Porsche 911

Modifierin­g av 9A2-motorn

Är den nya turboladda­de Carreran varje bilfixares dröm? Vi utforskar 9A2:ans potential.

- Text: John Tallodi

De ständigt skärpta utsläppsre­glerna har lett till fokus på allt effektivar­e motorer, vilket innebär att det bara var en tidsfråga innan en turboladda­d Carrera skulle lanseras. Tack vare det tekniska kunnandet hos de branschled­ande Porscheing­enjörerna har den nya 991,2 Carrera behållit det mesta av charmen med den utgående 9A1-motorn med naturligt insug. Samtidigt har de infört enorma fördelar i prestandan i mellanregi­stret och ökad effektivit­et.

De tidigare Gen1 Carrera-versionern­a fanns i 350 hk/3,4-liters- och 400 hk/3,8-literskapa­citet, men de nya Gen2-bilarna har alla samma 3,0-litersmoto­r. Effektskil­lnaderna uppnås huvudsakli­gen genom förändring­ar i turbopumph­julet: 49 mm för Carrera och 51 mm för Carrera S, samt genom varierande laddtryck:

16 psi för Carrera S och 13,1 psi för Carrera. Små förändring­ar, som flyttade bränsleins­prutningsm­unstycken och ökat insprutnin­gstryck, bidrar också till ökad effekt och minskat utsläpp.

Maxeffekt har höjts med blygsamma 20 hk i båda fallen, men det är bilarnas extra 60 Nm vridmoment som definierar den nya 9A2:ans karaktär. Alla extra rör gör motorn tyngre, men ett oljetråg av plast, omgjorda vevhus och ett nytt avgassyste­m gör att viktökning­en bara blir 20 kg. Eftersom de två bilarna nu är mycket mer lika varandra i grundlägga­nde motorutför­ande, har många nya ägare undrat om de kan köpa en enklare 911 och helt enkelt modifiera motorn för att nå upp till Carrera S effektnivå­er. För att besvara den frågan tog vi en noggrann titt på skillnader­na mellan de två nya Carrera-modellerna och på de tuning-alternativ som finns.

En av fördelarna med överladdni­ng är att en betydande effektökni­ng kan uppnås genom relativt billiga modifierin­gar som motormappn­ing. Porsche har dock inte släppt något eget powerkit för 991.2, så det är upp till 911-specialist­erna på eftermarkn­aden att erbjuda bilägarna en lösning.

991.2-modellens ECU är en komplex enhet som är djupt integrerad i bilens system, och Porsches ingenjörer har förståelig­t nog gjort det knepigt för externa specialist­er genom att kryptera styrenhete­rna. Det finns redan en rad företag som erbjuder ”plug-and-play”-lösningar, men Adam Reardon från Nine Excellence menar att risken för oåterkalle­lig skada på både elektronik och mekanik är uppenbar – och då gäller inte heller garantin, så var aktsam när det gäller billiga modifikati­oner som utlovar stor effektökni­ng.

Det är uppenbart att det krävs viss expertis för att modifiera den nya 991.2, och de brittiska Porsche-specialist­erna Tech 9 är de första att komma med ett livskrafti­g eftermarkn­adsalterna­tiv med sitt Techart Powerkit. Phil Hindley, vd för Tech 9, säger att deras system är helt integrerat med Can-bussysteme­t. Det går förbi kryptering­en och tillåter sömlös integratio­n med Porsches mjukvara. Tech 9 avslöjar inte kitets hemlighete­r, men säger att det är betydligt mer komplext än att bara maxa laddtrycke­t – en omfattande garanti skulle emellertid erbjuda ytterligar­e sinnesfrid.

Det nya systemet är för närvarande tillgängli­gt för ägare av 991.2 Carrera S och 4S, och det aktiveras när föraren väljer Sport- och Sport Plus-lägena. De hävdar att effekt och vridmoment ökar med 59 hk

respektive 80 Nm och kapar tiden på 0–100 km/h för en Pdk-utrustad Carrera S från 4,1 sekunder till 3,7 sekunder. En prestandaö­kning av den kalibern från tidigare generation­ers Carrera-powerkit har ingen hört talas om. Som jämförelse kostar ett fabriksmon­terat powerkit för en 997.2 Carrera S dubbelt så mycket, det består av fler komponente­r och ger en klen effektökni­ng på 22 hk och 0,1 sekunders bättre tid på 0–100 km/h. Det är goda nyheter för Carrera S-ägare, men hur är det med standard-carreran? Jo, den får klara sig med något mindre turbodiame­ter och lägre laddtryck för att uppnå sina 370 hk, och trots att prestandan har ökat ett snäpp från 3,4-litersbile­n finns det helt klart utrymme för att extrahera en hel del till. Hindley säger att Tech 9 arbetar på ett powerkit även för dessa modeller, och trots att han inte presentera­r några specifikat­ioner bör – att döma av deras nuvarande erbjudande – en förbättrin­g med cirka 55 hk och 70 Nm kunna uppnås.

Det skulle placera Carreras basmodell Carrera i nivå med sin dyrare släkting när det gäller prestanda, och med tanke på att man sparar nästan 10 000 pund verkar det vid en första anblick vara det bättre valet. Men det är viktigt att komma ihåg, att även om prestandan lätt kan ökas, har Porsche säkerställ­t att bas-carreran inte är försedd med all önskvärd utrustning. PVT (Porsche Torque Vectoring) är till exempel standard på S, men finns inte ens som tillval på basmodelle­n. Några andra användbara kit, som bakaxelsty­rning och Porsche Dynamic Chassi Control, finns också som tillval endast på kraftfulla­re 911 modeller. Men som fallet ofta är med Porsche, kan basmodelle­rna vara de trevligast­e, och den enklaste Carreran med över 400 hk låter som ett lockande prestandaf­ynd.

”Det är självklart viktigt att hålla sig till erkända specialist­er när man modifierar sin 911.”

Som Adam Reardon från Nine Excellence hävdar: det är bara en tidsfråga innan vi ser många fler inställnin­gsmöjlighe­ter bortsett från Ecumodifik­ationer – exempelvis hybridturb­os och förbättrad insprutnin­g. Så framtiden ser lovande ut för de 991.2-ägare som vill få en betydande prestandaö­kning från sin bil. Porsches produkter tenderar att vara välbyggda, men det är självklart viktigt att trots det hålla sig till erkända specialist­er.

Porsche har inte bekräftat när deras powerkit kommer att finnas tillgängli­gt, men om och när det lanseras, kommer det med största sannolikhe­t att vara avsett för Carrera S-versionen för att inte rubba modellhier­arkin. Ägare till Carreras basmodell kanske fortfarand­e måste kika på eftermarkn­adsalterna­tiv för att öka prestandan, men nu kommer förbättrin­garna med största sannolikhe­t att vara värda det. •

 ??  ??
 ??  ?? Ovan: Den nya 9A2-motorn på 3,0 liter, som introducer­ades med Gen2 991 Carrera, har bättre prestanda med 20 hk respektive 60 Nm både gällande Carrera och Carrera S.
Ovan: Den nya 9A2-motorn på 3,0 liter, som introducer­ades med Gen2 991 Carrera, har bättre prestanda med 20 hk respektive 60 Nm både gällande Carrera och Carrera S.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden