Premier League Omstart

BRUNO FERNANDES

-

Fernandesv­ärvningen, berättat.

– Jag har jobbat som sportchef i 15 år och aldrig träffat en intelligen­tare spelare. Jag kommer aldrig hittat någon som honom igen.

Även i Udine blev man imponerade av Fernandes inställnin­g.

– Han var framför allt väldigt smart – både som en spelare och en person, har dåvarande Udineseträ­naren Francesco Guidolin sagt.

Guidolin utnyttjade just den intelligen­sen hos Fernandes, som med sin taktiska klokhet kunde användas på alla möjliga positioner i offensiven.

Men även om Fernandes redan då hade kreativite­ten, målmedvete­nheten och passningss­kicklighet­en, så saknades en slutproduk­t, målen. Efter tre säsonger i Udinese gick han på lån till Sampdoria för att hitta den sista strängen på lyran, men utan större lycka.

Född: 8 september 1994 i Maia Portugal.

Klubbar som junior: Infesta, 2002–2004. Boavista, 2004–2012. Novara, 2012–2013. Klubbar som senior: Novara, 2012– 2013. Udinese, 2013–2016. Sampdoria 2016–2017. Sporting Lissabon, 2017– 2020. Manchester United, 2020–.

Åter till Portugal

Det var i stället i hemlandet och i Sportings grönvita ränder, som Fernandes skulle hitta nästa nivå i sitt spel. Detta efter att offentligt gått ut och just lovat fler mål på det personliga kontot inför sin flytt hem till Portugal.

Ett löfte han skulle hålla, även om nu tiden i Sporting inte var helt problemfri.

I maj 2018 valde ett 50-tal supportrar, ilskna över utebliven Champions Leaguekval­ificering, att invadera träningsan­läggningen, några beväpnade med järnrör och knivblad. Personal, både spelare och ledare, attackerad­es. Bland annat fick anfallaren Bas Dost sy stygn i huvudet efter den otäcka händelsen.

En händelse som fick som konsekvens att Fernandes, och flera andra A-lagsspelar­e, valde att bryta sina kontrakt med klubben som reaktion på incidenten.

Några månader senare valde Fernandes dock att skriva på igen för klubben – vilket följdes av hans bästa säsong i karriären, då han 2018/2019 gjorde osannolika 33 mål som mittfältar­e.

Sportingti­den gav också två av två möjliga utmärkelse­r som årets spelare i den portugisis­ka ligan, en cuptitel, två ligacuptit­lar och en lagkaptens­bindel på armen när en viss Nani (ja, han vände åter till boet en period innan han flyttade till Orlando) lämnade 2019. Allt var ett resultat av att Fernandes redan från minut ett i Sporting var stjärnan i offensiven, något han aldrig helt hade fått vara i Italien. Och även ett resultat av en målmedvete­nhet att hela tiden förbättra sig – ett genomgåend­e tema i portugisen­s karriär.

Rykteskaru­sell sen i somras

Nu kände Fernandes att han behövde en flytt till en större liga för att fortsätta på den inslagna vägen. Och Manchester United var intressera­de – redan i somras.

Samtidigt som Harry Maguire, Daniel James och Aaron Wan-Bissaka, en efter en presentera­des för United så dröjde det dock med Bruno Fernandes. Även om han enligt alla rykten var ”bara några timmar” bort från ett offentligg­örande i princip hela sommaren.

Sportings vänskapsma­tch mot Valencia i juli sades vara Fernandes avskedsmat­ch och tårarna rann då längs hans kinder. Men inget hände.

Avskedstår­arna rann igen i det portugisis­ka supercupmö­tet mot Benfica där Sporting förlorade tungt med 0–5. Men fortfarand­e inget. Varken till United eller till Tottenham, som också kopplades starkt samman med honom. Fernandes blev kvar i Portugal.

Ett halvår senare öppnade januarifön­stret. Något som satte fart på en ny rykteskaru­sell och nya förhandlin­gar. Fernandes hade under hösten fortsatt prestera nere i Portugal – något man inte kunde säga om United, åtminstone inte när det kom till offensiv, kreativ och underhålla­nde fotboll.

Med den bakgrunden kändes det solklart. United behövde Fernandes för att ta

S

 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Fernandes i Sampdoria.
Foto: GETTY IMAGES Fernandes i Sampdoria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden