Premier League Omstart

DEN MINST KOSMOPOLIT­ISKA AV ALLA STÖRRE I FOTBOLLEN SOM DEN ÄR PASSIONERA­D.”

-

För svenskar upphörde troligen nyfikenhet­en på fotbollsst­aden Sheffield när Niclas Alexanders­son lämnade Wednesday. Det är 20 år sedan.

Sheffield som fotbollsst­ad har med tiden fått samma bleka låga status som själva staden.

En stad som hamnat i skuggan

Sheffield har hamnat i skuggan av andra stora engelska landsortss­täder. Den är för de flesta mest känd för att stålindust­rin i staden, den som ligger bakom uttryck som ”The Blades”, knivbladen, kollapsade på 1970-talet än för vad staden står för i dag.

Den har inga kända sevärdhete­r. Den har mycket få turister relativt sin storlek. Det passerar inte ens någon viktig tåglinje förbi staden.

Den som över huvud taget satt sin fot i Sheffield minns den mest för att den är backig och att de många gamla industriby­ggnader blivit skolor, gallerier och restaurang­er. Den som inte varit där har troligen mer koll på de popstjärno­r den exporterat än dess fotboll: Joe Cocker, Human League, Pulp, Def Leppard och i mer modern tid Arctic Monkeys.

Journalist­en Jonathon Foster beskrev i tidningen The Independen­t 1993 Sheffield:

”Sheffield är en unikt trångsynt stad, den minst kosmopolit­iska av alla större städer i Storbritan­nien. Det är bara i fotbollen som den är passionera­d.” Det har varit tveksamt med även detta de senaste decenniern­a.

Den enda gången Sheffield United hamnat i fokus under Premier League-eran var på grund av en annan klubbs försyndels­er. Det var under säsongen 2006/2007 som West Ham bröt mot regler för ägande av spelare, Javier Mascherano och Carlos Tevez, och fick böta 20 miljoner pund till United. De senare åkte den gången ur, bara tre poäng efter West Ham. Stora pengar men en klen tröst med tanke på värdet i att spela i Premier League.

Men kanske håller Chris Wilder nu på att ställa saker till rätta i staden där fotbollens regler skrevs 1858.

När Sheffield United förra säsongen överraskad­e alla med att ta en andraplats i Championsh­ip – och därmed direktkval­ificering till Premier League – var det under bara den andra säsongen i den serien efter återkomst från tredje nivåns League One.

Bara Bournemout­h hade under senare år gjort något som motsvarade Uniteds bedrift. Båda dessutom med engelska tränare i en tid när denna roll ofta importeras till Premier League.

I centrum av Uniteds uppseendev­äckande framgångar finns en man som i teorin verkar formsydd för uppdraget.

United trogen sedan barn

Chris Wilder växte upp i Stocksbrid­ge utanför Sheffield och var ett fan av United redan som liten. Senare spelade han för klubben i flera omgångar mellan åren 1986 och 1999. För att understryk­a hur

S

 ??  ?? Carlos Tevez i West Hams möte med Sheffield United i april 2007.
West Hamfans hånade Sheffield United genom att bära Carlos Tevez-masker under lagens möte i höstas.
Carlos Tevez i West Hams möte med Sheffield United i april 2007. West Hamfans hånade Sheffield United genom att bära Carlos Tevez-masker under lagens möte i höstas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden