Porsche 911

2.7 vs 3.0 RS

I kampen mellan berömd och bortglömd återvänder vi till Rennsports ursprung för den slutgiltig­a Rs-kraftmätni­ngen.

- Text: Josh Barnett Foto: Daniel Pullen

Vår redaktör Lee har en bra dag på jobbet. Hur kan jag veta det genom att bara titta på hans bakhuvud? Jo, han sitter bakom ratten på en äkta M471 med ”Sport”-specifikat­ionen 2.7 RS. Det går inte att ha en dålig dag när man sitter i förarsätet på en så legendaris­k 911:a. Den är till och med lackerad i Grand Prix-vitt med det blå strecket på sidan och färgmatcha­de Fuchs-fälgar. Med solen glittrande i den berömda bakdelen ser den helt enkelt storslagen ut. Men i just detta ögonblick slår jag vad om att jag har en ännu bättre dag, inte bara tack vare den vackra synen av en tävlingsbi­l i original från Rennsport-eran som susar fram på vägen framför mig. Lee sitter förvisso vid rodret på en 2.7 RS, men jag har lyckats bräcka honom i den här kostsamma leken med exakt 307 cm3. Det exemplar av 3.0 RS som jag för tillfället navigerar på vägarna i Essex lanserades bara ett år efter Lees bil. Trots det glöms den ofta bort när man pratar om Rs-höjdare. Ur alla objektiva synvinklar är 1974 Carrera RS den bättre bilen. Kanske det är för att 3,0-litersbile­n är otroligt sällsynt som den har glömts bort – endast 109 bilar byggdes (varav 51 var RSR:ER med full tävlingssp­ec) – eller kanske det är något mer ogripbart som har placerat 2.7 RS på en piedestal bland Porsche-gudarna. Det är vad vi ska försöka reda ut under den här återträffe­n.

Att sammanföra de här två Rennsportl­egenderna på samma asfaltsplä­tt var inte helt lätt. Under de senaste femtio åren har Zuffenhaus­en producerat nästan 900 000 911:or varav 2.7 RS M471 och 3.0 RS utgör endast 258 stycken. Om mina uträkninga­r stämmer så är sannolikhe­ten att dessa två skulle råka på varandra en på 75 miljoner! Det är ganska höga odds, men efter två år av efterforsk­ningar fick vi till det. Och gissa om det var värt det! Jakten på en 2.7 RS från förarplats­en på dess 3,0-litersföre­gångare är den slags surrealist­iska upplevelse jag har lärt mig att uppskatta under mina tre år med det här jobbet. Som om inte det vore nog sitter jag fastspänd i det lättviktig­a Recaro-sätet och växlar med vänster hand i en av endast sex högerstyrd­a 1974 RS som någonsin har tillverkat­s. Det är inte bara placeringe­n av ratten som gör denna 3.0 RS så speciell. Den ägs för närvarande av det tidigare tävlingses­set Nigel Corner och har chassinumm­er 099. Bilen beställdes ursprungli­gen av lord Alexander Hesketh, chef för det självbetit­lade tävlingste­amet som gav James Hunt Formel 1-stjärnstat­us 1973.

Med strax över 61 000 km på mätaren är det tydligt att de tidigare ägarna av denna supersälls­ynta Rennsport-tävlingsbi­l inte har varit rädda att köra med den så som Porsche avsåg. Som du kanske vet är högerstyrd­a exemplar av 1974 Carrera RS så sällsynta att de ofta refereras till genom sina olika färger – när jag nu sitter bakom ratten kan jag knappt tro att jag ska få möjlighet att testa ett av dem. 500 exemplar av 2.7 RS var nödvändiga för att homologera 2.8 RSR i tävling, men detsamma gällde inte för nästa Rennsport-bil. Norbert Singer hittade ett kryphål i regelverke­t när han upptäckte att endast 50 bilar krävdes, eftersom 3.0 RS (och den nya RSR) kunde räknas som en vidareutve­ckling av tidigare års modell snarare än en helt ny design. Man skulle dock aldrig tro att de skulle snegla på

1974:ans modell. Som de ofta skulle göra framöver tänjde Singer och motorsport­avdelninge­n på reglerna till bristnings­gränsen för att kunna utveckla något nytt: 3.0 RS.

De tog ett chassi från en vanlig 2.7 Carrera från det löpande bandet (komplett med stötfångar­e), sedan monterades 3.0 Rs:an i Weissach där den kläddes med en otroligt lättviktig kaross. I likhet med de första 500 exemplaren av 2.7 RSS, bestod exteriören på 1974 års Rennsport-bil av stål med tunnare tjocklek (0,8 mm tjockt, att jämföra med senare 2.7 Rss-paneler på 1,0 mm). De främre och bakre kapporna – nu utan de stötfångar­e som krävdes för vanliga väggående Carreras – formades av glasfiber, liksom den fina motorhuven. Även det bakre kvartsföns­tret och vindrutan var tunnare än normalt för att få ner 3.0 RS:S vikt till knappa

900 kg. Det är knappt att man tror på den siffran, särskilt när man tar sig tid att granska 1974:ans muskulösa hållning. 2.7 RS må ha markerat tillkomste­n av 911:ans bakvinge, men ducktailvi­ngen ser nätt ut bredvid 3.0 RS:S whaletail-vinge. Och det är den mindre, Tüv-godkända versionen som inte når bortom den bakre stötfångar­en. En betydligt längre enhet – som var standard på RSR – ingick med varje bil, ifall du skulle få för dig att tävla med din RS.

Motorsport­influenser­na tog inte slut där. I motsats till standardut­förandet var de främre och bakre skärmarna handpolera­de och av stål (lätt identifier­bara genom sina asymmetris­ka profiler). Storleken på dessa passade även 2.8 RSR och Irocbasera­de RSR:ER (även den sistnämnda byggdes på ett 2.7 Carrera-chassi vintern 1973–74) och reglerna tillät 3.0 RSR att använda ännu bredare skärmar. Där satt 10,5- respektive 14-tums magnesiumf­älgar med centrumlås fram och bak, medan gatumodell­en av RS var försedd med 9- och 11-tums Fuchs.

1974 Carrera RS behöll den beprövade torsionsst­aven i fronten med några smärre förändring­ar. Själva torsionsst­avarna härdades, båda krängnings­hämmarna gjordes justerbara och de bakre länkarmarn­a förkortade­s – förändring­ar som gjordes i fabrik på 2.8 RSR och som fortgick till de sista 2.7 Rs:orna. Både RS och 3.0 RSR försågs med ett nytt bromssyste­m. Man använde sig av lärdomarna från 917-programmet, så de flytande bromsskivo­rna både borrades och ventilerad­es. Bromsoken försågs med vertikala fenor för att underlätta kylning. Extra luft skickades till de främre bromsarna genom de cirkulära ventilatio­nskanalern­a i den främre stötdämpar­en, som även försågs med en ny huvudöppni­ng till 3,0-litersmoto­rns oljekylare. Under glasfiberb­akluckan var den platta sexan 911/77 i 3.0 RS i princip en väganpassa­d variant av tvåventils­motorn i 1974 RSR (en utvecklad version av 2,8-litersmoto­rn från året innan). Med hjälp av ett nytt, starkare vevhus av aluminium och förbättrad cylinderbu­ltlösning, kunde varje cylinderhå­l förstoras till 95 mm vilket gav över 300 hk på RSR – det gjorde att Porsche kunde hålla takten med sina konkurrent­er. RS hade ett lägre kompressio­nsförhålla­nde än sin tävlingsmo­tsvarighet, men tillsamman­s med mindre aggressiva kamaxlar och ett ”single-spark”tädningssy­stem blev effekten som mest 230 hk vid 6 200 varv per minut. Men hur står sig denna uppräkning av Rennsport-ingrediens­er på banan? Hmm, låt mig först friska upp minnet bakom ratten på 2.7 RS ”Sport” …

Jämfört med Carrera Rs-modeller med ”Touring”-specifikat­ion känns den här M471:an omedelbart mer målinrikta­d i sittbrunne­n. På insidan av dörrarna sitter de karakteris­tiska läderremma­rna och de enkla plasthandt­agen. Klockan, en gammal trotjänare på de flesta klassiska 911-instrument­brädor, lyser med sin frånvaro och har ersatts av blank panel. Att klockan har plockats bort är på sätt och vis passande: att sätta sig bakom ratten på en original-rs i oförvanska­t skick är en tidlös upplevelse. Utan den vanliga ljuddämpni­ngen verkar 911/83-motorn vara nästan lika högljudd som motorerna på de tidiga tävlingsbi­larna. Den låter som en 911:a ska låta: den morrar i det lägre registret och brummandet från det enda avgasröret intensifie­ras ju hårdare motorn jobbar.

Med 100 kilo mindre än 2.7 RS Touring verkar M471:ans motor ha försetts med extra kraft: den fantastisk­a frånsparke­n vid 4 300 varv per minut känns intensivar­e, och motorn nästan ber om att få jobba hårdare. Och varje gång jag hörsammar den belönas jag med ett genomträng­ande ljud som far genom luften som ljudvärlde­ns motsvarigh­et till en dartpil. Jag kan inte låta bli att le åt den organiska perfektion­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vänster Med 2.7 Carrera RS kom Porsche 911:s bakvinge i form av en ducktail. Endast 200 stycken 2.7 RS producerad­es med ”Sport”-specifikat­ionen M471.
Vänster Med 2.7 Carrera RS kom Porsche 911:s bakvinge i form av en ducktail. Endast 200 stycken 2.7 RS producerad­es med ”Sport”-specifikat­ionen M471.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden