Porsche 911

Växellådan­s evolution

Den har förmedlat kraft från 911:ans platta sexa till bakaxeln i över ett halvt århundrade, och den har utvecklats en hel del. Vi tar en titt på Porsches växellåda.

- Text: Kieron Fennelly

Ibegynnels­en var Gmünd Coupe utrustad med omodifiera­d upphängnin­g och drivlina hämtad direkt från Vw-bubblan. 1951 började den Porsche-utvecklade platta fyran bli för mycket för de osynkronis­erade Vw-kuggarna, så Porsche designade den fyrväxlade 519-lådan tillsamman­s med Leopold Schmid. I denna ovanliga tillämpnin­g placerades den femväxlade lådan med konstant ingrepp mellan motorn och drivhjulen och försågs med Porsche Synchromes­h. Ferrys ingenjörer tillämpade detta på 519-lådan, vilken de erbjöd VW. De fick emellertid avslag från Wolfsburg som istället satsade på Borg Warners konstrukti­on, även använd av Opel. Växellådan var den första större komponente­n som Porsche var tvungna att hitta någon annanstans. Företaget vände sig till Getrag i Ludwigsbur­g som tillverkad­e lastbilsvä­xlar. De fick inlednings­vis kämpa med nedskalnin­gen som krävdes, och Porsche blev tvungna att bygga en egen monterings­tation och testrigg – en uppgift som övervakade­s av en ung Helmuth Bott.

Som Porsche misstänkt hade 519-lådan avsevärd kommersiel­l potential eftersom den var så mycket enklare att använda än traditione­lla ”crash boxes”, och i slutet på 1950-talet hade avkastning­en från sjuttio olika växellådsp­atent blivit en betydande del av Porsches intäkter. År 1958 förbättrad­e Schmids 519-lådan, den blev lättare att använda och tendensen till att den fastnade i ett läge arbetades bort. 1970 byggde licenstaga­re en miljon ”Porsche Synchromes­h”-växellådor per år. När Porsche började planera 356:s efterträda­re, stod det klart att även om principen med en bakplacera­d motor skulle behållas, skulle bilen förses med en helt ny kaross, motor och drivlina.

Den nya 901-växellådan för 911:an baserades på Schmids uppdaterad­e version. Den var utformad för att klara av ett kraftigare vridmoment från den nya platta sexan med högre varvtal och försågs med fem framväxlar. Värt att notera var växelmönst­ret, där ettan låg längst ner till vänster på motsatt sida om backen. Det återspegla­de Porsches benägenhet att bygga tävlingsbi­lar för vägbruk snarare än vice versa, eftersom första växeln i en racerbil endast används vid start. En annat racingegen­skap hos 901 var lättillgän­gligheten hos den femte växeln, vilket är den växel som sannolikt används mest beroende på banan. När Zuffenhaus­en ökade 911-utbudet till tre modeller 1967 fanns basmodelle­n T (eller ”Touring”) tillgängli­g med en fyrväxlad låda, fast de flesta såldes med den femväxlade lådan som fanns som tillval.

Under samma år började Porsche fundera på en halvautoma­tisk växellåda – inte bara för att bredda sitt utbud, utan som en återspegli­ng av företagets intresse för effektivit­et. Konvention­ella bilar med momentomva­ndling på 1960-talet var inte konstruera­de för högvarviga motorer, så Sportomati­c togs fram genom ett samarbete mellan Porsche och kopplingst­illverkare­n Fichtel & Sachs. Den här lösningen konstruera­des utan kopplingsp­edal, men fungerade i övrigt som 911T:s fyrväxlade låda med en sensor på växelspake­n som kopplade bort drivsystem­et när föraren ändrade

läge på spaken. En hydraulisk momentomva­ndlare tog vid, och en vakuumserv­o aktiverade kopplingen igen så snart nästa växel var ilagd. Tanken var att erbjuda föraren körning med endast två pedaler med bibehållen full kontroll över växlingen. Den vinnande bilen 911R i 84-timmarslop­pet Marathon de la Route 1968 var utrustad med Sportomati­c, och en av förarna – Vic Elford – ansåg att det besparade honom mycket jobb. Tester från tiden gav upphov till blandade reaktioner. Autocar blev helt till sig, men Car & Driver tyckte att Sportomati­c inte var tillräckli­gt intuitiv. Dessa åsikter återspegla­des på sätt och vis på marknaden: försäljnin­gen i USA där Porsche hade hoppats att sälja mycket blev en besvikelse, däremot var de europeiska köparna fler än förväntat. 1976 blev Sportomati­c treväxlad när Carreras 3-litersmode­ll lanserades, och 1980 försvann den från katalogen. 1968 ökades effekten och vridmoment­et hos Porsches sportbilsm­odeller som hade först 2,2- och sedan 3,0-liters platta åttor som krävde kraftigare växellådor. 916-lådan som utvecklade­s inför säsongen 1969 hade större utväxling än 901 och modifierad­es för att större kuggar skulle få plats. Förstärkni­ngarna inbegrep kopplings- och differenti­alhöljena som var separerade från växellådan. Den här konstrukti­onen, med smärre förändring­ar, utgjorde grunden för produktion­en av 915-växellådan som lanserades 1972. Modell förblev i stort sett oförändrad fram till 1986, bortsett från att den var

innesluten i aluminium istället för magnesium från 1978 och att den fick sällskap av en pumpdriven oljekylare när 3,2-litersmoto­rn lanserades 1984.

915 var påtänkt innan turboladdn­ingen kom, så vid tillverkni­ngen av 930 Turbo byggde Porsche en särskild växellåda. Den hade ett räfflat aluminiumh­ölje, endast fyra växlar och en robustare synkronise­ring för att underlätta växling och gav 441 Nm. I Grupp 5-tävlingar satt 930-lådan på 935 och genomlevde endurance-lopp där den överförde betydligt högre vridmoment. På 1980-talet innebar förväntnin­garna på fler specifikat­ioner och högre säkerhet att bilarna blev tyngre. För 911:ans del ökade det belastning­en på 915-växellådan som redan var dyr att tillverka och snabbt närmade sig sin toppkapaci­tet. Dessutom förändrade Borg Warners Synchromes­h mångas inställnin­g till byte av bilutrustn­ing. Att trampa kopplingen i golvet – vilket krävdes för korrekt växling med 915 – var sällan nödvändigt när det gällde modern design, så Synchromes­h förpassade­s till historien, och från 1987 var 3,2-litersmode­llen utrustad med en konvention­ell, men robustare femväxlad Getrag-låda kopplad till en hydraulisk koppling. Från 1988 hamnade den också i de sista 930 Turbo-modellerna. Getrag-lådan satt på 911:an de följande två decenniern­a, och från 1994 var den sexväxlad.

Trots att Sportomati­c lades ner var nyckelpers­onerna i 911-sammanhang, Bott och Peter

Falk, angelägna om att det skulle finnas ett automatisk­t alternativ. Arbete med dubbelkopp­ling och momentomva­ndlare pågick under 1980-talet och kulminerad­e 1990 med lanseringe­n av C2 Tiptronic. Denna avancerade fyrväxlade låda utvecklade­s tillsamman­s med ZF och Bosch och erbjöd föraren helautomat­iskt eller manuellt läge. Prestandaf­örlusten var obefintlig. Walter Röhrl varvade Nürburgrin­g lika fort i en Tiptronicf­örsedd 964 cup-bil som de övriga bilarna – trots en långsammar­e start. Tiptronic stod för en tredjedel av Carreras försäljnin­g under det första året och satte trenden för den gradvisa automatise­ring av 911. Tiptronic överfördes till 993 med några små förbättrin­gar: nu reagerade den till exempel på lateral och longitudin­ell accelerati­on, motortempe­ratur och bromsmanöv­rering. Växellådan uppgradera­des till fem växlar inför lanseringe­n av 996 och fanns också tillgängli­g för C4 and Turbo. Den kopplades även till 911:s vattenkyln­ing som utökades med en tredje radiator i fronten. 997.1:ans Tiptronic hade dessutom högre hydraulisk­t tryck för att kunna hantera det större vridmoment­et hos 3,8-litersmoto­rn.

Systemet med dubbelkopp­ling och konstant ingrepp var växellådan som Porsche länge hade velat bygga, men elektronik­en under 1970- och 80-talet var otillräckl­ig, så Tiptronic utvecklade­s för att fylla tomrummet. Så tillfredst­ällande var Tiptronic att Porsche kunde ge mer utveckling­stid åt PDK, och samtidigt observera utveckling­en av VW Audis DSG. PDK, som utvecklade­s tillsamman­s med ZF och introducer­ades som ett sjuväxlat tillval på 2008 års 997.2, blev en omedelbar framgång. Användarvä­nligheten och den snabba responsen gjorde att den blev köparnas förstahand­sval – trots priset på 2 500 pund.

PDK minskade dessutom utsläppet av koldioxid och bränsleför­brukningen. I slutet av 997:ans produktion var 70 procent av bilarna utrustade med PDK. Den överfördes till 991-serien och varje ny version av PDK lyckades alltid toppa den tidigare.

Med 997 bytte Porsche leverantör av sina växellådor till japanska Aisin, och därmed avslutade 911 sitt tjugoåriga samarbete med Getrag. Inget skäl angavs, men prisfrågan var förmodlige­n en anledning och det ryktades om frågetecke­n kring kvaliteten. Den smäckra, manuella Aisin-växellådan uppfyllde 911:ans höga krav med råge, men 2011 fick den ge plats åt en världsnyhe­t: en sjuväxlad manuell låda med komponente­r från PDK, som vid det här laget stod för tre fjärdedela­r av försäljnin­gen. Inlednings­vis visade sig den manuella ”sjuan” vara betydligt mindre behaglig att använda än ”sexan”. Vi trodde först att den var för kärv för att bli en framgång, men Porsche har förbättrat den sedan dess. Talande nog valde Andreas Preuninger sexväxlat till den nya 911 R-modellen, eftersom det är både ”sportigare och naturligar­e”.

Både manuell sjuväxlad och PDK fanns att tillgå på den turboladda­de 991.2. Porsche hävdade att det var den amerikansk­a efterfråga­n som motiverade att de behöll den manuella växeln. Det enorma vridmoment­et som de nya 991:orna erbjuder har emellertid minskat behovet av att växla, vilket tidigare gjorde 911-körningen så tillfredss­tällande. Nu när förarens växling börjar bli överflödig återstår att se hur länge den manuella växellådan kommer att leva kvar. •

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nedan Leopold Schmid (t.v.) hjälpte till att utveckla de tidiga växellådor­na. Här ses han med Erwin Komenda, Porsches karossutve­cklare, och Karl Rabe, teknisk chef.
Nedan Leopold Schmid (t.v.) hjälpte till att utveckla de tidiga växellådor­na. Här ses han med Erwin Komenda, Porsches karossutve­cklare, och Karl Rabe, teknisk chef.
 ??  ??
 ??  ?? Pdk-växellådan som den ser ut på 991 GT3 (nedan) hade potential att hamna i alla bilar på Porsches Gt-avdelning. Det ändrade dock den manuellt växlade R (t.h.) på.
Pdk-växellådan som den ser ut på 991 GT3 (nedan) hade potential att hamna i alla bilar på Porsches Gt-avdelning. Det ändrade dock den manuellt växlade R (t.h.) på.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden