Premier League Nostalgi

ERIC CANTONA: ”JAG KOMMER DÖ MED UNITED I MITT HJÄRTA”

LIVERPOOL TABBADE SIG, SIR ALEX CHANSADE – RESTEN ÄR EN GRÄNSLÖS KÄRLEKSHIS­TORIA

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Han var ikonen, legendaren, lagkaptene­n och hjälten på samma gång.

United-fansen avgudade Eric Cantona, och kärleken var besvarad.

– Jag kommer att dö med Manchester United i mitt hjärta, säger fransmanne­n.

Det började med ett oväntat samtal från Leeds ordförande Bill Fotherby. Hans klubb hade våren 1992 vunnit den sista säsongen av ”First division” innan den ändrade namn till Premier League. Nu var han på jakt efter en vänsterbac­k och frågade Uniteds ordförande Martin Edwards om Denis Irwin var tillgängli­g.

Edwards satt samtidigt i ett möte med Alex Ferguson, och duon svarade snabbt att Irwin inte var till salu, oavsett pris. Fotherby var på väg att lägga på, när Ferguson sköt in och frågade om Leeds möjligen kunde tänka sig att sälja Eric Cantona.

Och resten är historia.

Cantona hade faktiskt bestämt sig för att lägga av med fotbollen något år tidigare. Efter några stormiga år i olika franska klubbar där han bland annat kung fusparkat en motståndar­e, kastat bollen på en domare, slagit en medspelare i ansiktet, kastat skorna i ansiktet på en annan medspelare och dessutom gått upp till var och en av medlemmarn­a i den franska

disciplink­ommittén och kallat dem för idioter, så kände han att nog var nog. Men den dåvarande franske förbundska­ptenen Michel Platini övertalade honom att fortsätta, och Cantonas psykolog rådde honom att lämna Frankrike och börja spela fotboll i England.

Första budet gick till Liverpool och deras tränare Graeme Souness. Ett par år tidigare hade han tackat nej till en ung dansk målvakt som skrivit brev och erbjudit sig att betala för resa och uppehälle ur egen ficka bara han fick komma på en veckas provspel hos Liverpool. Efter att ha sagt nej till Peter Schmeichel gjorde Souness nu samma sak med Eric Cantona.

”Jag behöver inte mer trubbel”

– Vi hade just slagit Auxerre i Uefacupen då Platini knackade på och kom in på mitt kontor. Han sa att hade en spelare för mig. ”En riktigt bra spelare. Han har haft problem i Frankrike, men vore perfekt för Liverpool.” Jag sa ”okej, lyssna på mig. Jag får stoppa bråk i omklädning­srummet hela tiden här, jag behöver inte mer trubbel”. Det var ytterligar­e en situation där jag skulle ha varit mer öppen, säger Graeme Souness.

I stället blev det Leeds, där han under sin första säsong bara gjorde tre mål på 15 matcher, men hans många assist låg bakom klubbens ligaseger våren 1992. ►

När han dessutom inledde säsongen därpå med två hattrick kan det tyckas konstigt att managern Howard Wilkinson gick med på Manchester Uniteds förfrågan om att köpa fransmanne­n, men det ryktades friskt om att Wilkinson och Cantona inte drog jämnt.

Alex Ferguson tackade och tog emot, betalade drygt en miljon pund (bara 100 000 mer än vad Leeds betalat ett drygt år tidigare) och fick en spelare som skulle leda Manchester United till fyra ligatitlar de kommande fem åren.

– Min instinkt sa mig att vi antingen behövde en spelare som kunde lysa upp Old Traffords scen och lyfta laget till en ny och dominant nivå. Eller, i minsta fall, en spelare som kunde göra avgörande mål, berättar Alex Ferguson.

”Såg desperatio­nen i ögonen”

United hade haft stora problem med målskyttet under vårsäsonge­n 1992, och Ferguson hade jagat både Alan Shearer och David Hirst, men Shearer gick till Blackburn för rekordsumm­an 3,3 miljoner pund, och Sheffield Wednesday var inte intres

”NÄR HAN KLEV IN PÅ PLANEN LYSTE HELA OLD TRAFFORD UPP. PUBLIKEN VAR GALEN VARJE GÅNG HAN RÖRDE BOLLEN.”

serade av att sälja Hirst för alla pengar i världen.

Ferguson hade till slut lyckats köpaDion Dublin, bara för att tvingas se på när han drabbades av ett svårt benbrott redan i den tredje omgången.

Samtalet från Leeds var en gåva, berättar Ferguson:

– Jag såg i Erics ögon hur desperat han

var att få komma till oss. Jag tror att han redan när vi diskuterad­e kontraktet kände att Old Trafford var det rätta stället för honom att visa sin talang på.

Den 6 december 1992 debuterade Eric Cantona för Manchester United. Och det var en debut som få skulle glömma, trots att han fick börja på bänken.

Rak i ryggen, med bröstet utfällt och så hans specialite­t med den uppfällda kragen bytte han av Ryan Giggs.

– När han klev in på planen lyste hela Old Trafford upp. Publiken var galen varje gång han rörde bollen. Men hans förmåga att göra viktiga mål vid viktiga lägen syntes först när vi mötte Chelsea lite senare i december. Vi var ett bra och välformat lag redan innan, men jag visste att jag nu hade hittat den spelare jag hade sökt sedan sommaren. Han skulle lyfta vårt lag till en annan nivå. Jag visste redan då att fler fantastisk­a prestation­er skulle komma.

 ?? Foto: GETTY IMAGES ??
Foto: GETTY IMAGES
 ??  ??
 ?? Foto: AP, BILDBYRÅN, GETTY IMAGES Källor: ”Managing my life” (Alex Fergusons självbiogr­afi), boken ”Men in white suits”. ??
Foto: AP, BILDBYRÅN, GETTY IMAGES Källor: ”Managing my life” (Alex Fergusons självbiogr­afi), boken ”Men in white suits”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden