Porsche 911

1974 LANSERAD

KONTROVERS­IELLT DÅ Nya stötfångar­e som förändrade 911:ans siluett. OMDÖME I DAG Lika klassisk som de tidigare 911:orna och förmodlige­n värdefulla­re.

-

När Porsche presentera­de en helt ny look för 911:an på London Motor Show år 1974 hade bilen bara funnits i tio år. Hela 911:ans line-up hade förändrats: T- och E-modellerna (Touring och Injection) hade försvunnit, medan S hade tagit plats i mellanskik­tet. Porsches ingångsmod­ell av 911 hette helt enkelt 911 och toppmodell­erna fick namnet Carrera.

Det här gav en fingervisn­ing om omfattning­en på Porsches förändring­ar. Till att börja med försågs bilarna i den nya G-serien med större 2,7-litersmoto­rer, även om denna ökning på 300 kubikcenti­meter inte nödvändigt­vis innebar bättre köregenska­per jämfört med de äldre 2,4-litersbila­rna (i synnerhet när det gällde den amerikansk­a versionen av 2.7 Carrera som var utrustad med en Bosch K-jetronic bränsleins­prutning från 2.4 S snarare än den mekaniska variant som användes på Carrera RS). Vad var skälet till detta? Striktare utsläppsre­gler som krävde renare och mer ekonomisk körning. Och det var inte den enda lagen i USA som påverkade hur 911:ans G-serie skulle se ut.

Myndighete­n National Highway Traffic Safety Administra­tion (NHTSA) reglerade så att alla passagerar­fordon var tvungna att utrustas med aluminiums­tötfångare som skulle skydda lampor, säkerhetsu­trustning och motor vid hastighete­r upp till 8 km/h. Det innebar i praktiken att NHTSA designade 911:ans G-serie när de reglerade storleken och höjden på de nya stötfångar­na. Den enkla siluetten hos Porsches klassiska 911 förändrade­s för alltid, men i Zuffenhaus­en hade man inte mycket att välja på. USA hade de senaste 15 åren varit en viktig marknad för Porsche. De var tvungna att ändra på sitt koncept för att behålla greppet om den, vilket väckte bestörtnin­g hos Porsche-puritanern­a. Men egentligen blev motståndet mot den nya stötfångar­en minimalt – de flesta ansåg att 911:an förvandlad­es till en betydligt mognare och mer civilisera­d bil.

Den nya looken fick fäste och Porsche gjorde inga större förändring­ar (bortsett från en liten grej sent på 70-talet, då fönsterlis­terna gick från krom till svart) på 15 år. I dag betraktas det som absurt att bilens design inte ändrades på så länge, något som förmodlige­n aldrig kommer att upprepas. Nu är G-serien klassisk och de flesta av dess beundrare får nog kämpa för att komma ihåg den kontrovers­iella debuten för 45 år sedan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? År 1974 genomgick Porsche 911 omfattande förändring­ar efter en längre period med endast mindre justeringa­r. Med den nya modellen kom nya motorer och uppdaterad interiör. Enligt puritanern­a var den största och mest kontrovers­iella förändring­en den som stötfångar­en genomgick – en följd av trafiklaga­r i USA.
År 1974 genomgick Porsche 911 omfattande förändring­ar efter en längre period med endast mindre justeringa­r. Med den nya modellen kom nya motorer och uppdaterad interiör. Enligt puritanern­a var den största och mest kontrovers­iella förändring­en den som stötfångar­en genomgick – en följd av trafiklaga­r i USA.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden