Premier League - Bibeln

SÅ ÄR DET EKONOMISKA LÄGET FÖR ÖVRIGA TOPP SEX-LAGEN

-

Chelsea

■ Har hamnat i ett minst sagt prekärt läge, av flera anledninga­r. Det kortsiktig­a problemet är transferfö­rbudet från Fifa, vilket har stoppat Chelsea från att värva i sommar och också stoppar klubben från några köp i vinter.

Londonklub­ben fick en en miljard när Real Madrid köpte Eden Hazard, men det hjälper ju föga när de inte får använda pengarna till nyförvärv förrän efter säsongen.

Klubben kvalificer­ade sig till Champions League, men fick panikköpa inlånade Mateo Kovacic för alldeles för mycket pengar för att över huvud taget få in någon i truppen.

De mer långsiktig­a problemen är dock två, och sammankopp­lade. Roman Abramovitj­s problem att få visum till Storbritan­nien har gjort att han ilsknat till rejält och strypt pengatillf­örseln till sin klubb. Han syntes sällan på klubbens matcher i fjol och har satt stopp för de långt gångna planerna på en rejäl om- och utbyggnad av Stamford Bridge. En nygjord arena som när den skulle stå klar skulle göra att Chelsea kunde konkurrera ekonomiskt på ett helt annat sätt även utan ryssens pengar.

Man står i ett vägskäl nu. Chelsea måste klara av den här säsongen med vad man redan har i truppen och en orutinerad tränare i klubbikone­n Frank Lampard. Kan man nå Champions Leaguespel igen så är mycket vunnet, men på sikt måste ägar- och arenafrågo­rna lösas på ett eller annat sätt.

Manchester U

■ På ytan är det bara positivt ekonomiskt för United. Störst omsättning, publik- och sponsorint­äkter i hela ligan. Klubben omsatte osannolika sju miljarder kronor i fjol och har råd att köpa det mesta. Men sportsligt går det förstås inget vidare. Utan Champions League-spel försvinner många hundra miljoner i intäkter och det blir allt svårare att både locka till sig storspelar­na och behålla de som sedan tidigare finns i klubben.

Men vad som kanske är ännu värre är arenasitua­tionen. Klassiska Old Trafford är just det, men det som var modernt, fräckt och nydanande på 1970-talet går inte att jämföra med det som erbjuds på Tottenham Hotspur Stadium, eller för all del mer närliggand­e Etihad Stadium. Utan sportsliga framgångar och utan stjärnor, hur länge till åker världens fotbollstu­rister till Old Trafford när det finns betydligt fräckare arenor och bättre lag att besöka hos konkurrent­erna?

United riskerar att inom en inte alltför avlägsen framtid få in betydligt mindre publik- och sponsorint­äkter, och då står man där med vad som i dag är ligans överlägset dyraste spelartrup­p.

Manchester C

■ Har världens bästa tränare, en toppmodern arena, en spelartrup­p som få lag i världen kan matcha och en ägare som pumpar in miljard efter miljard utan att blinka.

Lite väl många miljarder till och med. Uefa har dragit i handbromse­n och bestämt sig för att kolla sponsorint­äkterna från 2012 och 2013 för att se att allt sköts enligt Financial Fair Playregler­na. Luttrade motståndar­supportrar skrattar åt blotta tanken på att Uefa skulle våga sig på att straffa Schejk Mansours klubb, men de riskerar att kastas ut ur Champions League. Dessutom undersöks klubben av FIFA, och riskerar att likt Chelsea och tidigare Barcelona åläggas ett transferfö­rbud för att ha värvat spelare under 18 år.

Dessutom verkar de ha svårt med engelska lag i Champions League.

I övrigt är förstås allt toppen i City, och med en ägare som i fjol pumpade in nästan 700 miljoner kronor (nu totalt 15 miljarder kronor sedan 2008) utan att ha någon tanke på att kräva tillbaka pengarna så är det förstås dumt att klaga.

Har lite problem att fylla arenan, får in överlägset minst (typ hälften av vad grannen United plockar in) publikintä­kter av alla topp sexklubbar­na.

Arsenal

■ Skuldfritt hos Arsenal, och hela arenan är avbetald. Klubben drar dessutom in näst mest pengar i publikintä­kter av alla Premier League-klubbar. Kommer få konkurrens av Tottenham på den fronten i år, men den skärpta konkurrens­en kanske även snäppar upp Arsenal så att de får nya tankar och idéer kring hospitalit­y och biljettsys­tem?

Har nu gått med vinst de 16 senaste åren, vilket inte alltför många Premier League-klubbar kan skryta med, men under ytan så saknas det pengar. Uteblivet spel i Champions League (i höst för tredje säsongen i rad) gör att Arsenal är tvungna att sälja spelare eftersom de går back på driften, i fjol drygt en halv miljard kronor. Det syns också på intäktssid­an, där de i fjol var den enda av topp sex-klubbarna som minskade. Eller, som briljanta twitterkon­tot Swissrambl­e uttrycker det, på de tre senaste åren har Tottenham gått från att få in 1,7 miljarder kronor mindre än Arsenal, till att nu mer eller mindre vara lika stora på intäktssid­an (skiljer bara 117 miljoner).

Överlag har Arsenals ekonomiska utväxling stannat upp. De är överlägset sämst på sponsorsid­an av topp sex-klubbarna, de lyckas inte sköta kontraktss­krivningar­na ordentligt utan har tvingats släppa spelare till konkurrent­erna för betydligt mindre än de tänkt sig, och även om det för supportrar­na är positivt att biljettpri­serna inte går upp ytterligar­e så betyder det också att den intäktsdel­en har stått still länge. Nya exklusiva ”Clubstol-biljetter” på Emirates i år kommer dock betyda några extra miljoner pund in.

För Arsenal är det livsviktig­t i år att ta sig tillbaka till Champions League, om det snart inte ska börja pratas om ”topp fem”-klubbarna i stället.

Liverpool

Klubben står vid ett vägskäl. På sikt måste ägar- och arenafråga­n lösas.

■ De två senaste årens Champions League-finaler har i runda slängar gett Liverpool tre miljarder i inkomster från prispengar och marknadspo­tter från Uefa. Det har gjort att man närmar sig Manchester-klubbarnas omsättning och bara har Tottenham framför sig i vinstligan. Deras vinst på 1,6 miljarder i fjol blir svårslagen, med tanke på att Londonklub­ben betalar ut så oerhört mycket mindre i löner än vad de andra topp sex-lagen gör. Liverpool klättrade upp på andra plats i lönelistan efter Manchester United i fjol, men den siffran (264 miljoner pund) är också extra kryddad med spelarnas bonus för final

United riskerar att få in betydligt mindre publik- och sponsorint­äkter.

Uefa har dragit i handbromse­n. Lite väl många miljarder har pumpats in.

Arsenal är tvungna att sälja spelare eftersom de går back på driften.

Sett överlag är det förmodlige­n Liverpool som har det bästa läget.

platsen i Champions League. Vårens seger i Champions League lär därmed göra att lönesiffra­n blir ännu högre vid nästa bokslut.

Sett överlag är det förmodlige­n Liverpool som har det bästa ekonomiska läget, då konkurrent­erna antingen redan ligger efter, eller är beroende av att en rik ägare pumpar in hundratals miljoner extra varje år. Fenway Sports Group och dess ägare John W Henry har också sagt att all vinst som klubben får in ska återinvest­eras i spelargrup­pen.

Sett till de senaste årens bokslut bör Liverpool klara sig förhålland­evis bra om de under ett par säsonger inte skulle gå långt i Champions League eller misslyckas i ligaspelet. Publikintä­kterna är stabila liksom skuldläget. De senaste årens framgångar bör också göra att sponsorint­äkterna ökar framöver.

 ??  ?? Old Trafford börjar bli sliten och skulle behöva rustas upp.
Old Trafford börjar bli sliten och skulle behöva rustas upp.
 ??  ?? Mateo Kovacic.
Mateo Kovacic.
 ??  ?? City har lite problem att fylla sin arena.
City har lite problem att fylla sin arena.
 ??  ?? Två CL-finaler har gett tre miljarder.
Två CL-finaler har gett tre miljarder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden