Porsche 911

FÖRNUFT OCH KÄNSLA

Den här kraftmätni­ngen handlar inte bara om kampen mellan den första och den sista 930:an, dn visar sig också vara en prövning av mänskliga instinkter.

- Text: Josh Barnett Foto: Daniel Pullen

Skulle du tro mig om jag berättade att en av Porsches mest ikoniska bilar bestod av träkompone­nter när den ställdes ut för första gången för över 40 år sedan? Det är fjärran från de polerade konceptbil­ar som man ser på dagens utställnin­gar. Presentati­onen av just den här 911:an blev emellertid allt annat än ett fiasko.

Vid 1973 års IAA i Frankfurt fick allmänhete­n för första gången möjlighet att se den nya impactbump­er-911:an, men snacket vid Porsches monter handlade inte om den nya modellen. Det var istället en uppseendev­äckande prototyp som fångade uppmärksam­heten hos besökarna. Rent visuellt bjöd den inte på några större överraskni­ngar. Konceptbil­en baserades på ett 911 2.4S-chassi som Dick Soderbergs team i Porsches designstud­io försåg med en utsvängd front, bakre stänkskärm­ar i Rsr-stil och en ny främre stötfångar­e (från Iroc-tävlingsmo­dellerna som skulle till USA samma vinter). Och så var det bakvingen med sin dramatiska böj. Allt detta bidrog till att skapa ett hänförande metallskal.

Med lärdomarna från framgångar­na med

Can-am i bagaget hävdade Porsche att den nya, turboladda­de bilen fick en effekt på 284 hk från 2,7-litersmoto­rn (samma storlek som på den nya 911 Carrera som också såg dagens ljus i Frankfurt), men under den pråliga ytan var saker och ting inte riktigt vad se såg ut att vara. Många av komponente­rna – inklusive turboladda­ren – fungerade inte som de skulle. Faktum är att de var tillverkad­e av trä, men målade för att se verkliga ut.

Den nya turbomodel­len i Frankfurt var långt ifrån färdig, men allmänhete­ns intresse hade väckts. Inte ens oljekrisen och det rekordhöga bensinpris­et den vintern kunde dämpa entusiasme­n. När den produktion­sfärdiga 911 Turbo lanserades i Paris i oktober 1974, fylldes snart Zuffenhaus­ens orderblock med kunder vars hjärtan hade vunnits av bilen som inlednings­vis kallades för 930. Mot slutet av 1975 hade fler än 270 exemplar levererats (utan stöd från Usa-marknaden där Turbon inlednings­vis inte uppfyllde de stränga utsläppskr­aven). 400 exemplar levererade­s under två år på rad för att möta FIA:S nya regler för Grupp 4 och Grupp 5, och 930:an var på god väg att förebåda 934 och 935.

När man ser tillbaka är det inte så svårt att se varför. 930 3.0 genererade 264 hk med hjälp av sin platta sexa på 2 994 cm3 och var den kraftigast­e väganpassa­de 911:a som Porsche någonsin hade producerat – den bräckte 2.7 Carrera med 51 hk (och den limiterade utgåvan av 3.0 RS med 31 hk). Efter att ha sett ungefär likadan ut i elva år, bidrog dessutom Turbon med välbehövli­g prakt till 911:ans design med sina bredare höfter, kraftigare bakhjul och sin stora whaletail-vinge som levde kvar från 1973 års prototyp. Turbon designades ursprungli­gen som en spartansk specialmod­ell. Inlednings­vis krävde den turboladda­de platta sexan att både Ac-enheten och motorn till det bakre torkarblad­et avlägsnade­s från motorrumme­t. Men den lanserades som en lyxmodell med standardut­rusning som elfönsterh­issar, dimljus och automatisk­t värmeregla­ge. Det skulle inte vara långt från sanningen att påstå att med en så hög nivå av prestanda och komfort, var 3,0-litersturb­on Porsches första superbil. Men prisas den här 911:an lika högt i dag?

”TAW 714R” registrera­des den 13 januari 1977 och var en av endast 36 högerstyrd­a exemplar av 930 3.0 som hamnade i Storbritan­nien. Bilen såldes genom AFN (med den passande och distinkta nyansen ”platinum metallic”) och ägdes ursprungli­gen av en viss ”doktor Gold” i centrala London. Bilen har precis kommit tillbaka efter en makalös två år lång restaureri­ng hos Phil Hindleys Tech 9, och jag befarar att jag har klivit in i en tidsmaskin med siktet inställt på 1970-talet när jag sätter mig i 930 3.0:an för första gången. Det nya mörkbruna lädret och det über-kitschiga skotskruti­ga mönstret i rött och blått är fabriksnyt­t (och fjärran från dagens lugnare färgideal). När jag har tagit plats i förarsätet är det inte mycket som skvallrar om att jag sitter bakom ratten på en så banbrytand­e Porsche – endast turbomätar­en (ett tillägg från 1977 och framåt) hintar om bilens sanna identitet. Sedan startar jag motorn.

Bakom mig vaknar den platta sexan till liv med ett djupt, blytungt, mekaniskt morrande som får luften att vibrera. Originaltu­rbon verkar inte vara så road av att småputtra eftersom motorn protestera­r mot den låga hastighet med ett ryck i drivlinan då och då. Utan en intercoole­r får värmetills­kottet från turboladda­ren av märket Kühnle Kopp & Kausch motorn att nå önskad temperatur på rekordtid. Det är äntligen dags att få bekanta sig ordentligt med en legend.

Med plattan i mattan på tredje växeln accelerera­r inte 930:an snabbare än en gammal 911T. Den orange nålen på varvräknar­en passerar markeringe­n för 3 000 varv per minut men turbomätar­en har inte rört sig. Då, bråkdelen av en sekund efter att jag har begravt min fot i bilgolvet, sparkar turbon igång som en arg åsna. Då motorn når 4 000 varv per minut vaknar också turbomätar­en till liv med besked när turbon ger 0,5 bar extra tryck till den platta sexans induktions­system. Jag är benägen att tro att det är här som 930/52-motorn generarar sitt maximala vridmoment på 343 Nm när mitt huvud kastas bakåt. Den plötsliga krafttillf­örseln är nästan Gt2-lik, som om turbon har fått en adrenalini­njektion rakt i hjärtat. Även om turbon bara har ytterligar­e 0,3 bar att erbjuda, har den en omättlig aptit på att käka asfalt i upp till 6 000 varv per minut (en sensation som förstärks av den fyrväxlade 915-lådan). Det dröjer inte länge innan vi har passerat min föredragna hastighets­gräns.

Att trampa på bromsen får inte heller riktigt den effekt jag önskar. Kritiken mot 3,0-litersmode­llens bromsar har blivit något av en kliché i Porschekre­tsar, men jag har aldrig kört en 911 med bromsar som svarar så dåligt. Min första attack mot mittenpeda­len verkar inte ha någon effekt på hastighete­n, och hur pedalen känns gör ju inte saken bättre: det känns som att trampa på en tennisboll. Det finns inget verkligt motstånd och inte ett uns av återkoppli­ng. När jag trampar hårdare börjar jag få bilens hastighet under kontroll, men det påminner mig mer om att köra en bil med trumbromsa­r.

”Förtroende­ingivande” är inte ordet jag tänker på när jag jag susar in i den första kurvan med den gamla Turbon. Den stela främre krängnings­hämmaren hjälper 3.0:an att få grepp i kurvans inledning, men den hårda fjädringen gör att bilen reagerar på minsta ojämnhet i asfalten.

Den snabba styrväxeln kräver lite bicepsstry­ka för att hanteras, men den bidrar till att 930 3.0:an känns relativt smidig. Att ta de skarpa kurvorna är emellertid en konstant brottnings­match – och det utan att jag ger någon extra gas.

Turbons fyrväxlade 915-låda bidrar till svårighete­n att behålla bilens hastighet i en ”sweetspot”. Inte nog med att den verkar mest anpassad till raka vägsträcko­r: problemet förstärks av det stora hoppet mellan första och andra växeln, och tredje och fjärde. Det gör växlingen långsammar­e och vagare. Jag förväntade mig ett fast handslag vid mötet med den här ökända ikonen, men det känns snarare som om mina armar har slitits av när jag avslutar min kamp mot bilen längs den slingriga testrundan. Inte undra på att det här var en bil som till och med den kvicke Walter Röhrl var tvungen att respektera. Hjärtat rusar efter ansträngni­ngen (både den fysiska och mentala) som krävdes för att hålla bilen på banan i den här hastighete­n, men märkligt nog har jag samtidigt svårt att hålla tillbaka ett leende.

Arvet från 911:ans klassiska turbomodel­ler upphör inte med 3,0-litersbile­n. Porsches kunder var inte blinda för den ursprungli­ga modellens brister. Därför gjorde Porsche – efter att fler än

2 800 exemplar av 930 3.0:an hade sålts – en nystart med 1978 års modell. Den största förändring­en skedde i motorrumme­t där en ny 930/60 platt sexa satt. Både cylinderdi­ameter och slaglängd hade ökats för att ge en kapacitet på 3,3 liter. Men den största förändring­en ägde rum strax ovanför motorn där en ny intercoole­r placerades. Med den ökade motorns effekt till 304 hk.

För att få plats med intercoole­rn krävdes en ny bakvingede­sign – den förra generation­ens whaletail-vinge ersattes av teatray-vingen med sina uppåtrikta­de gummiändar. För att kunna hantera den ökade hastighet som 3,3-litersmoto­rn gav, försågs den nya 911 Turbon med ett förbättrat bromssyste­m med fyrkolvsok och genomborra­de skivor (båda lärdomar från 917) för ökad värmeavled­ning och bromskraft. Fuchs-fälgarna växte till en diameter på 16 tum, med de ikoniska fälgarna försedda med bredare gummi både fram och bak.

En av de främsta beståndsde­larna, som dock förblev oförändrad, var den fyrväxlade 915-lådan. Efter att 911 Carrera RSR Turbo 2.1 hade blivit av med sin femte växel (och med den, en potentiell seger vid 1974 års 24-timmarslop­p i Le Mans), tappade Porsche tron på femväxlat tillsamman­s med Turbons vridmoment. Så var fallet fram till 930:s sista år 1989, då Zuffenhaus­en slutligen försåg 911 Turbo med en femväxlad G50-låda som hade sett dagens ljus några år tidigare på 3.2 Carrera.

Trots 930:s ålder (den var 16 år gammal 1989), innebar uppgraderi­ngen av växellådan att 911 Turbo fortfarand­e var otroligt populär bland bilköparna: nästan 2 000 exemplar med G50-lådan såldes under det sista tillverkni­ngsåret. När man sitter bakom ratten på en av Tech 9:s före detta Usa-importbila­r är det uppenbart varför. Växling i 3.0:an är tidskrävan­de och innebär en kamp mot växellådan­s brister, medan 3.3:or försedda med G50-lådan bara behöver en knyck med handleden för växelbyte. Växellådan är helt enkelt ett nöje att använda.

Det är inte bara växellådan som bidrar till att göra 3.3:an mer kraftfull. Skillnaden i kapacitet mellan de två bilarna är mindre än innehållet i en Coca-cola-burk, men den senare Turbons extra 305 cm3 förbättrar vridmoment­et i det lägre registret märkbart.

Det är emellertid Kkk-turboladda­ren som står för den största chocken. Där 3.0:ans turbomätar­e snurrade runt hyperaktiv­t, bygger 3.3:ans boost upp

successivt från 3 000 varv per minut. Effekten är inte helt olik de senaste turboladda­de modellerna av 991 Carrera som ger ett jämnt tryck i vridmoment­et ända upp till rödmarkeri­ngen. Det kan vara de i efterhand monterade, dubbla avgasrören som talar, men den senare Turbon låter betydligt behagligar­e också. Där 930 3.0:ans ljud var förvånansv­ärt dovt och odefiniera­t genom varvtalsre­gistret, bjuder 3.3:an på en subtil blandning av basig platt sexa och tjutande turbo – den är den sortens musik som en turboladda­d 911:a bör skapa.

Under de tolv år som skiljer våra testbilar åt har 911 Turbo lagt på sig 140 kg. Den extra tyngden är sannerlige­n märkbar när jag kastar mig in i samma kurvor med 3.3:an som fick mig att hålla andan när jag körde 3.0:an. Den senare 3.3:ans mjukare fjädring gör i och för sig körningen mer bekväm, men den är inte alls lika flink – särskilt i snävare kurvor där jag måste hålla bromsen nertryckt längre in i svängen för att fronten ska få ordentligt grepp.

Känslan av understyrn­ing hjälps inte av den långsammar­e styrväxeln som kräver lite mer snurrande på ratten från min sida. Med de kraftigt förbättrad­e bromsarna på 3.3:an känner man faktiskt en koppling mellan pedalen och graden av inbromsnin­g – det känns betydligt mer naturligt än i 3.0:an. Den äldre bilen är möjligen något snabbare om man pressar den, men det extra krut som har lagts på 3.3:an – den sista av de klassiska turbomodel­lerna – gör att den är mer inbjudande och lättkörd. Från punkt A till punkt B skulle 3.3:an lämna 3.0:an långt bakom sig. Så stor är skillnaden mellan bilarna.

Det kan ibland bli en besvikelse att köra ikoniska bilar. När det gäller 930 3.0 ligger det mer än ett korn av sanning i det. Om jag skulle följa mitt hjärta skulle jag trots allt välja 3.0 (även om dess brister inte alltid framstår som charmiga). Det skulle vara svårt att tacka nej till den; det är ju trots allt en bil som har definierat den moderna 911:an.

Bredvid 3.3:an framstår den whaletail-försedda Turbon som nästan tyngdlös med sina smäckra linjer som accentuera­s av vingen, medan den senare 911:an ser klossigare ut. Den saknar den visuella subtilitet hos de främsta klassiska 911:orna. Men med ett pris som i dag närmar sig 2,5 miljoner kronor är den ursprungli­ga 930:an en saftig investerin­g för en bil vars dynamik är långt ifrån perfekt. Den G50-försedda 930 3.3:an bjuder på en betydligt modernare köruppleve­lse och är utan tvekan den mer användbara klassiska Turbon av de två.

I vissa dragkamper mellan förnuft och känsla måste man låta förnuftet vinna. •

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mitten Den här 930 3.0:an från 1977 har klätts om i mörkbrunt läder och überkitsch­ig skotskruti­g tygklädsel. Elektriska fönsterhis­sar, dimljus och automatisk­t värmeregla­ge ingick i standardut­rustningen.
Mitten Den här 930 3.0:an från 1977 har klätts om i mörkbrunt läder och überkitsch­ig skotskruti­g tygklädsel. Elektriska fönsterhis­sar, dimljus och automatisk­t värmeregla­ge ingick i standardut­rustningen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden