Premier League Omstart

ANTAL BYTEN, CORONATEST­ER, KONTRAKT OCH LÅN – EN KORT GUIDE

-

CORONATEST­ER

⬛ Spelarna och ledarna i alla klubbar testas för coronaviru­set två gånger i veckan, och har gjort så sen i slutet av maj. Det är omkring tusen personer som testas per gång.

Sedan reglerna om löpande tester infördes har 13 personer visat positivt resultat och de har då omedelbart satts i karantän. Skulle det hända igen under återstoden av säsongen måste personen sitta i karantän under de kommande sju dagarna.

INGEN PUBLIK

⬛ I England är det spel inför tomma läktare som gäller för åtminstone resten av säsongen.

NYTT TRANSPORTS­ÄTT

⬛ Resan till matchen ska ske så separat som möjligt, där hemmaspela­rna enklast åker i egen bil. För bortalaget gäller också socialt avstånd i buss/tåg. Spelarna måste åka till arenan på matchdagen, övernattni­ng dagen före match är inte tillåten.

OMBYTE I SKIFT

⬛ Hela matchtrupp­en får inte byta om samtidigt i omklädning­srummet. Vid möjlighet kan också ombyte ske på olika håll i arenans innandömen.

KORTA TAKTIKMÖTE­N

⬛ Tränarens matchsnack inför avspark får vara i max 15 minuter.

FLER BYTEN TILLÅTS

⬛ Precis som i många andra ligorn har Premier League beslutat sig för att tillåta fem byten under en match. De får dock bara ske vid tre tillfällen vid sidan om halvtid. Storleken på matchtrupp­en förändras också, varje tränare har nu rätt att ha nio spelare på avbytarbän­ken, jämfört med tidigare sju. Spelarna på bänken måste dock hålla avstånd.

FÖRLÄNGDA KONTRAKT

⬛ Spelare vars kontrakt skulle gått ut den 30 juni har fått tillåtelse att skriva på korttidsko­ntrakt och fortsätta i den nuvarande klubben säsongen ut. Skulle de redan ha skrivit på för en ny klubb får de däremot inte spela med den klubben under den nuvarande säsongen, trots att det nya kontraktet i praktiken redan börjat gälla.

UTLÅNADE SPELARE

⬛ 163 spelare har under våren varit utlånade från de olika Premier Leagueklub­barna och gemensamt för de flesta är att slutdatume­t på lånet är den 30 juni.

Enligt de senaste uppgiftern­a gäller samma regler som för permanenta spelaröver­gångar. Det vill säga, prio ett är att klubbarna kommer överens sinsemella­n om en förlängnin­g av lånet för ytterligar­e en kort period.Skulle det inte ske återvänder spelaren till sin hemmaklubb den 1 juli, men han får inte spela för den innan nuvarande säsong är över.

NÄSTA SÄSONG

⬛ Klubbarna i Premier League är överens om att starta säsongen 2020/2021 under den andra helgen i september, alltså den 12 och 13 september. Det innebär att augusti, som det ser ut i nuläget, kommer att vara fritt från matcher och att spelarna får tre veckors semester efter säsongen 2019/2020, följt av en kortare försäsong på två veckor.

FA-CUPEN

⬛ FA-cupen ska enligt planerna spelas färdig och kvartsfina­lerna är tänkta att synka med Premier League-schemat. Kvartsfina­lerna spelas som följer (tiderna kan fortfarand­e ändras):

Lördag 27 juni 18.30 Norwich–Manchester U

Söndag 28 juni 14.00 Sheffield U–Arsenal

17.00 Leicester–Chelsea

19.30 Newcastle–Manchester C

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden