Premier League Nostalgi

”FANSEN TYCKER UNITED-NOBBEN

- Inför VM-kvalet mot England 1988.

Prisskåpet har han hållit ganska rent genom åren. I glasskåpet står Aftonblade­ts två Guldbollar som han vann 1983 och 1988 och ytterligar­e några utmärkelse­r. Och så tallriken som han fick som matchens lirare i tävlingsde­buten den 12 augusti 1989.

– Charity Shield. Vi slog Arsenal med 1–0 och jag vann en titel direkt, säger Glenn Hysén.

Den säsongen slutade med ett ligaguld för Liverpool, det senaste som klubben har vunnit. Glenn Hysén blev sommaren 1989, tillsamman­s med Stefan Rehn (Everton), det första svenskprof­fset i den högsta engelska ligan. I dag är en han en klassisk Liverpool-spelare, mäkta populär bland fans både i England och Sverige. Men det var nära att han i stället hamnade hos värsta rivalerna Manchester United.

– De ville ha mig redan då vi vann Uefacupen med Blåvitt 1987, men då valde jag Fiorentina i stället. Och sen när jag skulle lämna Fiorentina efter två år var de på mig igen. Jag var uppe utanför Manchester, hemma hos Bryan Robson. Det var han, Alex Ferguson och deras ordförande Martin Edwards. Jag skulle egentligen bara skriva på kontraktet.

”Skrek högt när vi kom ut”

Men klubbarna kom inte överens, Hysén vet än i dag inte vad som hände.

– Förmodlige­n gav de Fiorentina ett skambud, och sen vägrade de förhandla mer. Ferguson blev vansinnig. Under sex timmar ringde han mig 38 gånger och gjorde allt för att få mig att skriva på. Men det gick ju inte. Någon månad senare blev det klart med Liverpool i stället. När jag i dag säger till Liverpoolf­ans

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden