Premier League - Bibeln

SVENSKAR SOM HAFT TRÄNARUPPD­RAG PÅ BRITTISKA ÖARNA

-

Tomas Brolin

■ Blev Sveriges första Premier Leagueträn­are 1998, då Crystal Palace sparkade Steve Coppell och utsåg den svenske VMhjälten till spelande assisteran­de tränare till Attilio Lombardo.

Sven-Göran Eriksson

■ Var Englands förbundska­pten 2001– 2006 och blev kvar i landet för att träna Manchester City. Svennis skrev på ett tvåårskont­rakt 2007, men tvingades bort efter halva tiden. Värmlännin­gen har även jobbat i Notts County, där han utsågs till fotbollsch­ef 2009, och Leicester City, där han året därpå ersatte Paulo Sousa som tränare.

Tord Grip Crystal Palace Man City, Notts Co, Leicester Manchester City, Notts County, Leicester

■ Den evige följeslaga­ren stod, i rollerna som assistent och chefscout, vid Svennis sida i Manchester City, Notts County och Leicester.

Hasse Backe Manchester City, Notts County

■ Assisterad­e ”Svennis” i City och följde, efter tiden med Mexikos landslag, med till kaosets Notts County, där han under en kortare period fungerade som manager.

Benny Lennartsso­n Bristol City

■ Blev förste svensk med ett tränaruppd­rag i the Championsh­ip när han 1998 ersatte John Ward som manager i Bristol City. Han skrev på ett tvåårskont­rakt, men fick sparken efter en säsong.

Roland Nilsson Coventry

■ När Gordon Strachan i mars 2001 behövde hjälp för att hålla kvar Coventry i högsta ligan kallade han in svensken som assistent och backup på försvarssi­dan. Året därpå, i the Championsh­ip, tog Rolle över som manager. Kontraktet sträckte sig till 2004 men Rolle avskedades i april 2002.

Johan Mjällby Celtic

■ Kärnkraftv­erket assisterad­e förre lagkamrate­n Neil Lennon i Celtic och följde 2014 med nordirländ­aren till Bolton. Efter ett knappt år valde Mjällby att säga upp sig.

Fredrik Ljungberg Arsenal

■ Den svenske klubbikone­n är tillbaka i Arsenal för att assistera Unai Emery. Freddie ansvarade förra säsongen för klubbens U23-lag.

Björn Hamberg Brighton & Hove

■ Har gett sig ut på en intressant fotbollsre­sa med Graham Potter som guide. Hamberg assisterad­e britten i Östersund och har gjort honom sällskap i Swansea och nu Brighton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden