Premier League Nostalgi

#1 I EUROPA – #4 I ENGLAND

Liverpool fick slita hårt på hemmaplan men gjorde succé i Champions League

-

Liverpool var bäst i Europa, utan att vara bäst i England.

Topplagen i Premier League var i en klass för sig när ”The Big Four” växte fram under 00-talet.

”Den här ligan ligger farligt nära att bli den tråkigaste av de stora ligorna”.

Det var i maj 2008 som den dåvarande Newcastlet­ränaren Kevin Keegan uttryckte sin oro. Den tidigare Liverpools­tjärnan, som gjorde 100 mål för klubben som spelare, var uppgiven efter Newcastles 0–2-förlust mot Chelsea i den näst sista Premier League-omgången.

Engelsmann­en hade tagit över tränarsyss­lan i klubben på nytt i januari efter att tidigare ha lett laget på 1990-talet, med en andraplats i ligan 1996 som största framgång. En bedrift han såg som omöjlig att upprepa eftersom det vid den här punkten hade utkristall­iserat sig en toppklunga i Premier League som gick under benämninge­n ”The Big Four”.

– Topp fyra nästa säsong kommer vara densamma som topp fyra i år, fortsatte han och syftade på Manchester United, Chelsea, Arsenal och Liverpool.

Saknar en PL-titel

Den stora och penningsta­rka kvartetten placerade sig topp fyra i Premier League

i fem av sex säsonger mellan 2004 och 2009. Det som skiljde Liverpool från de tre andra klubbarna under 00–talet, och än i dag, var avsaknaden av en Premier Leaguetite­l. Arsenal vann ligan två gånger under decenniet, Chelsea tre gånger och Manchester United de resterande fem åren.

”Miraklet i Istanbul”

Den inhemska konkurrens­en var alltså hård och nivån var skyhög, vilket toppkvarte­ttens framgångar i Champions League vittnar om. Semifinals­pelet i världens största klubblagst­urnering kunde under en period nästintill liknas vid ett internt mästerskap för de ”The Big Four”. Under tre år i rad i slutet av 00-talet lade de beslag på tre av fyra semifinalp­latser i turneringe­n.

För Liverpools del är givetvis ”Miraklet i Istanbul” 2005 den stora höjdpunkte­n. Med tränaren Rafa Benitez vid rodret hämtade de upp 0–3 till 3–3 i Champions League-finalen mot Milan efter en heroisk andra halvlek och vann sedan på straffar. Två år senare var de nära att upprepa bedriften, men Milan lyckades vinna med 2–1 när lagen ställdes mot varandra i den europeiska cupfinalen på nytt.

Högsta placeringe­n på elva år

Liverpools troféskåp, som främst består av pokaler från det så framgångsr­ika 1970och 1980-talet, hade dock fyllts på rejält redan i början av det nya millenniet. Säsongen 2000/2001 vann Liverpool tre cuptitlar (ligacupen, Uefacupen och FA-cupen) med bland andra Sami Hyypiä och en ung Steven Gerrard i laget, nyckelspel­are som kom att bära laget i en lång tid framöver. Året därpå slutade de på andra plats i ligan, klubbens högsta ligaplacer­ing på elva år, och Liverpool etablerade sig som ett av Premier Leagues absoluta topplag.

I efterhand kan vi slå fast att Kevin Keegan hade rätt i sin profetia 2008. De fyra stora slutade överst i tabellen även 2009. Däremot blev det nya decenniet startskott­et för det som kom att kallas ”Big Six”, ligans utökade toppskikt som även inkluderar Manchester City och Tottenham.

Vad Liverpool, och de andra giganterna i Premier League, kommer att tituleras som under 2020-talet får framtiden utvisa.

Jonathan Nilsson

 ??  ?? Veteranen Kevin Keegan var orolig.
Veteranen Kevin Keegan var orolig.
 ??  ??
 ??  ?? Lagkaptene­n Steven Gerrard lyfter Champions Leaguepoka­len efter Liverpools sanslösa vändning mot Milan.
Lagkaptene­n Steven Gerrard lyfter Champions Leaguepoka­len efter Liverpools sanslösa vändning mot Milan.
 ??  ?? Jerzy Dudek räddadeAnd­rij Sjevtjenko­s straff och Liverpools CL-titel var ett faktum. Ett rött hav av Liverpool-supportrar väntade på laget efter hemkomsten från Instanbul.
Jerzy Dudek räddadeAnd­rij Sjevtjenko­s straff och Liverpools CL-titel var ett faktum. Ett rött hav av Liverpool-supportrar väntade på laget efter hemkomsten från Instanbul.
 ??  ?? Avbytare: Scott Carson (mv), Josemi Rey, Vladimir Smicer, Dietmar Hamann, Igor Biscan, Antonio Nunez, Djibril Cissé.
Avbytare: Scott Carson (mv), Josemi Rey, Vladimir Smicer, Dietmar Hamann, Igor Biscan, Antonio Nunez, Djibril Cissé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden