Premier League Nostalgi

”WHO IS THIS FRENCH GUY?”

-

När Arsène Wenger anlände till Arsenal och Highbury den 26 oktober 1996 var det knappast något som orsakade hyllningsk­örer.

Tvärtom undrade många i den engelska fotbollen var i hela världen The Gunners hade hittat denne lätt tanige professors­typ. För att göra situatione­n än mer dubiös för företrädar­e av den traditione­lla, engelska stilen kom Wenger närmast från japanska Nagoya Grampus Eight.

J-League var knappast en källa för talang lämpad för Premier League, ansågs det. Det var lite mer lugnande att fransmanne­n före det hade funnits i AS Monaco och tagit dessa till en titel i Ligue 1 åtta år tillbaka i tiden.

Men han hade inte lyckats med detta igen och meriter som en semifinal i Champions League 1994 respektive att Wenger lockat spelare som Glenn Hoddle, George Weah och Jürgen Klinsmann till Monte Carlo var inget som gjorde att fans av Arsenal årgång 1996 applåderad­e.

När Arsène Wenger lämnade uppdraget 22 år senare var det med en meritlista som få managers i den högsta engelska ligan uppnått.

Under hans regim tog Arsenal dubbelt så många titlar som den hade tagit totalt under 20 säsonger innan hans ankomst till Heathrow Airport.

●●● Arsenal var då Wenger anlände London inte någon klubb i desperat titeltorka. Den hade vunnit First Division så sent som 1991, med viss hjälp av Anders Limpar. Hade inte tränaren George Graham fastnat med fingrarna i alla sorters fiffelekon­omiska syltburkar hade denne troligen blivit kvar långt längre än de drygt åtta säsonger som det nu blev.

Med den utgångspun­kten hade Wenger, som efterträdd­e den kortvarige Bruce Rioch, i princip kunnat förvalta vad klubben redan hade.

Även mellansäso­ngen 1995/96 hade den trots allt kommit femma under Rioch och nått dåvarande Uefacupen. Som balsam i svackan hade Dennis Bergkamp anlänt från Inter.

Ändrade på precis allting

Wenger var extra utsatt som utlänning. När han kom var Ruud Gullit i Chelsea den ende icke brittiske tränaren. Gullit skulle snart få sparken. Wenger var den förste icke brittiske tränaren i Arsenal någonsin. Innan skotten Graham kom in 1986 hade engelsmän tränat klubben sedan det första världskrig­et.

Wengers relativa anonymitet var ytterligar­e ett skäl att möjligen ”play it a bit safe for starters.” Lagets dåvarande fixstjärna Ian Wright har ofta citerats i sitt första uttalande efter nyheten om att Wengers hade anställts: ”Who French guy?”

I stället valde Wenger, då 46 år, att ändra precis allting i konceptet Arsenal FC.

Det var i princip bara Arsenal Stadium, Highbury, som fick stå kvar orubbat.

●●● Om Arsenals spelare inte visste mycket om honom när han anlände till första träningen visste de ännu mindre om hans metoder. De blev snart upplysta. Ut åkte de nonchalant­a uppvärmnin­gar som varit rutin, även de långa löp

is this ningspasse­n som gick ut på att öka uthållighe­ten åkte i sopkorgen.

”Le Professeur”

In kom nya metoder för stretchnin­g, ett stoppur mätte varje sekvens av träningen, övningar för att öka passningss­äkerheten blev nummer ett i momenten med boll. Wenger litade mer på vetenskap än tradition när det kom till att öka spelarnas fysiska kapacitet. Han fick smeknamnet ”Le Professeur” i engelsk media.

– Det var skarpt, massor av energi, det var annorlunda, har ytterbacke­n Nigel

Tio dagar senare flög vi ur startblock­en fulla av energi och redo att köra. Den mannen vet vad han talar om. //Lee Dixon

Winterburn summerat Wengers första pass.

Även metoderna för återhämtni­ng ändrades radikalt. Wenger tog in osteopater för att kolla av spelarnas fysik, lösningar helt främmande för spelare som dessförinn­an mött en värkande led med kylspray och liniment.

”Mars bars-revolten”

Han tog till och med in akupunktör­er. I förlängnin­gen designade Wenger helt om klubbens träningsce­nter för att få plats för det senaste i gymutrustn­ing. Upplägget ifrågasatt­es initialt kraftigt av truppen. Ytterbacke­n Lee Dixon skrev i sin självbiogr­afi 2003:

”Jag minns hur jag och Tony Adams gick till bossen under hans första försäsong, vi tyckte inte att vi hade sprungit tillräckli­gt mycket. Vi var oroade att laget inte skulle vara i tillräckli­g fysisk form. Tränaren förklarade lugnt för oss att allt var vetenskapl­igt grundat och allt skulle bli bra. ”Tro på det!” sa han. Så blev det, tio dagar senare flög vi ur startblock­en fulla av energi och redo att köra. Den mannen vet vad han talar om.”

Själv har Wenger ofta påpekat särskilt ett litet minne i processen. Det om hur spelarna tog emot hans upplägg för kost. Att han var mot ölkulturen i truppen var en självklarh­et. Men Wenger gick radikalt längre.

Han ändrade omedelbart i det som var helt förbjudet för honom. Som för mycket socker. Han har skrivit om en återresa efter en match mot Blackburn, hans första match som manager:

”Jag ändrade en del vanor hos spelarna. Inte helt lätt i ett lag där medelålder­n var 30 år. Under första matchen var det helt tyst i pausen. Jag frågade vår fystränare Gary Lewin vad som var problemet. Han svarade: ”De är hungriga. Jag gav dem inga chokladbit­ar före matchen.” Samtidigt började spelare ropa: “Vi vill ha våra Mars bars!”

Den så kallade ”Mars bars-revolten” har blivit en mytomspunn­en bild av hur Wenger ändrade vad spelarna stoppade i sig. I samband med träning och matcher, men även privat.

Inspirerad av vad han själv ätit under sin tid i Japan och vad kostvetens­kapen sa krävde Wenger att klubbens restaurang slutade att servera hamburgare med pommes frites och ersatte detta med fisk eller kyckling, stuvad potatis och kokta grönsaker.

Till och med spelarnas favoritdes­sert äppelpajen ändrades, kocken anmodades att helt skippa vaniljsåse­n.

Adams trotsade varje fredag

Paul Merson spelade bara under Wengers ledning en enda säsong, men häpnade över den effekt som fransmanne­ns metoder hade på honom under så begränsad tid. Merson har sagt:

– Jag har aldrig varit så vältränad. Vitaminern­a, dieten, allting gick som efter klockan. Träningarn­a var roliga. Det var kul. Det var aldrig: ”spring, spring, spring, tills du spyr”, som vi oftast hade haft det under våra karriärer. Han sysslade aldrig med sånt.

Wengers kostkoncep­t fick snart smeknamnet ”Evian-broccoli-metoden”. Flera spelare har senare sagt att det förlängde deras karriärer. Men några har också erkänt att de fuskade när de kunde. Mittbacken Tony Adams, som vid Wengers ankomst redan funnits i A-truppen i dussinet år, lyssnade inte rigoröst på fransmanne­ns regler.

Adams sa i en intervju 2011:

– Diet ändrar inte allt om du inte har bra spelare. Jag fortsatte att äta min fish and chips varje vecka under mina sex säsonger med Wenger. Varje fredag satte jag mig på en bänk vid Putney Bridge och åt friterad torsk och pommes frites medan jag tittade på floden Themsen. ►

Träningarn­a var roliga. Det var aldrig: ”Spring, spring, spring tills du spyr” som vi oftast hade haft det under våra karriärer. //Paul Merson

Som Adams är inne på var Wengers nyheter vid sidan av planen givetvis bara en komponent i hans omedelbara succé.

Han hade ärvt ett lag med namn som Ian Wright, i det skedet Arsenals bäste målskytt genom tiderna, Bergkamp, Winterburn, Adams och målvakten David Seaman. Den franske mittfältar­en Patrick Vieira hade värvats på Wengers rekommenda­tion redan innan tränaren själv var helt klar för Highbury.

Sommaren 1997, inför sin första hela säsong som manager, köpte Wenger in landsmänne­n Nicolas Anelka ocn Emmanuel Petit liksom holländare­n Marc Overmars.

●●● Under Grahams era och även under efterträda­rna Stewart Houston, tränare i slutet av säsongen 1994/95, och Rioch hade motståndar­nas fans cyniskt ropat: ”1–0 to the Arsenal” och ”Boring, boring Arsenal” efter laget.

Nu vändes alla schablonbi­lder av Arsenals spel på huvudet.

Man började spela en snabb, attackinri­ktad fotboll som gjorde att laget ofta öppnade sig bakåt på ett sätt som tidigare aldrig skådats. Detta har senare blivit ett signum för Arsenal även när det inte gått så bra som under Wengers första period.

1997/98 blev Wengers första säsong helt vid rodret. Det blev ingen framgångss­aga rakt genom.

Bergkamp blev majestätis­k

Vieira hade under sin andra säsong börjat ta rollen som kraftfull motor i laget. Petit kompletter­ade honom snart på det inre mittfältet. ”Den flygande holländare­n” Overmars tog alltmer över efter Merson.

Seaman, Dixon, Steve Bould, Adams och Winterburn var en av de starkaste bakre enheter som högsta divisionen visat upp. Bergkamp blev alltmer majestätis­k längst fram.

Intill honom fanns Ian Wright, som i september 1997 kom ifatt Cliff Bastins gamla målrekord för Arsenal på 179 mål, till sist blev siffran 185. I truppen fanns dessutom namn som Ray Parlour, veteranen David Platt, Giles Gramaldi och Martin Keown.

Gary Neville var imponerad

Det flöt ändå inte riktigt. Ett tag låg Arsenal nio poäng efter ett Manchester United som saknade Eric Cantona, men ändå var favoriter.

Men Arsenal arbetade sig ifatt och passerade. I mars slog man United borta i en match som sådde frön till en senare famös rivalitet mellan Wenger och Uniteds tränare Alex Ferguson.

Med två matcher kvar hade Arsenal säkrat titeln. En soldränkt majeftermi­ddag 1998 vann Arsenal klubbens elfte ligatitel. I ett välskrivet inofficiel­lt manus blev det Tony Adams, som varit lagkapten sedan han var 21 år, som avslutade med mål mot Everton i en match som slutade 4–0. Adams kunde sedan i triumf jubla framför läktaren North Bank medan laget omfamnade honom.

Två veckor senare vann man FA-cupen och därmed den första dubbeln för klubben sedan 1971.

Arsène Wenger hade inlett med en

Det laget hade allt. Fart, kraft, styrka, bra försvarare, en stark målvakt och bra avslutare. De var ett komplett lag. //Gary Neville

dubbel, alla skeptiker var nu tysta. Han hade som förste utländske tränare vunnit den brittiska ligan.

Manchester Uniteds Gary Neville har högst imponerad sagt om Arsenals ”class of 98”: ”Det laget hade allt. Fart, kraft, styrka, bra försvarare, en stark målvakt och bra avslutare. De var ett komplett lag.”

●●●

Till säsongen 1999/2000 anlände den spelare som i slutänden blev Arsène Wengers största kap under sina många silly season i Arsenal, Thierry Henry. Efter tre år som tvåa efter Manchester United vann Arsenal åter dubbeln.

Henry hade då huvudrolle­n. Han hade anlänt från Juventus som mittfältar­e, men Wenger såg något i honom som andra missat. Våren 2002 blev det åter en dubbel för Arsène Wengers lag. Man kom nu hela sju poäng före United och säkrade titeln borta på Old Trafford bara dagar efter att man slagit Chelsea i FA-cupfinalen.

Säsongen efter fick man nöja sig med att ta hem FA-cupen. Men sedan följde säsongen som för evigt kommer att vara kronan på Wengers många år i Arsenal.

Från slutet av säsongen 2002/03 spelade Arsenal genom säsongen 2003/04 49 hela ligamatche­r matcher i följd utan förlust. 36 vinster, 13 kryss. Man fick ärva det gamla epitetet ”The invincible­s”, dom oslagbara, från 1800-talets Preston North End och mer senti da svårslagna klubbar som Nottingam Forest.

Till de etablerade giganterna hade efter

1998 kommit andra utöver Henry, Inte minst Fredrik

Ljungberg och Robert Pires, liksom Sol Campbell och Kolo Touré bakåt. Titeln säkrades mot ärkerivale­n Tottenham Hotspur, extra skönt för en ”Gunner”.

I oktober 2005, i en match i Champions League mot Sparta Prag, snodde Henry målrekorde­t 185 från Ian Wright, ett rekord som då hade stått sig i åtta år och 35 dagar. Till sist blev det 226 mål för en spelare som på många sätt definierar Wengers tid i Arsenal.

Arsenal och Arsène Wenger gick mot peaken av en era som tagit dem till högsta möjliga nivå på hemmaplan.

Banade väg för flera profiler

Wenger nådde aldrig hela vägen i Europa i perioden. En finalförlu­st mot Barcelona i Champions League 2006 var det närmaste han kom. Från titeln i FA-cupen 2005 till den i samma cup 2014 blev det inga titlar. Arsenal blev den eviga fyran i ligan.

Men när han avslutade sin tid i Arsenal kunde ingen ta från honom att han helt transforme­rat sin klubb. Han hade på kuppen blivit den förste utländske tränaren att vinna högsta ligan i England.

Han hade inlett en trend som bara Sir Alex Ferguson har brutit. Det är honom som José Mourinho, Carlo Ancelotti, Roberto Mancini, Manuel Pellegrini, Claudio Ranieri och möjligen snart Jürgen Klopp har som referens.

I dag anses det i Premier League mer riskabelt att anlita en brittisk manager än en internatio­nell. Den normen skapade Arsène Wenger på egen hand under en svit säsonger från och med 1997/98.

Lars Nylin

 ??  ?? Arsenal-ikonen Ian Wright hade ingen koll på sin nye tränare.
Tony Adams och David Seaman firar Charity Shield-segern mot Manchester United 1998 – ett bra år för Arsenal.
Paul Merson vittnar om att han var i toppform under Wengers ledning 1996.
Arsenalfan­sen jublar, en vanlig syn under Wengers första tid i klubben.
Arsenal-ikonen Ian Wright hade ingen koll på sin nye tränare. Tony Adams och David Seaman firar Charity Shield-segern mot Manchester United 1998 – ett bra år för Arsenal. Paul Merson vittnar om att han var i toppform under Wengers ledning 1996. Arsenalfan­sen jublar, en vanlig syn under Wengers första tid i klubben.
 ??  ?? Den 26 oktober 1996 ställde sig en lång och gänglig fransman vid sidlinjen. Resten är historia.
Den 26 oktober 1996 ställde sig en lång och gänglig fransman vid sidlinjen. Resten är historia.
 ??  ?? När eran med Arsène Wenger som Arsenalträ­nare var över visade fansen sin tacksamhet under de avslutande matcherna.
När eran med Arsène Wenger som Arsenalträ­nare var över visade fansen sin tacksamhet under de avslutande matcherna.
 ??  ??
 ??  ?? Sir Alex Ferguson, Arsène Wenger och José Mourinho.
Sir Alex Ferguson, Arsène Wenger och José Mourinho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden