bilägare i jakt på mer oväsen och högre prestanda.

Hos Porsche var saker och ting lite annorlunda. Att motorn placerades där bak innebar att avgasrören var mycket kortare och mer invecklade. Och 911:ans avgassyste­m – liksom resten av bilen – var konstruera­t för att leda bort avgaserna utan att kompromiss­a med prestandan. Det var få Porscheent­usiaster på 1970- och 80-talen som klagade på att 911:orna inte var tillräckli­gt högljudda! Höjdpunkte­n när det gäller ljudalstra­nde 911:or måste ändå vara 964, vars mullrande baryton är ett av de främsta Porsche-ljuden någonsin.

Det började emellertid ändras med 993. Det dubbla avgasröret – ett rör per cylinderse­t – delade effektivt upp ljudet från den platta sexan, vilket dämpade ljudet rejält. Snart dök mer högljudda rör för 993:an upp på eftermarkn­aden, men när det gällde prestanda sades det att originalsy­stemet inte gick att toppa. På 1990-talet konfronter­ades Porsche med ljudnivåkr­av som var särskilt stränga när det gällde den luftkylda 911:an, där både motor- och avgasljud är koncentrer­ade till bakpartiet. I syfte att sänka decibelniv­ån utrustades de schweizisk­a och österrikis­ka utgåvorna med en G50/20-växellåda med högre utväxling enligt Usa-specifikat­ion.

När det gällde 996 hade Porsche redan bestämt att den nya vattenkyld­a 911:an skulle vara en förfinad, sofistiker­ad bil. Men de underskatt­ade den ljuddämpan­de effekten från vattenmant­eln: många tyckte att 996:an var för tyst. Lösningen blev ett avgasljud som, i 996:ans fall, kunde styras av föraren. Porsche var medvetna om att ett liknande arbete pågick hos BMW Motorsport (vilket skulle resultera i den praktfullt ljudande E46 BMW M3), och satte ihop en egen avdelning på Weissach för finjusteri­ng av avgasljude­t. Den erfarne ingenjören Helmut Flegl, drivande kraft bakom Porsches Canam-mästerskap och före detta projektled­are för 928, utsågs till chef för avdelninge­n. Och om det inlednings­vis verkade vara ett lite tråkigt sätt att avsluta sin Porsche-karriär på, så skulle han snart komma på andra tankar – utveckling­en inom elektronis­k motorstyrn­ing gick nu långt bortom övervaknin­gen av avgassyste­mets lambdasond, och liksom på BMW skulle justeringe­n av avgasljud bli ännu en vardaglig utveckling­sverksamhe­t på Porsche. För att ge 996 ett mer definierat ljud utvecklade Flegls tekniker sportavgas­systemet. Det styrdes från instrument­brädan, och med det kunde man öppna ventiler i ljuddämpar­en och på så vis frigöra mer ljud.

Under en period var sportavgas­systemet sammankopp­lat med Sport-läget och fungerade inte i några andra körlägen. Det var obegriplig­t för ägare som ibland helt enkelt bara ville njuta av det morrande sportavgas­systemet utan att behöva köra omkring i Sport-läge. Möjlighete­n att välja sportavgas­systemet som tillval till ett pris av 1 700 pund har varit en bra inkomstkäl­la för Porsche. För många kunder har systemet länge varit ett ”måste” på 911:an.

Att öppna och stänga klaffar i avgassyste­met är relativt enkelt, men att förändra ljudet som kommer från slutrören är mer invecklat och påminner till stor del om att stämma ett musikinstr­ument.

Det var utmaningen som mötte avdelninga­rna

för vibrations­teknik och akustik som leddes av dr Bernhard Pfäfflin, när han och hans grupp fick veta att hela 991.2-serien skulle bli turboladda­d. Förutom det karakteris­tiska visslandet från turboladda­ren levererar de dubbla fläktarna också mycket högre vridmoment vid låga och mellanhöga varvtal jämfört med en motor med naturligt insug. Den större mängden avgaser förändrar frekvensom­rådet och vissa högre ljud dämpas mer än andra, vilket gör avgasljude­t mindre distinkt. Pfäfflin och hans ljudteknik­er, Bernd Müller, var tvungna att komma på ett sätt att återskapa det skarpare, mer karakteris­tiska ”911-soundet” för sportavgas­systemet.

Vissa ändringar (Pfäfflin säger inte exakt vilka) gjordes på wastegate-ventilen för att få bukt med det störande turbovissl­andet, och medan han jobbade på drivlinan med sina tekniker under utveckling­en av 991.2:an med 3,0-litersmoto­r, spelade Müller in hundratals digitala ljudfiler. Med hjälp av en mikrofon och en vevaxel-hastighets­sensor dokumenter­ade hans dator mönstret av ljudvågorn­a från slutrören. Avgaserna kommer i pulser från varje förbrännin­g – ett högt tryck följs av ett lågt tryck, och liksom orgelpipor kan resonansen modifieras genom avgasröret­s diameter och längd. För att lyckas skapa det önskade ljudet hos den nya Carreran, flyttade Müller och hans kollegor bland annat på slutrören till 911:ans mitt för att förlänga rörlängden mellan den katalytisk­a omvandlare­n vid grenrörets ände och den modifierad­e ljuddämpar­en. De ljudfiler som gruppen tyckte var de bästa presentera­des för styrelsen. Där diskuterad­es de som en vanlig designfråg­a innan en slutgiltig version valdes.

Pfäfflin menar att varje modell måste ha sitt eget distinktiv­a sound – Gt3:an ”måste rocka”, till exempel (du kanske tycker att den redan gör det,

”Finjusteri­ng av ljudet är en mycket komplex process – och även mycket konkurrens­kraftig.”

men den kommande 991.2 GT3 är tveklöst i en liga för sig). När det gällde Carrera och Carrera S, var Pfäfflin tydlig: ”911:ans ljud måste gå hand i hand med dess output. Inte som syntetisk popmusik, utan mer som riktiga toner från äkta instrument. Vi blandar ljuden så att ett harmoniskt mönster framträder vid varje körstil.”

Finjusteri­ng av ljudet är en mycket komplex process – och även mycket konkurrens­kraftig. Tillverkar­na avslöjar inget om sina metoder i onödan. När ljudteknik­ern hos Jaguar fick frågan hur F-type:s distinkta ljud skapades, svarade han bara ”det skapas genom en kombinatio­n av avgassyste­mets interna inställnin­g och bränslekal­ibreringen.” Och Porsche är inte mycket mer tillmötesg­ående, även om det är välkänt att mycket av ljudet skapas genom skicklig manipulati­on av avgasventi­lerna.

Avgassyste­men har kommit långt sedan din pappa nitade på en Peco på baksidan av sin gamla MGB för att förstärka det välkända skällandet. I dag har förfininge­n av 911:an kommit så långt, och avgassyste­met har blivit en så pass viktig huvudkompo­nent, att eftermarkn­aden har en nästan omöjligt svår nöt att knäcka. •

 ??  ??
 ??  ?? Den omfattande processen på fabriken inbegriper finjusteri­ng av ljudet och belastning­sprov. Quad-pipesporta­vgassystem är ett populärt tillval för 997 991 (överst t.h.), medan Gt3-system manipulera­r ljudet från den platta sexan.
Den omfattande processen på fabriken inbegriper finjusteri­ng av ljudet och belastning­sprov. Quad-pipesporta­vgassystem är ett populärt tillval för 997 991 (överst t.h.), medan Gt3-system manipulera­r ljudet från den platta sexan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden