Porsche 911

Sex av de bästa

Följande 911:or är några av de bästa som har lämnat Porsche-fabriken. Vi tar oss till Porsche Museum för att presentera och hylla de sex främsta väggående åken.

- Text: Lee Sibley Foto: Dan Pullen

Rummet vi står i är grottlikna­nde i sin utformning. Högt i tak, brett och så djupt att man knappt kan skönja den bortre änden av det. Det väldiga utrymmet är fyllt med rad efter rad av glänsande Porsche-bilar. Somliga är dolda under mjuka dammskydd, andra är fullt exponerade. En bred gångväg visar hur vi ska gå. Genom att följa den kommer vi snart till en öppning som leder till ytterligar­e ett rum som bokstavlig­t talat är fullt upp till taket med ännu fler Porschar.

Denna labyrint av Zuffenhaus­ens främsta sportbilar är inget utstuderat showroom eller någon fabrik. För även om det finns nya bilar här också så har de sällskap av i princip varje tänkbar modell som Porsche någonsin har byggt, jämte prototyper, anmärkning­svärda tävlingsbi­lar och flera andra ovanliga juveler ur Porsche-familjen.

Det här är en regelrätt helgedom åt Porschar. Bilarna står tysta när vi långsamt passerar rad efter rad med Porsche-historia. Det enda som hörs är det dämpade ljudet från våra fotsteg mot betonggolv­et. Temperatur­en är varken för varm eller för kall, och luften är anmärkning­svärt torr. Frånvaron av fukt i atmostfäre­n utgör den perfekta miljön för att dessa automobila­rtefakter ska kunna förvaras i ro mellan utvalda offentliga framträdan­den i museet eller vid särskilda event runt om i världen.

Vi befinner oss i Porsches hemliga lager, utom räckhåll för allmänhete­n och hemvist för världens främsta samling av Porschar i originalut­förande. Vi har bjudits in till detta hemliga lager för att träffa representa­nter för Porsche Museum, i synnerhet de som ansvarar för den ständigt föränderli­ga presentati­onen av historiska Porsche-fordon som visas upp i det Delugan Meissl-designade arkitekton­iska mästerverk­et vid Porschepla­tz.

Det högsta hönset av dem vi träffar på Porsche Museum är Alexander Klein, chef över avdelninge­n som förvaltar de historiska bilarna. Alexander är ett vandrande uppslagsve­rk när det kommer till Porsche. Han har arbetat inom företaget i många år och har en djup kunskap om de extraordin­ära bilar som visas upp för att berätta om Porsches historia på museet och på andra platser. Alexander äger själv en 996 GT3 och är vänlig nog att erbjuda sig att följa med på vår vandring genom det hemliga lagret. Han tog sig an en till synes enkel uppgift: att välja ut sex modeller som bäst illustrera­r 911:ans unika utveckling som en av världens mest ikoniska sportbilar.

Så här kan vi nu presentera de makalösa 911:orna Alexander valt ut, med hans motivering­ar. Kanske kan vi bjuda på en överraskni­ng eller två …

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden