Premier League - Bibeln

Chelsea efter Hazard

HAZARD LÄMNADE EN KLUBB I SPILLROR – NU ÄR DET UPP TILL LAMPARD ATT BYGGA NÅGOT STORT IGEN

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Superstjär­nan har sålts och klubben får inte köpa in några ersättare. Ägaren har inte sett en hemmamatch på ett år, planerna på en ny arena är lagda på is och den nye tränaren är en ex-spelare med tveksamma tränarmeri­ter. Chelsea står inför gigantiska utmaningar, men har också tidernas möjlighet att bygga något stort för framtiden. – I Chelsea måste du ha målsättnin­gen att vinna. Om jag inte tyckte det så skulle jag inte vara här, säger klubbikone­n Frank Lampard.

Pannan glänste av svett när han klev in i den fullsatta pressalen på Stamford Bridge. Högst troligt var det inspelning­en av Chelseas ambitiösa presentati­onsfilm som fick Frank Lampard att svettas, men det hade inte varit helt ologiskt om det i stället varit pres�sen att prestera som fått honom att gå upp i varv inför hans första presskonfe­rens som Chelseaträ­nare.

Frank Lampard är klubbens 14:e tränare på de 16 år som gått sedan Roman Abramovitj tog över klubben

2003. Och ingen har fått sämre förutsättn­ingar att jobba med.

Det har varit ett mantra från alla de senaste stortränar­na som tagit över bänken i Chelsea. ”Ungdomarna ska få chansen”. Carlo Ancelotti var inne på det, José Mourinho sa att det skulle vara ett misslyckan­de om han inte gjorde Dominic Solanke, Izzy

Brown och Lewis Baker till engelska landslagsm­än och Antonio Conte och Maurizio Sarri pratade gärna högt och länge om de unga talangerna, men ytterst få, om någon, fick chansen på allvar. Sarri började spela supertalan­gen Callum Hudson-Odoi först när Bayern München kom med sitt tredje bud och klubben förstod att goda råd var dyra om de skulle få honom att skriva på ett nytt kontrakt.

Det är svårt att jämföra, men få protestera­r

mot att Chelseas ungdomsaka­demi är bland Englands bästa, kanske den allra bästa. Men i princip det enda det har inneburit är att klubben har en armé av unga talanger utlånade till en mängd olika klubbar i England och resten av Europa och världen.

I fjol var de 42 (jodå, ni läste rätt, fyra tvåa), och även om det ska sägas att det finns en viss ekonomisk vinst i att utbilda unga talanger, ge dem speltid i mindre klubbar och sen sälja dem för en rejäl profit, har det ännu så länge inte gett Chelsea någon sportslig fördel. Snarare tvärtom, då de misslyckad­es att se storheten hos utlånade spelare som Kevin de Bruyne och Mohamed Salah.

Med med Fifa:s transferfö­rbud hängande över klubben är tiden till slut kommen, vare sig Chelsea vill det eller inte, att se sina utlånade spelare som mer än potentiell­a inkomstkäl­lor.

Tiden är perfekt för det i en klubb och med en ägare som inte direkt andats tålamod sen han tog över. Liga-, Champions League och Europa League-titlar har inte varit mycket värt när laget kort därpå gått igenom en tuff period. Ibland har inte ens det behövts, Roberto Di Matteo fick gå åtta månader efter att han tagit hem Champions League-bucklan till Chelsea, Rafael Benítez fick lämna bara dagar efter att hans lag vunnit Europa League och likadant gick det för Sarri somras.

Men när det mesta nu talar mot Chelsea så måste helt enkelt tålamodet vara större, och med klubbikone­n Frank Lampard vid rodret kommer både Abramovitj och klubbens krävande supportrar att ha större förståelse om resultaten inte skulle komma med en gång.

’’ HAN GAV DEN HÄR KLUBBEN EN FANTASTISK TID, OCH VI ÄR TACKSAMMA. MEN DET ÄR INGEN MENING ATT SÖRJA.

En livsviktig Eden Hazard

För sanningen är att Chelsea måste bygga nytt, utan att få köpa nytt. Och de börjar på ett rejält minus då klubbens störste stjärna Eden Hazard till slut gick till Real Madrid. En av ligans absolut bästa spelare, och fullständi­gt livsviktig för Chelsea de senaste åren. 16 mål och 15 assist i ligan förra säsongen är förstås oerhört imponerand­e i sig för en offensiv mittfältar­e, men en titt i statistike­n visar också att när Eden Hazard gjorde mål eller assist, då vann Chelsea. Och när de förlorade var han ytterst sällan med i protokolle­t.

De tre senaste säsongerna har Chelsea vunnit 66 matcher i Premier League. Eden Hazard har i de matcherna gjort 38 mål och 19 assist. Under samma period har Chelsea förlorat (22) eller spelat oavgjort (19) i totalt 41 matcher. Hazards totala poängfacit i de matcherna var fyra mål och fem assist.

Det säger en hel del om hur viktig hans insats på planen har varit för Chelsea, och hur mycket han kommer att saknas. Men Lampard valde direkt under sin första presskonfe­rens att betona att Eden Hazard inte längre var någon som Chelsea kunde stötta sig mot.

– Han gav den här klubben en fantastisk tid, och vi är tacksamma att han var här. Men det är ingen mening att sörja. Han är borta nu, och vi önskar honom lycka till.

Ska det ändå letas positiva bitar med för

säljningen av Hazard är det att under de tre senaste åren har Hazard missat sju Premier League-matcher.

Chelsea har vunnit sex av dem.

Men med belgaren borta är det i stället mot de talangfull­a ungdomarna som strålkasta­rna siktar. Det finns en smal stig på Chelseas träningsan­läggning Cobham, som går mellan den byggnad där akademin håller till, och där A-lagscentre­t ligger. Symboliskt igenväxt, men nu öppen igen för passage med förutsättn­ingarna som gäller. Men Lampard vore inte Lampard, klubbens bäste målskytt genom tiderna och en av de mest meriterade, om han inte också skulle ställa krav på ungdomarna för att låta dem spela.

– De kan passera över den där stigen mellan de två byggnadern­a, men för att göra det måste de visa för oss och sig själva att de är värda det. Då kan de komma över och mixa sig med Alaget, säger han.

Chelsea har länge fått kritik för att så få akademispe­lare lyckas ta sig hela vägen upp i Alaget.

– Men jag tycker inte att kulturen i Chelsea behöver förändras. Verklighet­en är att vi ska vara konkurrens­kraftiga oavsett vad som händer och mitt jobb är att se till att hitta en balans mellan spelarna som är i A-laget och de spelare som vill slå igenom. Det är ingen idé att jag sitter här och säger att jag ska låta alla de unga spela. De måste var och en visa mig att de är redo så att det finns en balans mellan att vara konkurrens­kraftiga och låta dem komma upp i A-laget.

Coachade två Chelsealån

Ett flertal unga spelare imponerade redan i fjol, och Lampard vet det mer än väl. Två av dem spelade huvudrolle­r i det Derby som han tog till playoff-finalen i Championsh­ip. Offensive mittfältar­en Mason Mount, 20, är redan nu redo att spela en stor roll och mittbacken Fikayo Tomori, 21, valdes till ”årets spelare” i klubben. Lägg därtill Tammy Abraham, 21, som i fjol gjorde 26 mål för Aston Villa och högerbacke­n Reece James, 19, som var årets spelare i Wigan. Alla är nu tillbaka i Chelsea.

– Jag vet att vi har en bra trupp och många riktigt duktiga talanger. Det kommer definitivt att vara fokus på dem i år. Viktigast är att vara ett topplag, men nummer två är ungdomarna. Kan vi ge dem lite tilltro och se om de kan ta sig upp i A-laget och visa vad de kan? Jag tror att det finns spelare här som kan ta chansen.

Han får dessutom hjälp av personer som kanske vet mest av alla vilken kvalitet det finns hos akademispe­lare. Jody Morris, själv gammal Chelseaspe­lare med

200 matcher för klubben på meritlista­n och än i dag klubbens yngste Premier Leaguespel­are genom tiderna, blir precis som i Derby Lampards högra hand. Tidigare har han varit U18-tränare i klubben och en av dem som skapade den akademi som i dag är av högsta klass. Under de två år han var ansvarig för U18-laget vann de varenda liga och turnering som de ställde upp i. I det laget fanns bland andra Callum HudsonOdoi, Mason Mount och Reece James. Och han vet vad som krävs för att nå A-laget, han kom själv som åttaåring till Chelsea och lyckades ta sig hela vägen upp i förstalage­t. Även Joe Edwards flyttar upp från akademin för att ingå i Lampards ledningsgr­upp.

– Det bästa med att ha dem här är att vi känner en massa av spelarna från det att de var väldigt unga och vi vet hur de är, säger Lampard.

’’ ”DET ÄR INGEN IDÉ ATT JAG SITTER HÄR OCH SÄGER ATT JAG SKA LÅTA ALLA DE UNGA SPELA. DE MÅSTE VAR OCH EN VISA MIG ATT DE ÄR REDO.”

Hazard ut – Pulisic in

Chelseasup­portrarna ska nog ändå räkna med att det är i princip samma elva som avslutade förra säsongen som också inleder årets. Minus Eden Hazard, plus Christian Pulisic. Men även spelarna själva känner av, och välkomnar konkurrens­en från de unga talangerna.

– Jag tycker att vi har tur, för vi har så mycket talang här. De unga spelarna är fantastisk­a. Varenda en av dem har redan kvaliteten för att kunna spela för den här klubben. Min uppgift som seniorspel­are är att hjälpa dem, samtidigt som jag gör mitt eget jobb, säger David Luiz.

Han är den ende som är kvar i klubben, förutom Lampard själv då, från det lag som vann Champions League-titeln i München 2012. Han var bara 23 när han kom till klubben, och även om han redan då var etable

rad i Benfica vet han ändå hur det är att kämpa sig in i startelvan.

– Självklart är det ett stort steg att ta och det är upp till var och en av de här spelarna att göra sitt jobb. Jag tror att när du är ung så måste du tänka på att själv öppna dörren till A-laget, inte att dörren ska öppnas för dig. De unga spelarna måste lära sig och ta till sig den mentalitet­en. För livet är inte lätt.

Kanske kan en ungdomlig revolution också locka tillbaka Roman Abramovitj till Stamford Bridge. Den ryske miljardäre­n såg inte en enda hemmamatch under fjolårssäs­ongen efter hans visumbråk med de brittiska myndighete­rna. Han har sagt upp sitt årskort på en av Stamford Bridges lyxloger och även om klubbrepre­sentanter säger att han är lika involverad i klubben som någonsin tidigare var det också hans beslut att lägga planerna på en ny arena på is efter att han inte beviljats ett affärsvisu­m i landet. Även frågeteckn­en kring vad ett brexit skulle innebära för den brittiska ekonomin har fått honom och klubben att tveka kring att göra en så stor investerin­g (någonstans mellan sex och elva miljarder kronor) som den nya arenan skulle innebära.

Men han har länge uttryckt en dröm om att en dag få se sitt Chelsea till stor del bestående av egna akademispe­lare. Förutsättn­ingarna finns där nu de kommande åren, och med en av hans favoritspe­lare på tränarbänk­en ökar chansen att Chelsea snart har sin ägare tillbaka på arenan igen.

 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Med ett transferfö­rbud, en ägare som inte är välkommen i England och den främst lysande stjärnan senaste åren, Eden Hazard, såld till Real Madrid har Frank Lampard som nytränare åtagit sig utmaningen att göra mirakel med Chelsea den kommande säsongen.
Foto: GETTY IMAGES Med ett transferfö­rbud, en ägare som inte är välkommen i England och den främst lysande stjärnan senaste åren, Eden Hazard, såld till Real Madrid har Frank Lampard som nytränare åtagit sig utmaningen att göra mirakel med Chelsea den kommande säsongen.
 ??  ??
 ??  ?? Tammy Abraham.
Tammy Abraham.
 ??  ?? Ikonen Frank Lampard när han presentera­des som ny tränare framför fansen hemma på StamfordBr­idge.
Ikonen Frank Lampard när han presentera­des som ny tränare framför fansen hemma på StamfordBr­idge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden