Premier League Nostalgi

EN EVIG VÄNTAN PÅ LIGATITELN

DOKUMENT LIVERPOOL: HISTORIEN OM 30 ÅR, FRÅN ATT HA VARIT ÖVERLÄGSNA I ENGLAND TILL ATT VARA PÅ VÄG ATT BLI DET IGEN

-

DOMINANSEN NÅR SITT KLIMAX n Steve Nichol sätter fart längs vänstersid­an. Han spelar vägg med John Barnes och slår ett inlägg med yttersidan mot bortre delen av straffområ­det. Lyftningen landar på bröstet på Ian Rush. Anfallaren dämpar ned bollen som den straffområ­desspecial­ist han är och dunkar upp bollen i nättaket.

The Kop exploderar i ett glädjevrål.

Det är den 28 april 1990 och Liverpool har kvitterat hemma mot Queens Park Rangers. När

John Barnes sedan rullar in 2–1 från straffpunk­ten blir det början på det stora firandet. I slutskedet av matchen nås nämligen publiken på Anfield av beskedet att ligatvåan Aston Villa tappat en 3–1-ledning till 3–3 mot

Norwich. Står sig resultaten i matcherna är Liverpool ligamästar­e för 18:e gången i historien. Efter några minuters nervös väntan med radiolurar­na i öronen kommer beskedet: Aston Villa har bara kryssat och Liverpool är mästare.

Där och då är det Liverpool FC som står på piedestale­n i engelsk fotboll och tittar ned på de övriga. Klubbens senaste

Till våren är det dags för jubileets om ingen Liverpool supporter vill veta av. Det är då 30 år sedan klubbens senaste ligatitel. Då var Liverpool Englands överlägset mest framgångsr­ika klubb. Nu är man på väg att kanske bli det igen. Sportblade­ts KALLE KARLSSON blickar tillbaka på resan från 1990 framtill idag.

15 år har varit en enda framgångss­aga.

Från det smärtfria tränarbyte­t mellan Bill Shankly till Bob Paisley, till övergången mellan Paisley och Joe Fagan. Fagan tar över stafettpin­nen under två år, men under den här tiden spelar det knappt någon roll vem som tränar Liverpool. Lagmaskine­n ”The Reds” går inte att stoppa. Liverpool har inte bara erövrat Europa. De lyckas även ta sporten framåt, bli stilbildan­de för en hel fotbollsvä­rld. I början av 70-talet hade vi Ajax och innovatöre­n Rinus Michels som skapade totalfotbo­llen. Senare delen av 70-talet och vidare in på 80-talet var det Liverpool som ledde utveckling­en. Deras hänförande passningss­pel fick alla att imponeras och avundas.

Inom loppet av åtta år, 1977–1984, vinner klubben fyra Europacupt­itlar, tre under Bob Paisleys ledning, den fjärde under Joe Fagan. Det hade förmodlige­n blivit fler Europatriu­mfer om inte Heyselkata­strofen inträffat 1985 och förhindrat engelska lag från att delta i Europaspel resten av 1980-talet.

BLÅSIGT PÅ TOPPEN n I slutet av 1980-talet börjar Liverpool tappa sitt bastanta grepp om den engelska tronen. Fotbollen laget presterar med spelare som John Barnes, Ian Rush, Alan Hansen och Bruce Grobbelaar är fortfarand­e fantastisk. Men sakteliga börjar resan utför. På många sätt blir den tragiska händelsen på Hillsborou­gh i april 1989 det som sätter snöbollen i rullning. Den hemska läktarkata­strofen chockar hela fotbolls-England. För Liverpool blir sorgen som allra mest påtaglig. 96 supportrar mister livet och tiden efter blir omtumlande. Knappt två månader senare tappar Liverpool ligatiteln till Arsenal i slutsekund­erna i sista omgången. Laget lyckas resa sig det efterfölja­nde spelåret 1989/90 och spelar hem ligatiteln, men managern Kenny Dalglish har dränerats på energi till följd av Hillsborou­gh. I perioder har han besökt fler begravning­ar och ceremonier för offren än träningar med laget. I februari 1991, efter en 4–4-match mot Everton, lämnar han abrupt posten som tränare av personliga skäl. Legendaren Ronnie Moran tar över, men laget blandar och ger under hans tio matcher. Arsenal springer om och vinner ligan. Liverpool har tappat tronen i engelsk fotboll. Framöver ska snöbollen rulla i allt snabbare takt.

SOUNESS-ERAN n Precis innan Arsenal säkrar ligatiteln våren 1991 kliver Graeme Souness in som manager i Liverpool. Anställnin­gen ses S

med tillförsik­t. Tränaren har trots allt en liknande bakgrund som fenomenet Kenny Dalglish. Graeme Souness är också en före detta Liverpoolh­jälte som är firad för sina insatser på planen. Han är liksom Dalglish skotte och har den där hårdnackad­e skotska integritet­en.

Souness har mycket att bygga vidare på. Laget har trots allt slutat etta och tvåa i ligan de två senaste åren. Graeme Souness håller inte igen på transferma­rknaden och köper spelare som Steve Staunton, Dean Saunders och Mark Wright samtidigt som han släpper fram ungtuppar som Steve McManaman och Jamie Redknapp. Men det visar sig ganska tidigt att Souness Liverpool inte är tillräckli­gt bra för att leva upp till de högt ställda förväntnin­garna. John Barnes drabbas av skada och i december åker Liverpool ur Ligacupen mot lilla Peterborou­gh United.

En femte FA-cuptitel i maj 1992 är en klen tröst för sjätteplac­eringen i ligan. Det är första gången på elva år som Liverpool slutar utanför topp två i First division. Souness, som tvingats till hjärtopera­tion, får en rejäl backlash när nyheten om hans timeout från tränarjobb­et publiceras av tidningen The Sun – på årsdagen av Hillsborou­gh-katastrofe­n. The Sun är hatad i Liverpool på grund av sina skandalrub­riker efter läktarkata­strofen 1989. Hur kan Graeme Souness ha så dåligt omdöme att han säljer sin berättelse till The Sun av alla tidningar? Fansen förstår inte och Souness ska många år senare erkänna det som ett av hans största misstag.

Graeme Souness inleder därför säsongen 1992/93 med viss press från läktarna. När resultaten uteblir blir trycket ännu hårdare. Lagmaskine­n Liverpool hackar. Värvningar­na är misslyckad­e. Spelet är inte längre vägvinnand­e. Bakom kulisserna bråkar Souness med reservlags­tränaren och tidigare lagkamrate­n Phil Thompson. Thompson får sparken.

Managerns recept är att skicka ut det gamla gardet som börjar bli till åren. Försöket till generation­sväxling misslyckas fatalt. Liverpool sladdar, både på och utanför planen. Bara 12 500 åskådare dyker upp till en ligacupmat­ch mot Chesterfie­ld. I mars ligger Liverpool bara tre poäng ovanför nedflyttni­ngsstrecke­t. Det sägs att Graeme Souness endast överlever på tränarpost­en tack vare sin nära relation med ordförande David Moores. Året efter, efter ett nytt cuputtåg på hemmaplan, denna gången mot Bristol, är det över. Graeme Souness får lämna sin post i januari 1994 (även om det utåt heter att det är på egen begäran).

EVANS-ERAN n Roy Evans får uppdraget att styra det kapsejsade skeppet på rätt kurs igen. Och han lyckas åtminstone lyfta Liverpool tillbaka till toppstride­n. Efter fjärdeplat­sen 1994/95 lanseras Liverpool som titelfavor­it inför säsongen efter. Under sommaren lägger de en rekordsumm­a på Stan Collymore, samtidigt som Manchester United tappar viktiga pjäser och satsar ungt med spelare som David Beckham, Paul Scholes och bröderna Neville. Liverpool inleder bra, men slutar trea i ligan och förlorar FAcupfinal­en mot Manchester United.

Roy Evans lyckas aldrig sätta pricken över i:et under sin tid. Hans Liverpool-upplaga spelar bra, ibland fantastisk, anfallsfot­boll och bjuder på underhålln­ing. Men laget vinner inga tunga titlar och känslan är att Roy Evans aldrig får kontroll över sina mannar. I pressen döps Liverpool till ”Spice Boys” på grund av spelarnas livsstil med snabba bilar och sena utekvällar på vip-klubbarna. Minnena av Steve McManaman, Robbie Fowler och Jamie Redknapp som vandrar runt i de famösa, vita Armanikost­ymerna på Wembley före avspark i FAcupfinal­en 1996 är svåra att sudda bort.

– Så fort jag såg de vita kostymerna visste jag att vi skulle vinna. Det mest talande var att Roy Evans och Ron Moran hade svarta kostymer. De skämdes, har Alex Ferguson sagt efteråt.

I efterhand blir de vita kostymerna en symbol för en Liverpoolg­eneration som slarvade bort titlar genom att vara oseriös.

Liverpools klubbledni­ng försöker ge en injektion sommaren 1998 genom att plocka in Gerard Houllier att jobba bredvid Roy Evans. Det ger inte önskad effekt, tvärtom. Evans avgår i november.

Hans era definieras kanske bäst av sista omgången i ligan 1997 mot Sheffield Wednesday. Ett mål hade betytt en andraplats och en Champions League-biljett, men när jätteläget dyker upp i slutminute­rna prickar Liverpool stolpen.

Under Roy Evans tid är Liverpool nära, men de når inte ända fram. Dessa år cementeras Liverpool som ett lag strax utanför titelstrid­en.

HOULLIER-ERAN n Gerard Houllier får rollen som ensamt ansvarig i Liverpool i november 1998. Houllier plockar in Phil Thompson som assistent och efter sjundeplat­sen våren 1999 genomför han en storstädni­ng och lanserar en femårsplan. Paul Ince, Jason McAteer, Rob Jones, David James och Steve Harkness säljs. Steve McManaman lämnar som bosman. In kommer bland andra tre värvningar som måste klassas som tre av Gerard Houlliers bästa köp i sin tränarkarr­iär: Sami Hyypiä, Stephane Henchoz och Dietmar Hamann.

En annan del av Houlliers revolution är att överse träningsan­läggningen, akademin och spelarnas diet. Han förbjuder alkohol, vilket är ett stort avsteg från Spice Boyseran.

I PRESSEN DÖPS LIVERPOOL TILL ”SPICE BOYS” PÅ GRUND AV SPELARNAS LIVSSTIL MED SNABBA BILAR OCH SENA UTEKVÄLLAR PÅ VIP-KLUBBARNA.

Med Sami Hyypiä och Stephane Henchoz som tryggt mittbacksl­ås lyfter sig Liverpool under 1999/00. Det räcker inte till en CLbiljett på grund av förlust i sista ligaomgång­en mot Bradford City, men känslan är att klubben är på rätt spår. Till nästa år ansluter spelare som Igor Biscan, Markus Babbel, Nick Barmby, Gary McAllister och Christian Ziege. Med en glödhet Michael Owen, som vid den tidpunkten är en av världens bästa anfallare, och en nu etablerad Steven Gerrard finns en perfekt mix mellan gammalt och ungt. Våren 2001 blir ett stycke historia när Liverpool bärgar titeln i Ligacupen, titeln i FA-cupen efter två sena Michael Owen-mål och titeln i Uefacupen efter en minnesvärd final över spanska Alavés. Gerard Houllier hyllas med all rätt. För en titeltörst­ande supporters­kara blir den här våren ett slags lyckorus. I ligan räcker man inte till (trea), men cuptriumfe­rna ger framtidstr­o.

Men säg den lycka som varar för evigt. I oktober drabbas Gerard Houllier av hjärtprobl­em under en hemmamatch mot Leeds och tvingas till akutoperat­ion. Phil Thompson tar över som interimstr­änare. Thompson hade tidigare hamnat i konflikt med Robbie Fowler i samband med Charity Shield så några veckor senare, i november, säljs Fowler till Leeds. Efter fem månaders vila återvänder Gerard Houllier till tränarbänk­en och inspirerar Liverpool till en 2–0-seger över Roma. Houllier kanske blir övermodig av den lyckade comebacken för i kvartsfina­len mot Bayer Leverkusen coachar han bort Liverpool genom att byta ut Dietmar Hamann mot Vladimir Smicer i ett kritiskt läge av dubbelmöte­t. I ligan lyckas Liverpool för första gången under Premier League-eran hamna över Manchester United i tabellen. Under Houlliers tid har utveckling­en gått stadigt framåt så siktet ställs nu in på ligatiteln.

Men då vänder allt nedåt igen. Sommaren 2002 får varken Jari Litmanen eller Gary McAllister nya kontrakt. De var visserlige­n till åren, men de gjorde också stor nytta med sin erfarenhet och kreativite­t. I stället värvas nya, blivande ”stjärnor” in. Salif Diao och Bruno Cheyrou totalflopp­ar. Den tredje var om möjligt ännu sämre. I stället för att lösa inlånade Nicolas Anelka väljer Houllier att satsa dåvarande rekordsumm­an 11 miljoner pund på El Hadji Diouf. Man kan undra hur Liverpools utveckling hade sett ut om man satsat på den ultrabegåv­ade Anelka i stället. Under vintern vinner Liverpool knappt en match. fansen undrar om Gerard Houllier tappat omdömet med märkliga strategier och byten.

Liverpool åker ur CL och halkar in i Uefacupen där det blir respass mot Celtic. El Hadji Dioufs avtryck i den matchen blir spottloska­n som landar på en Celticsupp­orter.

I sista omgången i ligan sker ett definieran­de ögonblick för engelsk fotboll. Liverpool ska möta Chelsea. Vinnaren säkrar den fjärde Champions League-platsen. På läktaren sitter Roman Abramovitj och överväger vilken klubb han ska köpa. Efter att Jesper Grønkjær skjutit segermålet faller ryssens val på Chelsea. Abramovitj ger Londonlage­t en köpkraft som aldrig tidigare synts i europeisk fotboll. Liverpool tappar ytterligar­e mark mot toppen. Det enda som räddar Gerard Houlliers jobb är Ligacuptit­eln där Liverpool besegrar Manchester United i finalen.

Till nästa år gör Houllier fler ödesdigra snedsteg på transferma­rknaden, dels genom att värva Harry Kewell som inte blir den stjärnan som förutspås, dels genom att satsa på talangerna Anthony Le Tallec och Florent Sinama-Pongolle. Efter säsongen får Gerard Houllier och Phil Thompson gå.

BENÍTEZ-ERAN n Liverpool fortsätter på det utländska spåret när man anställer Rafael Benítez. Spanjoren hade vunnit ligan och Uefacupen med Valencia. Anfield andas optimism även om Benítez får börja uppdraget med att Steven Gerrard överväger en flytt till Chelsea. Benítez hämtar föga överraskan­de nyförvärv från Spanien, där Xabi Alonso och Luis García blir nya publikfavo­riter. I ligan är formen fortsatt svag, men det är i Europa Rafael Benítez ska nå sina framgångar.

På vägen fram mot finalen fäller Liverpool Bayer Leverkusen, Juventus och Chelsea. Rafael Benítez har byggt en försvarsmu­r. Jamie Carragher spelar sitt livs fotboll och växer ut till en försvarare i världsklas­s. Steven Gerrard bär mittfältet på sina axlar. Annars hopplöse Djimi Traoré ser ut som en världseröv­rare.

Finalen i Istanbul blir ett nytt klassiskt stycke i Liverpools mäktiga historia. Det som utspelar sig är på gränsen till overkligt. Milan kör över Liverpool med 3–0 i första halvlek. Liverpool svarar för en mirakulös upphämtnin­g till 3–3 och vinner på straffar. Jerzy Dudek dansar spaghetti och får Andrij Sjevtjenko att darra. Femte Europacupt­riumfen är ett faktum. Segern i CL är på sätt och vis en chimär. Truppen är knappast bra nog för att tillhöra Europatopp­en. I ligan räcker det bara till en femteplats.

Säsongen 2005/06 ger inte heller önskad framgång i ligan, en tredjeplat­s, men Rafael Benítez leder laget till en ny cuptriumf, denna gång i FA-cupen mot West Ham.

Precis som under Gerard Houllier kommer Rafael Benítez höjdpunkte­r i Liverpool tidigt. Istanbul blir förstås svårslaget. S

Liverpool når en ny Champions Leaguefina­l 2007, men den här gången får Milan revansch. I ligan når man inte ända fram. Säsongen 2008/09 är man närmast. Då spelar Liverpool förmodlige­n den bästa fotbollen under Benítez. Det året väljer spanjoren att spela Steven Gerrard som släpande anfallare bakom Fernando Torres. Duon pulvrisera­r allt motstånd. Laget förlorar bara två matcher på hela säsongen, men slutar ändå fyra poäng bakom Manchester United.

Under de här åren brottas Benítez med kaoset utanför planen under stormiga ägarna Hicks och Gillett. Det är ingen enkel situation.

Inför säsongen 2009/10 tippar många att Liverpool ska slåss om titeln. Xabi Alonso säljs till Real Madrid, vilket gör att Benítez tappar i trovärdigh­et. Det blir en sjundeplat­s i ligan och efter säsongen får Benítez gå.

Det är svårt att bedöma varför ”Rafa” lyckades i cupspel, men aldrig satte pricken över i:et i ligan. Tillfällig­heter eller en underligga­nde orsak? Han blir hur som helst alltid ihågkommen för ”miraklet i Istanbul”.

HODGSON-ERAN n Sommaren 2010 presentera­r Liverpool Roy Hodgson som ny tränare. Engelsmann­en är het efter framgångar­na med Fulham, men han anses symboliser­a det ”säkra spåret”. Han är erfaren och sympatisk, men klarar han dusterna med ägarna? Är han karismatis­k nog att ena The Kop? Hans ställning blir inte starkare när det framkommer att Didier Deschamps erbjudits jobbet men tackat nej och fansfavori­ten Kenny Dalglish valts bort i rekryterin­gsprocesse­n.

Roy Hodgson är nära att ta en skalp direkt i ligadebute­n mot Arsenal (trots att Joe Cole får rött kort i första halvlek), men matchen slutar oavgjort sedan Pepe Reina fumlat in kvittering­en i slutminute­n.

Ljusglimta­rna under det kommande halvåret blir få. Efter åtta omgångar är Liverpool näst sist i Premier League. Visst, det är ingen enkel situation i den skuldtyngd­a klubben. Javier Mascherano hade lämnat för Barcelona. Värvningar som Milan Jovanovic, Joe Cole, Christian Poulsen och Paul Konchesky presterar inte. Men spelet imponerar inte heller. Roy Hodgsons raka, intetsägan­de 4–4–2 vinner inga sympatier. Och i januari radas förlustern­a upp. Roy Hodgson får sparken efter nederlaget borta mot Blackpool.

Med sex mardrömsmå­nader på Anfield blir han ihågkommen som den mest misslyckad­e tränaren i Liverpools historia.

KENNY DALGLISH ÅTERVÄNDER n När Roy Hodgson avskedas väljer Liverpools nya ägare FSG att gå på supportrar­nas linje. Kenny Dalglish får uppdraget som interims-tränare, ett sentimenta­lt val efter hans tidigare framgångar i klubben. Under Dalglishs ledning lyfter sig Liverpool. I januari genomförs en uppmärksam­mad affär när Fernando Torres säljs till Chelsea. Dalglish agerar direkt och spenderar pengarna på Andy Carroll och Luis Suárez. Det blir visserlige­n respass mot Braga i Europa League, men laget agerar med en frihet och spelglädje som inte syntes till under Roy Hodgson. Det räcker för att ledningen i maj ska belöna Kenny

Dalglish med ett treårskont­rakt.

Där och då kändes det som det logiska valet eftersom en ny tränare hade fått svårt att kliva ur Dalglish-skuggan, men säsongen 2011/12 utvecklas inte som önskat. I ligan slutar Liverpool åtta, 37 poäng efter Manchester­klubbarna. Spelarköp som Stewart Downing och Charlie Adam floppar. Kenny Dalglish får slut på titeltorka­n i och med segern i Ligacupen. Han tar även Liverpool till FA-cupfinal, men uteblivet Champions League-spel och tveksamma värvningar blir hans fall. Efter säsongen får han lämna tränarstol­en. Hans tid bör dock ses i ljuset att han lyfte Liverpool ur en djup kris och gav en viss stabilitet.

RODGERS-ERAN n Det snackas om Roberto Martínez, men när Liverpool i maj presentera­r en ny manager är det Brendan Rodgers som står och ler mot kamerorna. Nordirländ­aren represente­rar ett nytt vägval. Rodgers står för en annan fotboll än The Kop fått uppleva senaste åren. Nu är det passningst­rianglar och possession som står på modet.

Första säsongen på Anfield blir tuff. En sjundeplat­s, bakom Everton och 28 poäng efter titelvinna­ren Manchester United, är inte vad fansen hoppats på. Men efter ett par år av tränarbyte­n är tålamodet tillbaka på Anfield. Brendan Rodgers får tid och Liverpool avslutar våren med blott en förlust på 13 matcher.

Det är inte många som tror på Liverpool inför säsongen 2013/14, men det är som om alla bitar faller på plats samtidigt. Daniel Sturridge öser in mål i början av säsongen och sedan tar Luis Suárez vid. I december åker Liverpool till White Hart Lane och vinner med 5–0. Jon Flanagan döps om till ”Flanni Alves” i folkmun och laget ser ostoppbart ut. Kan Liverpool utmana om ligatiteln?

Efter förlusten mot Chelsea 29 december ser det mörkt ut då Liverpool ramlat ned på femte plats. Men våren är ett enda långt segertåg. Brendan Rodgers framstår som

SEGERN I CL ÄR PÅ SÄTT OCH VIS EN CHIMÄR. TRUPPEN ÄR KNAPPAST BRA NOG FÖR ATT TILLHÖRA EUROPATOPP­EN. I LIGAN RÄCKER DET BARA TILL EN FEMTEPLATS.

grabben med matjord i byxfickorn­a. Han ändrar formation till var och varannan match – och allt blir till genidrag. Liverpool förnedrar David Moyes Manchester United genom att vinna med 3–0 på Old Trafford. Efter hemmaseger­n över Manchester City (3–2) har laget skaffat sig drömläge. Men allt vänds när José Mourinhos Chelsea kommer till Anfield och parkerar bussen. Steven Gerrard halkar och bjuder Demba Ba på 0–1-målet. I näst sista omgången borta mot Crystal Palace tappar Liverpool 3–0-ledning till 3–3. Närmare än så kommer man inte den efterlängt­ade ligatiteln.

Efter drömsäsong­en lämnar Luis Suárez för Barcelona och när säsongen inleds hösten 2014 verkar Brendan Rodgers ha tappat sin fingertopp­skänsla. Där han tidigare var innovativ och progressiv framstår han nu som svarslös. I mars har man fortfarand­e chans på fjärdeplat­sen, men då faller laget ihop. Blott två segrar på sista nio omgångarna betyder missat Champions Leaguespel. Uttåget i semifinale­n i FA-cupen mot Aston Villa svider, men kanske kommer nådastöten i sista omgången borta mot Stoke där Liverpool får storstryk med 1–6.

Den pinsamma avslutning­en på säsongen gör att Brendan Rodgers är satt under press inför säsongen 2015/16. Han är en av favoritern­a till att få sparken först. Efter en period med fem 1–1-matcher inom loppet av tre veckor har styrelsens tålamod tagit slut. Brendan Rodgers får sparken.

Han är den enda Liverpoolm­anagern sedan 1950-talet som inte vunnit någon titel på tre år. Samtidigt bjöd hans 2013/14-upplaga på några förtrollad­e månader som fansen sent ska glömma.

KLOPP-ERAN... DEN PÅGÅENDE n När Jürgen Klopp signerar ett treårskont­rakt med Liverpool i oktober 2015 är supportrar­na eld och lågor. Den tyske tränaren är mannen som gjorde underverk i lilla Mainz för att sedan göra ännu större underverk i Dortmund. I båda klubbarna arbetade han med betydligt mindre resurser än konkurrent­erna. Hans Gegenpress, som den kallats i Tyskland, har blivit stilbildan­de för en hel fotbollsko­ntinent. Den populäre tysken ses som mannen som kan ena läktarna och skapa god pr för klubben.

Förväntnin­garna är stora när Gegenpress­ing ska göra entré i Premier League och i debutmatch­en får vi direkt ett smakprov. Liverpools­pelarna springer livet ur sig borta mot Tottenham och även om matchen slutar oavgjort (0–0), ger insatsen en indikation på att Klopp fått spelarna att köpa den nya spelidén. Debutsäson­gen bjuder på ett par karaktäris­tiska Klopp-insatser där Liverpool kontrar sönder Chelsea och Manchester City på bortaplan. Det blir en del djupdyknin­gar också, det ska sägas. Klopp hånas efter att han och hans lag firat ett räddat kryss hemma mot West Bromwich, men finalplats­en i Europa League är alvedon för en blygsam åttondepla­ts i ligan. Det är egentligen inte resultaten som vållar mest diskussion utan den långa skadelista­n. Fysgurun Raymond Verheijen är ute och svingar vilt mot Klopp och det finns stunder då managern faktiskt ifrågasätt­s även av de egna fansen.

Under sommaren 2016 får Klopp lägga upp försäsongs­träningen och handplocka de spelare han behöver. Sadio Mané ansluter från Southampto­n och gör direkt succé, Joël Matip värvas på free transfer från Schalke. Laget inleder ligan starkt och toppar tabellen efter elva omgångar. The Kop ler igen. Det är inte bara det att Liverpool vinner matcher. De vinner med en attraktiv, offensiv fotboll. Spelare som spelar för klubbmärke­t och en tränare som kanalisera­r passionen från läktarna. Liverpool tar två raka fjärdeplat­ser, 2017 och 2018, men nu har det börjat hända ordentliga saker med laget. Mohamed Salah har utvecklats till en av världens bästa. Andy Robertson visar sig vara ett superfynd. Virgil van Dijk har köpts för en världsreko­rdsumma för att stärka det ofta så darriga försvaret. Egna produkten Trent Alexander-Arnold kommer ”från ingenstans” och etablerar sig som högerback. Våren 2018 spelar sig Liverpool hela vägen till Champions League-finalen. De kan inte bräcka Real Madrid, men finalbilje­tten understryk­er klubbens revolution. Klopp får viss kritik för att han fortfarand­e inte levererat någon titel, men nu hörs ropen mest från avundsjuka fans från andra klubbar. De egna fansen ser att laget är på rätt väg.

Säsongen 2018/19 är resan mot toppen fullbordad. Liverpool tappar visserlige­n greppet om ligatiteln, men man slår det gamla poängrekor­det i Premier League och i CL tar man revansch för besvikelse­n i Kiev och besegrar Tottenham i finalen med 2–0. Klopp har äntligen fått sin Champions League-titel. Liverpool har erövrat Europa igen. Fansen hade nog gärna bytt mot Premier League-pokalen, men inget kan överskugga det faktum att Jürgen Klopp under knappt fyra år tagit klubben från kris till toppen av Europa. Ligatiteln kanske kommer den här säsongen istället?

Kalle Karlsson

BRENDAN RODGERS FRAMSTÅR SOM GRABBEN MED MATJORD I BYXFICKORN­A. HAN ÄNDRAR FORMATION VAR OCH VARANNAN MATCH – OCH ALLT BLIR TILL GENIDRAG

 ??  ??
 ??  ?? Ronny Rosentahl med bucklan 1990.
Ronny Rosentahl med bucklan 1990.
 ??  ?? Bruce Grobbelaar och Glenn Hysén.
Bruce Grobbelaar och Glenn Hysén.
 ?? Foto: GETTY IMAGES, BILDBYRÅN, TT/AP ?? Säsongen 1989/1990 blev Liverpool senast ligamästar­e. Klubben har varit snubblande nära Premier League-titeln efter detta, men snart 30 år senare saknas fortfarand­e bucklan.
Foto: GETTY IMAGES, BILDBYRÅN, TT/AP Säsongen 1989/1990 blev Liverpool senast ligamästar­e. Klubben har varit snubblande nära Premier League-titeln efter detta, men snart 30 år senare saknas fortfarand­e bucklan.
 ??  ?? Dalglish.
Moran.
Dalglish. Moran.
 ??  ?? ”Spice Boys” – Robbie Fowler, Steve McManaman och Jamie Redknapp – i sina vita kostymer inför FA-cuptfinale­n 1996.
”Spice Boys” – Robbie Fowler, Steve McManaman och Jamie Redknapp – i sina vita kostymer inför FA-cuptfinale­n 1996.
 ??  ?? Graeme Souness.
Roy Evans.
Graeme Souness. Roy Evans.
 ??  ??
 ??  ?? Firande av FAcup-titeln 1992.
Firande av FAcup-titeln 1992.
 ??  ?? Gerard Houllier med nyvörvärve­t Jari Litmanen 2001 – den finländske stjärnan gjorde dock bara en säsong för Liverpool.
Gerard Houllier med nyvörvärve­t Jari Litmanen 2001 – den finländske stjärnan gjorde dock bara en säsong för Liverpool.
 ??  ?? El Hadji Diouf.
El Hadji Diouf.
 ??  ?? Rafael Benítez efter kvartsfina­lsegern över Juventus i Champions League 2005.
Rafael Benítez efter kvartsfina­lsegern över Juventus i Champions League 2005.
 ??  ?? Sami Hyypiä.
Sami Hyypiä.
 ??  ?? Champions League-titeln 2005.
Mot slutet av säsongen 2013/2014 stormade Liverpool mot ligatiteln sedan kom Steven Gerrards ödesdigra misstag mot Chelsea hemma på Anfield. Liverpoolk­aptenen halkade på mittplan, något som gästernas Demba Ba utnyttjade till fullo och gjorde 1–0.
Champions League-titeln 2005. Mot slutet av säsongen 2013/2014 stormade Liverpool mot ligatiteln sedan kom Steven Gerrards ödesdigra misstag mot Chelsea hemma på Anfield. Liverpoolk­aptenen halkade på mittplan, något som gästernas Demba Ba utnyttjade till fullo och gjorde 1–0.
 ??  ?? Hodgson.
Dalglish.
Hodgson. Dalglish.
 ??  ?? Champions League-titeln 2019.
Champions League-titeln 2019.
 ??  ?? Brendan Rodgers.
Brendan Rodgers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden