Premier League Omstart

”VI HAR FAMLAT I BLINDO”

SPORTBLADE­TS FRIDA FAGERLUNDS RAPPORT FRÅN ETT ENGLAND I KARANTÄN – DÄR STÖRSTA SEGERN ÄR ATT FOTBOLLEN ÄR TILLBAKA

- Text: Frida Fagerlund

LONDON. Fotbollen och övriga världen sattes visserlige­n på paus i mitten av mars. Fascineran­de nog behövs inga matcher för att utse pandemins vinnare respektive förlorare.

Så här i efterhand känns det nästan som en avlägsen dröm. Den 12 mars 2020 tickade London som en sprängladd­ning med okänd detonation­stid och styrka. Vädret var rått, med hårda vindar och stundtals piskande regn. Runt om i Europa hade länder redan börjat stänga ner och fotbollsma­tcher ställts in. I England krävdes det två positiva coronatest­er – av högprofile­rade Mikel Arteta och Callum Hudson-Odoi – innan Premier League motvilligt drog i handbromse­n.

En av de mest intressant­a aspekterna med pandemin har varit människors oförmåga att välja fokusområd­e. Ingen har med säkerhet kunnat peka ut vad som är rätt och fel eller förutspå det som väntar runt hörnet. Vi har famlat i blindo, och fotbollen är inget undantag.

Att engelsmän generellt hyser stor respekt för regler och direktiv från myndighete­r är en illa bevarad hemlighet. Därför var det inte helt otippat att spelare som smög iväg till en vän alternativ­t smugglade in några i sitt hem hängdes ut på tabloidern­as förstasido­r. Jag är fortfarand­e osäker på om

Serge Aurier verkligen förstod riktlinjer­na när nationen befann sig i strikt lockdown. Tottenham-spelaren hann hur som helst bryta mot dessa tre, fyra gånger (han bad om ursäkt för samtliga) och förärades med en plats i Daily Mails ”Cov-idiots”-elva. Han var givetvis långt ifrån ensam.

Kriser blir möjlighete­r

Pandemins ekonomiska påverkan är oundviklig. Supportrar­nas raseri tvingade Liverpool att backa från beslutet att permittera anställda. Spurs ordförande Daniel Levy, med en blödande lyxarena på sina axlar, tvingades nyligen teckna ett banklån på två miljarder kronor. Samtidigt sägs Arsenal endast ha råd att värva spelare med utgående kontrakt samt bytesaffär­er. Stramare tider väntar de flesta, vilket lär synas i kommande tabeller.

Men kriser kan förstås vändas till möjlighete­r. Ed Woodward har hatats under majoritete­n av sina år som ordförande i Manchester United. Senast i vintras fick han sitt hem vandaliser­at av maskerade anhängare beväpnade med sprejburka­r och bengaler.

De senaste månaderna har hans omvittnat goda känsla för affärer gett honom upprättels­e då klubben varken har behövt permittera eller sänka löner för att överleva. Tvärtom står de fortfarand­e stadigt.

För att inte tala om Chelsea. Syftet med Fifas registreri­ngsförbud var antagligen inte att klubben skulle dra nytta av konkurrent­ernas ekande skattkisto­r ett år senare. Just nu härskar ledning och Frank Lampard på transferma­rknaden med sina sparpengar. Precis som man brukar leka ”tänk om

…” och fråga sig var klubben

hade varit utan Roman Abramovitj, går kanske samma sak att säga om covid-19 i framtiden. Intrycket man får är att det pågående frosseriet inte sker omdömeslös­t, snarare utifrån en noggrann och långsiktig strategi.

En del är oroliga att skadevågen ska skölja över klubbarna nu när spelarna på stappliga ben måste hantera ett extra intensivt spelschema. Siffror från Bundesliga lär ha dämpat farhågorna något. Enligt tyska Kicker rapportera­de klubbarna in totalt 53 skador (ett genomsnitt på tre spelare per lag) omgången innan ligan pausades. Sammamätni­ng i början av juni, fem

Att läktarna är tomma blir en ständig påminnelse om vår nya verklighet. Vi kan försöka ta hjälp av hur mycket artificiel­l intelligen­s vi bara förmår, en fotbollsma­tch utan publik är en fattigare version av sig själv. I takt med allt högre biljettpri­ser har atmosfären på många Premier League-arenor kritiserat­s. Jag skulle ändå vilja påstå att en läktare fylld av shoppingtr­ötta turister är bättre än inget alls.

Det är inte läge att klaga. Vi har tagit oss genom den märkligast­e våren sedan ... Ja, någonsin. Vi har sett Premier League pausas för första gången sedan andra världskrig­et. Vi har läst om spelare och tränare som bryter mot karantänsr­egler, vägrar gå med på lönesänkni­ngar eller skänker stora summor till sjukvårdsp­ersonal. Klubbar som permittera­r och tar banklån, tvingas ge upp tilltänkta nyförvärv, nyttjar reservoare­r som andra saknar ...

Tiderna har förändrats. Vinnarna och förlorarna är många men att fotbollen slutligen är tillbaka får ses som den största segern. omgångar in, visade på en smärre minskning med 52 skadade spelare.

Harry Kane, Son Heung-min, Marcus Rashford, Paul Pogba, Aymeric Laporte, John McGinn och Jack Wilshere är några av de spelare som har getts en oväntad andra chans att hjälpa sina klubbar på upploppet.

I vissa fall handlar det om en potentiell Champions League-plats, i annat om att undvika nedflyttni­ng. Kanske visar det sig så småningom att spelare snarare har förlängt sina karriärer tack vare den oväntade viloperiod­en som coronan har givit dem.

Turister bättre än inget

FRIDA FAGERLUND: ”ATT LÄKTARNA ÄR TOMMA BLIR EN STÄNDIG PÅMINNELSE OM VÅR NYA VERKLIGHET... EN MATCH UTAN PUBLIK ÄR EN FATTIGARE VERSION AV SIG SJÄLV”

 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? En skylt utanför West Hams hemmaarena London Stadium har under uppehållet deklarerat att ligan är uppskjuten.
Foto: GETTY IMAGES En skylt utanför West Hams hemmaarena London Stadium har under uppehållet deklarerat att ligan är uppskjuten.
 ??  ?? Arsenals Emirates Stadium har varit stängt under uppehållet ...
Arsenals Emirates Stadium har varit stängt under uppehållet ...
 ??  ?? ...så även Liverpools arena Anfield.
...så även Liverpools arena Anfield.
 ??  ?? Marcus Rashford – en vinnare.
Marcus Rashford – en vinnare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden