Premier League Omstart

RÄKNA MED DRAMATIK!

KARLSSON: En rafflande kamp om Champions League- platserna – och i bottenstri­den blir det ett getingbo

- KALLE KARLSSON kalle.karlsson@aftonblade­t.se

Premier League ska slutföra en liga efter tre månaders uppehåll. Det blir en fotboll och förutsättn­ingar vi aldrig tidigare skådat. Det känns nästan som att en istid har passerat sedan Leicester städade undan Aston Villa med 4–0 hemma på King Power Stadium den 9 mars.

När ligan avbröts hade vi inte en aning om den ens kunde återupptas.

Jag är glad för att Premier League får slutföras. Det hade varit ohyggligt orättvist mot Liverpool som svarat för en sensatione­llt säsong att bli rånat på en ligatitel som varit i praktiken klar sedan i vintras. Det hade även blivit en mängd svåra avväganden med upp- och nedflyttni­ngar och inga beslut om ”snittpoäng” hade känts rättvisa.

Nu får vi i alla fall ett avgörande på sportsliga grunder – även om många saker inte alls kommer att vara som vi är vana vid.

Tolfte spelarens betydelse

För det första kommer matcherna som bekant att spelas utan publik. I Bundesliga har man kunnat se att antalet hemmavinst­er sjunkit drastiskt inför tomma läktare.

Det är förstås superintre­ssant och något vi kommer att kunna utvärdera när vi har större underlag: Hur stor betydelse har den tolfte spelaren, publiken, för resultaten?

Vi har ju alltid inbillat oss att fansen ger spelarna extra energi, men nu verkar vi också få svart på vitt att så är fallet.

I Premier League kan den uteblivna publikfakt­orn bli ännu större än i Tyskland. Engelska högstaliga­n är ju numera knappast känd för att ha den häftigaste stämningen, men läktarna i Premier League har behållit en kulturyttr­ing: Nämligen att publiken alltid uppmuntrar de enklaste av ”segrar” ute på planen. En vunnen hörna – och supportrar­na ställer sig upp och firar som om bollen är i nät. En lyckad glidtackli­ng frambringa­r i vissa fall nästan en känsla av extas. Engelsk fotbollspu­blik är lättflörta­d, men de ger också mer energi än de tar.

Den effekten uteblir när stolarna kommer att gapa tomma.

Kontentan kanske leder till något

positivt: Att klubbarna faktiskt inser att fansen spelar en avgörande roll och ska behandlas därefter – inte som ”konsumente­r”.

Breda trupper = klar fördel

Med nio omgångar som ska inrymmas på kort tid kommer de breda trupperna att ha en klar fördel.

I Bundesliga har muskelskad­orna ökat när spelarna kastats in i hetluften utan särskilt många träningsma­tcher. Med de hårda brittiska restriktio­nerna som rått under pandemin gällande träning, där lagen fram till nyligen inte fått träna kollektivt, lär slitaget på spelarna snabbt nå bristnings­gränsen.

Framför allt i en så tempodopad liga som Premier League som bara har ett läge: Fullt ös. De tränare som har råd att rotera har större chans att klara sig från skadekrise­r.

Den nya temporära regeln med fem byten kommer visserlige­n att underlätta, men den regeln tenderar också att gynna klubbar med breda trupper, de som faktiskt har råd att göra fem byten och samtidigt inte förlora för mycket i kvalitet.

Coronaruin väntar

Så vad har vi att se fram emot? Liverpool kommer att säkra en välförtjän­t ligatitel, förmodlige­n förr än senare, sedan har vi en rafflande kamp om Champions League-platserna. Den blir ännu mer kittlande av att lagen även slåss om femteplats­en, då Manchester City eventuellt stängs av från Europaspel.

I bottenstri­den blir det ett getingbo med sex klubbar som slåss för sina liv.

Med en ekonomisk coronaruin som väntar är det viktigare än någonsin att inte åka ur Premier League.

Den kommande månaden kommer att bjuda på dramatik, var så säkra.

 ??  ?? Även om man väl kan spika att Liverpool blir mästare väntar en rejäl strid om Europaplat­ser och att hålla sig ovanför nedflyttni­ngsstrecke­t. ”Den kommande månaden kommer att bjuda på dramatik”, skriver Sportblade­ts krönikör Kalle Karlsson.
Även om man väl kan spika att Liverpool blir mästare väntar en rejäl strid om Europaplat­ser och att hålla sig ovanför nedflyttni­ngsstrecke­t. ”Den kommande månaden kommer att bjuda på dramatik”, skriver Sportblade­ts krönikör Kalle Karlsson.
 ??  ?? Jamie Vardy i Leicesters 4–0-seger över Aston Villa den 9 mars.
Jamie Vardy i Leicesters 4–0-seger över Aston Villa den 9 mars.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden