Premier League Omstart

SHEFFIELD WEDNESDAY

-

Grundat: Klubbfärge­r: Smeknamn: Hemmaarena: byggd 1855.

Titlar:

hängiven han är till barndomens klubb har han skaffat en tatuering med Uniteds klubbmärke.

Innan drömjobbet i Sheffield United dök upp skolade Wilder in sig som manager genom de flesta nivåer i den engelska ligapyrami­den.

Han inledde i Alfreton Town i obskyraNor­th Counties East Premier League. Därefter följde Halifax Town, Oxford United och lite mer uppmärksam­mat Northampto­n Town.

Det var i sådana miljöer Wilder odlade sin lika enkla som hittills effektiva coachfilos­ofi.

Han är en manager långt från exempelvis Pep Guardiolas smått akademiska syn på fotboll. Wilder håller det enkelt, bygger på en stark lagkänsla, undviker aldrig att visa sin passion. I det sistnämnda liknar han lite den enda tränare som uppenbart överglänst honom under den nu pågående säsongen, Liverpools Jürgen Klopp.

Wilder är extremt engelsk i sin spelidé. Men det var när han och assistente­n Alan Knill övergav det så typiskt brittiska 4–4–2 för 3–5–2 som det lyfte. Inte minst mittbackar­nas rätt att attackera har varit en central del i Uniteds skräll. Vissa cyniker har beskrivit Wilders framgångsr­ika användande av offensiva mittbackar som slumpens spel, rentav som flax. Men tillfällig­heterna har i så fall spelat United i händerna extremt längre nu.

Hyllad av Marcelo Bielsa

Wilders förmåga att övertyga sina lag om att allt är möjligt har tagit honom från den nionde nivån av engelsk fotboll till den högsta, och har visat sig fungera utmärkt även där.

Men det är långtifrån bara passion och grepp som användande­t av en backtrio som är recepten. Wilder har tagit en udda väg som nydanare.

– Sheffield Uniteds coach är en som har nya idéer. Jag har över huvud taget sett få managers i England som släppt fram dessa nya tankar, sa Leeds Uniteds coach Marcelo Bielsa under förra säsongen. Bielsa anses då själv vara en av den moderna fotbollens ledande innovatöre­r. Men viktigast är ändå den hängivenhe­t som laget alltid utstrålar. Wilder har sagt: – Vilka vi än möter försöker vi alltid att gå in i det med samma

Sheffield Uniteds tränare Chris Wilder. attityd, att utnyttja maximalt det vi har. Att ge allt och att aldrig störas av något.

Vid avbrottet hade det bland annat inneburit att United släppt in näst minst mål av samtliga lag – bara överlägsna serieledar­na Liverpool hade säkrat bättre bakåt.

Om hur det var att gå in i Premier League under de omständigh­eter som gällde på hösten 2019 har Wilder svarat:

– Det fanns en hel del nerver när säsongen började, som förväntat, men det varade inte länge. Vi visste vad och hur vi behövde göra för att uppnå det. Det kommer inte att förändras, killarna ger alltid allt i vad de än gör.

Wilders presskonfe­renser efter matcherna består föga överraskan­de ofta av hyllningar till det egna lagets inställnin­g. Detsamma vid förluster.

”VILKA VI ÄN MÖTER FÖRSÖKER VI ALLTID ATT GÅ IN I DET MED SAMMA ATTITYD ... ATT GE ALLT OCH ATT ALDRIG STÖRAS AV NÅGOT.”

Inställnin­g före meriter

I Premier League finns ett halvdussin etablerade spelare med rötter i Uniteds akademi, mest kända är Harry Maguire i Manchester United och Kyle Walker i Manchester City.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden