Premier League Nostalgi

SPURS RIKAST I LONDON

- Henrik Lundgren

Det tog 15 år.

Men nu är Tottenham rikast i London och på sportslig nivå som de allra bästa lagen i Europa.

Tack vare ordförande­n Daniel Levy.

Eller trots ordförande­n Daniel Levy?

Den 14 januari i år blev ett historiskt datum för Tottenham. När ekonomibyr­ån Deloitte släppte sin årliga rankning var det inte Chelsea eller Arsenal som var den mest inkomstbri­ngande klubben i London. Utan det var Tottenham, för första gången i den moderna fotbollshi­storien.

Sportsligt var de ju redan förbi, bevisat genom de senaste årens tabellplac­eringar och framför allt finalplats­en i Champions League våren 2019.

Den som var den stora anledninge­n till att intäkterna vuxit med 21 procent jämfört med året innan, till 5,6 miljarder kronor.

En gigantisk skillnad på bara 19 år.

Fortsatt i mitträsket

Det tog tre bud på lika många år, men till slut kom Alan Sugar och Daniel Levy överens. Vintern 2001 köpte Levy, genom sitt och Joe Lewis bolag ENIC, upp delar av Tottenham och samma höst tog han över som ordförande och den store ledaren i klubben.

De första åtta åren verkade dock ingenting förändras. Tottenham fortsatte att ligga i mitträsket av tabellen och prisskåpet fylldes inte direkt på i en rasande takt. I stället var det tränare som kom, och sparkades. Och spelare som köptes dyrt, och misslyckad­es.

Det fanns ljuspunkte­r förstås, som 2005/06 då Tottenham såg ut att äntligen ta en Champions League-plats. Men en mystisk magsjuka i större delen av truppen inför den sista omgången innebar förlust, och att Arsenal gick förbi på mållinjen. Och 2007/08, då man vann ligacupen och tog hem klubbens första titel sedan 1999. Men bland de få ljuspunkte­rna dolde sig en jättemassa av mediokra resultat.

Köpa billigt – sälja dyrt

Det är oklart om det var de här misslyckad­e affärerna som fick Daniel Levy att tänka om, han har trots allt gjort dyra och misslyckad­e inköp också senare. Men Tottenhams nya melodi under de senaste sju, åtta åren har i stället framför allt varit att köpa billigt, och sälja dyrt. En titt på laguppstäl­lningen från Champions Leaguefina­len i våras visar på en majoritet av spelare som kommit som billiga och unga talanger. Som Christian Eriksen, Dele Alli, de belgiska försvararn­a Toby Alderweire­ld och Jan Vertonghen, egna produkten Harry Winks, inhopparen Eric Dier och förstås

superstjär­nan Harry Kane som vuxit upp i klubben.

Harry Redknapp (2010–2012) tog Tottenham till Champions League och gjorde Spurs till en topp sex-klubb. Mauricio Pochettino (2014–2019) byggde om och gjorde Tottenham till en topp fyra-klubb i England och en toppklubb i Europa.

Lucas Moura enda värvningen

Daniel Levy drog i trådarna i bakgrunden och såg till att pengarna stannade i klubben. Det har varit snålt, både vad gäller nyförvärv och spelarlöne­r. Trots att Tottenham hela tiden tagit steg framåt har de övriga topp sex-klubbarna spenderat rejält mycket mer både på nyförvärv och löner. FotbollsEn­gland skrattade rått när Levy efter att ha värvat Lucas Moura vintern 2017 sen inte köpte in en enda spelare under de två kommande transferfö­nsterna.

Skrattet fastnade dock i halsen när Tottenham gick till Champions Leaguefina­l våren 2019.

Ändå måste frågan ställas: är Tottenham så här bra tack vare den strikt hållna ekonomin och det långsiktig­a lagbygget?

Eller är Tottenham så här bra trots att Levy vägrar spendera? Trots allt är den där triumfen i ligacupen våren 2008 fortfarand­e den enda titeln som Tottenham tagit under Levys snart 20 år vid makten.

Svaret lär visa sig de kommande åren. Om inte José Mourinho kan förbättra de resultat som sparkade Pochettino nådde är Tottenham snart tillbaka utanför Champions League. Och utan inkomster därifrån, och med en dyr arena att betala av, lär både Chelsea och Arsenal snart vara förbi igen.

 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Tottenham Hotspur Stadium lyser upp i Londonmörk­ret. Spelare som Harry Kane och Dele Alli har bidragit till klubbens höga status.
Foto: GETTY IMAGES Tottenham Hotspur Stadium lyser upp i Londonmörk­ret. Spelare som Harry Kane och Dele Alli har bidragit till klubbens höga status.
 ??  ?? Daniel Levy.
Gareth Bale 2012.
Daniel Levy. Gareth Bale 2012.
 ??  ?? Mourinho.
Mourinho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden