Porsche 911

Sportomati­c

Står porsches första halvautoma­tiska växellåda i vägen för klassisk 911-körning? vi tar en åktur för att undersöka saken…

- Text: Lee Sibley Foto: Dan Pullen

Framför mig står en 911 2.4S och glänser i sommarsole­n. Den ovanliga lacken i guldmetall­ic skimrar. Vår fotograf, Dan, ligger på betonggolv­et bredvid mig med kameran riktad upp mot bilens front som befinner sig ett tiotal meter bort. Jag är stum av beundran inför bilen och störs bara av det oregelbund­na klickandet från Dans kamera när han byter vinkel i jakt på den perfekta bilden. ”Den är förbannat vacker,” säger jag till slut. Jag har blivit övertygad av den rena 911-profilen, den svarta kylargrill­en (samma som på 2.7 RS) och den utskjutand­e främre spoilern, alla typiska drag för 911S (åtminstone 1973 års version) som sammantage­t gör bilen till en av våra favoriter. Just denna 2.4S är emellertid inte riktigt likadan som andra exemplar som vi har kört.

Det finns inga märkbara avvikelser utvändigt, och även när vi kikar in ser den välbekant ut med generös användning av läder på ratt, instrument­panel och säten. Skillnaden, som man upptäcker om man är uppmärksam, handlar om växellådan. Samtidigt som en växelspak stolt reser sig ur växellådan­s H-form framför framsätena, avslöjar en blick i förarens fotbrunn att bilen saknar kopplingsp­edal. Det här är en 911S med Sportomati­c-drivlina.

Sportomati­c var Porsches första halvautoma­tiska växellåda som introducer­ades till 911-serien 1967. Trots att vissa tyckte att den inte passade Porschemod­ellen som skapat rykte om sig att vara en bil för hängivna förare, måste man säga att införandet av växellådan föll väl ut. En Sportomati­c 911R skördade framgångar vid 84-timmarslop­pet Marathon de la Route 1967 i händerna på Hans Herrmann, Jochen Neerpasch och Vic Elford.

Sportomati­c var i första hand avsedd för den amerikansk­a marknaden som började visa tecken på aversion mot växling med fotmanövre­rad koppling. I grund och botten var det en kombinatio­n av växellådan från en 915 och en hydraulisk momentomva­ndlare (istället för svänghjul) via en vakuummanö­vrerad torrkoppli­ng med en lamell.

Frikopplin­g sker när föraren tar tag i den traditione­lla växelspake­n, vilken aktiverar en mikrobryta­re som i sin tur initierar processen. Någon traditione­ll kopplingsp­edal är därför inte nödvändig.

Sportomati­c 925 var på sin tid en försäljnin­gsmässig framgång, men växellådan byttes ofta ut mot den konvention­ella manuella 915-lådan. Jag vill ta reda på hur Sportomati­c funkar. Står den här halvautoma­tiska växellådan verkligen i vägen för 911:ans klassiska köruppleve­lse som vissa påstår?

Nu är stillbilde­rna av bilen tagna och det är dags att köra. Jag hoppar in och tar plats vid ratten i förarsätet av modell Recaro Sport. Jag ser genast en mindre skillnad framför mig: temperatur­mätaren till vänster om varvtalsmä­taren skiljer sig från den som sitter i bilar med manuell växling. Istället för utskrivna temperatur­markeringa­r är det en rad streck (detta på grund av att Sportomati­c utsätts för högre temperatur­er i varma klimat eftersom momentomva­ndlaren delar olja med motorn).

Det är ingen skillnad i vare sig beteende eller ljud när jag vrider om nyckeln och den platta sexan

”Du måste släppa gasen helt och inte hålla kvar i växelspake­n för länge om du vill undvika övervarvni­ng.”

tänder och väcks till liv. Från och med nu är dock 911:ans sätt att förflytta sig en smula annorlunda mot det jag är van vid.

Utan någon koppling att trampa ner placerar jag istället min fot på bromsen, tar tag i växelspake­n och flyttar den från ”P” (park), som är placerad där ettans växel befinner sig på en manuell 915, nedåt och höger till ”D” (drive). Den första växeln här är tekniskt sett ”L” (low) som Porsche enbart rekommende­rar att man använder i besvärlig terräng. Det hörs ett svagt ljud i transmissi­onstunneln när växeln läggs i, och när jag lyfter foten från bromspedal­en börjar 911S rulla framåt.

Jag trycker ner gaspedalen med höger fot – försiktigt först – när jag svänger runt med bilen och vidare ut genom en grind till huvudvägen. Jag märker snart att Sportomati­c svarar bra på tydlig pedalmanöv­rering, medan för lätt hantering av gasen inte gör annat än att kopplingen glider utan att påverka körningen. Med lite mer gas och ökat varvtal skuttar bilen framåt. Vi är på väg.

Jag får berättat för mig av Tech 9:s Phil Hindley, som säljer bilen, att Sportomati­c tillverkad­es specifikt för 911S, och jag tror honom. Det generösa vridmoment­et från 2,4-litersmoto­rn passar flexibilit­eten hos den halvautoma­tiska växellådan som hand i handske; den långa utväxlinge­n gör att jag tar mig fram snabbt och utan avbrott längs landsvägar­na utanför Liverpool. Utväxlinge­n i Drive-läget är faktiskt sådan att jag köra från stillaståe­nde till 132 km/h utan växling. Det är helt enkelt perfekt för pigg och livfull körning. Den platta sexan plockar upp tempot snabbt och sjunger från bilens bakdel när den passerar 4 000 varv per minut. Trots min stora iver över allt roligt som Drive-läget kan åstadkomma, finns det ytterligar­e två lägen: D2 (placerad där femmans växel finns på en manuell låda) är lämpligt för bekväm körning på större vägar, och D3 (placerad där backen ligger på en manuell 915:a) är en överväxel som används mest vid motorvägsk­örning.

När man väl får kläm på det är det ingen match att köra med Sportomati­c. Hindleys ord innan provkörnin­gen ekar i mitt huvud (”kom ihåg att släppa spaken när du väl har växlat”), och genom att följa den gyllene regeln fungerar bil och förare harmoniskt tillsamman­s. Jag väljer att växla upp till D2, så jag lättar på gasen, greppar spaken som jag trycker upp och till höger, släpper den, ger gas och 911S pilar vidare framåt. Svårare än så är det inte. Jag är förvånad över hur smidigt systemet är, särskilt med tanke på att det är omkring 16 år äldre än jag själv. Med tanke på att man måste jobba en del med växelspake­n inser jag snart att det här måste vara den mest engagerand­e halvautoma­tiska växellåda som Porsche någonsin har tillverkat. Vilken överraskni­ng! Att förvänta sig det värsta och upptäcka att det är tvärtom. Bilen är en fröjd att köra! Systemet är emellertid inte helt fläckfritt. Som med vilken klassisk Porsche 911 som

”Med Sportomati­c är det möjligt att komma upp i 132 km/h från stillaståe­nde på bara en växel!”

helst, krävs ett visst mått av mekanisk lyhördhet för att uppnå rolig och säker bilkörning. Tricket här är att inte rycka i växelspake­n – dessutom måste du släppa gasen helt och inte hålla kvar i spaken för länge om du vill undvika övervarvni­ng.

Jag sträcker mig inte så långt som att säga att Sportomati­c är ett bättre alternativ än en bra motsvarand­e manuell 915, men jag undrar verkligen varför så många valde att byta ut denna udda, men härligt underhålla­nde växellåda till förmån för ett system med en tredje pedal. Kanske Sportomati­cs flexibilit­et och karaktär är gravt missförstå­dd? Hur som helst – den allt ovanligare kombinatio­nen av en Sportomati­c växellåda och 911:ans platta sexa är ett plus för de bilar som har bevarats intakta. Historien visar att det här är mer än en gimmick. Det är en revolution­erande lösning på en utveckling­smässig efterfråga­n som Porsches ingenjörer möttes av.

När jag kör tillbaka 911S till Tech 9:s lokaler märker jag att jag tycker lite synd om dem som inte kunde (eller ville) uppskatta finesserna med Sportomati­c. Enligt min mening skapar den en mycket bättre köruppleve­lse än den slöa Tiptronic-enheten som blev ersättaren, eftersom den tilltalar både de som verkligen vill köra, och de som bara vill ta sig fram i sin Porsche 911. Efter en omarbetnin­g 1975 strippade man växellådan på en växel, och sedan lades Sportomati­c officiellt ned av Porsche 1980. Det skulle dröja till 964-generation­en nästan ett decennium senare innan en halvautoma­tisk växellåda dök upp igen.

I början av min provkörnin­g trodde jag aldrig att jag skulle dra den här slutsatsen, men det var faktiskt synd att Sportomati­c gallrades ut. •

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Höger Att växla med Sportomati­c är lätt: släpp upp gaspedalen, byt växel med växelspake­n, släpp spaken och gasa.
Höger Att växla med Sportomati­c är lätt: släpp upp gaspedalen, byt växel med växelspake­n, släpp spaken och gasa.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ovan Sportomati­c 911S kan köras både stadigt och snabbt, och låter föraren bromsa med vänsterfot­en.
Ovan Sportomati­c 911S kan köras både stadigt och snabbt, och låter föraren bromsa med vänsterfot­en.
 ??  ??
 ??  ?? Ovan Insidan ser ut som på vilken annan 2,4-liters 911S som helst – bortsett från pedalerna. Kopplingen lyser med sin frånvaro.
Ovan Insidan ser ut som på vilken annan 2,4-liters 911S som helst – bortsett från pedalerna. Kopplingen lyser med sin frånvaro.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden