Premier League Nostalgi

ERIC CANTONAS FEM SÄSONGER I MANCHESTER UNITED

-

1992/93

n Den 26 november 1992 lämnade Cantona regerande mästarna Leeds för Manchester United för 1,2 miljoner pund. Med Cantona i laget fick United snabbt ordning på målskyttet och gick från att ha legat tia vid fransmanne­ns ankomst till att vinnaligan med tio poäng – Uniteds första ligaseger på 26 år. Manchester­laget förlorade bara två matcher efter fransmanne­ns ankomst.

Det första mötet med Cantonas förra lag Leeds blev en bråkig historia och han bestraffad­es med böter på 1 000 pund för att ha spottat en Leedssuppo­rter i ansiktet.

Matcher/mål: 23/9

1993/94

n Succén, och till viss del problemen, fortsatte. Cantona var fullständi­gt lysande på planen och blev klubbens bäste målskytt med totalt 26 mål, varav 18 i ligan. Han ledde United till sin andra ligatitel i följd, till slut åtta poäng före Blackburn. I FA-cupfinalen mot Chelsea gjorde han två mål och såg till att United vann dubbeln. Den enda plumpen var finalförlu­sten i ligacupen mot

Aston Villa.

Cantona blev utvisad tre gånger på kort tid, två gånger i ligan och en gång i Champions League, och blev avstängd i fem matcher.

Matcher/mål: 49/26

1994/95

n Var strålande under hösten när United jagade en ny dubbel, men säsongen kommer för alltid förknippas med karatespar­ken mot Crystal Palacesupp­ortern Matthew Simmons, som efter att Cantona blivit utvisad rusade ner för elva trappsteg för att förolämpa United-anfallaren. Cantona reagerade med vansinne, hoppade över räcket, sparkade ner Simmons och fortsatte sen att slå på honom.

United stängde av Cantona säsongen ut, men FA förlängde avstängnin­gen till åtta månader. Utan Cantona blev United titellöst.

Matcher/mål: 25/14

1995/96

n Under avstängnin­gen hade Cantona skrivit på ett nytt kontrakt, men han ångrade sig och ville flytta från England. Ferguson vägrade gå med på det, och efter att han på en motorcykel jagat Cantona i Paris enades parterna.

I oktober var avstängnin­gen över och Old Trafford hyllade ”King Eric” vid hans återkomst. Efter en trög höst började han under våren trycka in mål, och när säsongen var över hade United klättrat förbi Newcastle. Ingen var överraskad när Cantona också blev den ende målskytten mot Liverpool i FA-cupfinalen.

Matcher/mål: 38/19

1996/97

n Tog över lagkaptens­bindeln när United tog sin fjärde ligatitel på fem år. Därför var det också en chock när Cantona i slutet av maj avslöjade att han skulle lägga av med omedelbar verkan, 30 år gammal.

– När du slutar spela fotboll är det inte lätt, ditt liv blir svårt. Jag vet det, eftersom jag ibland känner att jag slutade spela för tidigt. Jag älskade sporten, men jag kände inte längre passionen att gå och lägga mig tidigt, inte gå ut med mina vänner, inte dricka, och inte göra en massa andra saker som jag annars gillar att göra i mitt liv, har han sagt.

Matcher/mål: 50/15

Det började med en finalseger i FA Youth Cup 1992. Åren som följde blev fleraav dem viktiga pjäser för Manchester Uniteds framgångar och det slutade med sammanlagt 3 521 matcher och 100 stora titlar för klubben.

Det berömda ”Class of ’92”-laget var helt enkelt den bästa grupp av ungdomar som klubben fått fram sen ”The BusbyBabes”.

Men vad hände med dem som aldrig tog plats hos Uniteds seniorer? Sportblade­t ger dig svaret.

Text: Henrik Lundgren

 ??  ?? Målkung och strul-Pelle
Målkung och strul-Pelle
 ??  ?? Sir alex jagade på mc
Sir alex jagade på mc
 ??  ?? Karatespar­kade supporter
Karatespar­kade supporter
 ??  ?? första titeln på 26 år
första titeln på 26 år
 ??  ?? Chocken: Han lägger av
Chocken: Han lägger av
 ?? Foto: IBL, GETTY IMAGES ??
Foto: IBL, GETTY IMAGES
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden