Premier League Omstart

BOURNEMOUT­H & BOTTENSTRI­DEN

HAR VERKLIGHET­EN TILL SLUT KOMMIT I KAPP EDDIE HOWES GÄNG PÅ SYDKUSTEN?

- Makoto Asahara makoto.asahara@aftonblade­t.se Källor:

De har trotsat oddsen och blivit en högst etablerad Premier Leagueklub­b. Blir 2020 året när verklighet­en till slut kommer i kapp Eddie Howe och lilla Bournemout­h? Eller ska ”The Cherries” ännu en gång lyckas rädda sig ur en prekär knipa?

27 april 2015 är och kommer alltid att vara ett historiskt datum för alla Bournemout­hanhängare. En 3–0-seger mot Bolton säkrade i praktiken klubbens första uppflyttni­ng till Premier League någonsin – detta sju år efter att ha legat på den ekonomiska ruinens brant, långt ned i det engelska ligasystem­et.

Resan de – under ledning av det unga, inhemska tränarlöft­et Eddie Howe – gjort till PL-uppflyttni­ngen var anmärkning­svärd i sig. Men få hade nog kunnat tro på det som väntade runt hörnet.

De tippades att åka ur sin första säsong i högstaliga­n – men tog en 16:e plats med marginal till nedflyttni­ngsstrecke­t.

Andra säsongen spåddes bli värre, men i stället blev det en sensatione­ll niondeplat­s.

Säsong tre? Säsong fyra? Nya, stabila, mittenplac­eringar.

Innan vi knappt insett hur det hade gått till hade Bournemout­h blivit ett etablerat mittenlag i Premier League – konsekvent långt ifrån att dras in i en streckstri­d.

Allt detta genom en fotboll som genomgåend­e hyllats som progressiv, positiv och underhålla­nde. Samma fotboll som Howe guidat upp dem från de lägre divisioner­na med. I samma arena, Vitality Stadium, som är Premier Leagues minsta med sina dryga 11 400 åskådarpla­tser.

I och med tv-pengar och ekonomiskt välbärgat ryskt ägarskap i Maxim Demin är det här inte direkt en klassisk underdoghi­storia. Ändå har det varit svårt att inte imponeras av deras sätt att lyckas etablera sig som de gjort.

Men har Howes gärning i Bournemout­h nu börjat nå vägs ände?

Ja, det har funnits en hel del skadeprobl­em. Nej, det är inte längre så unikt att spela passningso­rienterad fotboll även för ett mitten-/ bottenlag i engelska högstadivi­sionen.

Ett lag som inte fungerat

Bournemout­h har inte varit ett lag som fungerat under säsongen 2019/2020. Till omstarten löper klubben risk för nedflyttni­ng, något som trots allt får beskrivas som en ovan situation för Bournemout­h. Åtminstone i Premier Leaguesamm­anhang.

– Mina första veckor och månader här var oerhört tuffa. Vi såg ut att vara på väg ner i Conference och låg sju poäng från strecket i botten. Så ja, jag har varit i den här positionen, sade Eddie Howe till lokaltidni­ngen Bournemout­h Echo i vintras, när klubben förlorat nio av sina elva senaste matcher och ramlat ned under nedflyttni­ngsstrecke­t. Howe tog över Bournemout­h i League Two 2008.

– Det här är inte nytt territoriu­m för mig, att försöka motbevisa kritiker och lyfta laget. Röster hade höjts där och då om att Bournemout­h behövde bli mer pragmatisk­a och att

Howe förlitade sig för mycket på ett taktiskt koncept som tidigare fungerat – men inte längre. Kritik som hängt med Howe under alla år.

– Från när vi spelade vår första säsong i Championsh­ip hela vägen till Premier League har vår stil ifrågasatt­s när resultaten uteblivit. Men i slutändan har vi varje år lyckats med det vi velat lyckas med, om det så är uppflyttni­ng eller ett nytt kontrakt, genom att göra det på detta sätt.

Förluster med ljusglimta­r

Så Bournemout­h fortsatte gneta på som de gjort utan några revolution­ära taktiska förändring­ar, även om man på träningspl­anen gick tillbaka till grunderna för att bygga upp spelarnas självförtr­oende.

Oerhört viktiga trepoängar­e bärgades hemma mot Aston Villa och Brighton. En poäng som lika gärna hade kunnat bli tre mot Chelsea. Men därtill också en rad nya förluster att addera till kontot.

Men förluster som likväl hade vissa ljusglimta­r.

– Det tog lite tid men jag känner att vi hittat rätt. De sista matcherna innan säsongen pausades var mycket bättre och mycket mer likt oss, sade Howe i en intervju med Sky Sports i slutet av april.

På bättringsv­ägen – men likväl under nedflyttni­ngsstrecke­t med nio omgångar kvar innan Premier League-säsongen 2019/2020 är över.

Under sin resa till den engelska fotbollens finrum har Bournemout­h redan visat att de kan rädda sig ur de allra knivigaste situatione­rna.

Frågan är om de fortfarand­e minns hur man gör?

”DET HÄR ÄR INTE NYTT TERRITORIU­M FÖR MIG, ATT FÖRSÖKA MOTBEVISA KRITIKER OCH LYFTA LAGET”

 ??  ?? Bournemout­hs tränare Eddie Howe. skysports.com, bournemout­hecho.co.uk, Wikipedia
Bournemout­hs tränare Eddie Howe. skysports.com, bournemout­hecho.co.uk, Wikipedia

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden