Premier League Omstart

”SHEFFIELD ÄR EN UNIKT TRÅNGSYNT STAD, STÄDER I STORBRITAN­NIEN. DET ÄR BARA

-

Det var illa nog att Sheffield Wednesday i maj 2019 höll på att förlora säsongens sista match i Championsh­ip på hemmaplan mot Queens Park Rangers. När slutsignal­en närmade sig flög dessutom ett litet flygplan in över hemmaarena­n Hillsborou­gh med en banderoll släpande efter sig.

”Mind the gap, the city is ours”, löd den kaxiga texten.

Det var fans av ärkerivale­n Sheffield United som spred ytterligar­e salt i såren under en säsong när Wednesday, självutnäm­nd storebror i staden i södra Yorkshire, hamnat på en blek plats 12. Detta medan United vid inflygning­en redan var klart för spel i Premier League säsongen 2019/2020. Supportrar av Wednesday, lokalt ”The Owls”, tröstade sig kanske den majdagen med att United, lokalt ”The Blades”, troligen inte skulle bli långvariga i den högsta divisionen. Men dessa supportrar, precis som alla andra, fick fel. Omskakande fel. Sheffield United skulle inte bara mot alla odds komma att undvika en förväntad oundviklig placering i botten av tabellen. United skulle bortsett från kanske Liverpool visa sig bli säsongens skräll i Premier League.

När pandemin avbröt säsongen i mars nosade United till och med på en plats i Champions League, givet att Manchester City stängs av i två år. En bedrift som i så fall enligt bookmakers vore nästan i nivå med när Leicester City vann samma liga 2016.

Manager Chris Wilder har tagit sitt lag från League One till toppskikte­t av Premier League med hemvävda brittiska metoder och till stora delar med samma trupp. Det gör att resultatet i vissa aspekter till och med motsvarar det som Leicester gjorde som mästare.

Mer generösa fans av det blåvita Wednesday bör kunna se att insatsen även har haft en annan effekt än att återupprät­ta Uniteds status.

Åter på fotbollska­rtan

För första gången på mycket länge finns staden Sheffield åter på den engelska fotbollska­rtan. Sheffield är hur man än räknar saken en av Englands största städer. Med en halv miljon i centrala staden, nära en och en halv miljon i ”stor-Sheffield. ” Fotbollsme­riterna är i det perspektiv­et smått genanta.

Sheffield Wednesdays senaste titelmerit är ligacupen 1991, ligan vann klubben senast 1930.

Sheffield United har ett ännu magrare cv. ”The Blades” vann ligan 1898 och FA-cupen 1925. Därefter ingenting. Klubbarna var visserlige­n båda med i den allra första upplagan av Premier League 1992/1993. De möttes även i en FA-cupsemi samma säsong – spelad på ett fullsatt Wembley. Men fotbollsav­trycken i modern tid är synnerlige­n bleka. Derbyna på Uniteds Bramall Lane eller en halvmil bort på Wednesdays Hillsborou­gh är mytomspunn­a och alltid heta. Men under senare decennier främst lokala angelägenh­eter. Utomståend­e har brytt sig föga.

Jonas Wirmola

(1993–94)

WEDNESDAY: Roland Nilsson

(1989–1994)

Klas Ingesson

(1994–1996)

Niclas Alexanders­son

(1997–2000)

Bojan Djordjic

(2001–2002)

Ola Tidman

(2003–2005)

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Klas Ingesson gjorde två säsonger i Sheffield Wednesday.
Foto: BILDBYRÅN Klas Ingesson gjorde två säsonger i Sheffield Wednesday.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden