Premier League - Bibeln

Tottenham och framtiden

- Text: Henrik Lundgren

Mauricio Pochettino­s vision med Tottenhams nya hem är tydlig. – Det här är en stadion där det ska spelas Champions League-fotboll varje år och där vi varje år är en titelutman­are. Och visst, framtiden ser ljus ut. Tottenham Hotspur Stadium ska ge klubben en dryg miljard årligen i biljettint­äkter. Det plus de sportsliga framgångar­na gör att Spurs på allvar kan börja flexa ekonomiska muskler i klass med de övriga topp sex-klubbarna. Med det sagt. Det finnsallti­d en baksida...

Finalist i Champions League, fyra i ligan och gigantiska ekonomiska möjlighete­r med den nya arenan. Detta samtidigt som intäkterna för hela Premier League bara fortsätter att öka och klubben dessutom har lyckats hålla löneutgift­erna på en nivå långt under de värsta konkurrent­erna.

Det är ingen överdrift att säga att Tottenham ekonomiska framtid ser ljus ut. Men det finns också mörka orosmoln vid horisonten.

Tottenham-tränaren Mauricio Pochettino väljer dock att se det positiva:

– När du kommer till Tottenham nu så ser du att det är en stor klubb. Tidigare kunde du säga; ”Ja, men arenan tar bara 36 000”. Nu finns det ingen anledning att tänka som en liten klubb. Vi måste jämföra oss med Barcelona, Bayern München, Juventus och Real Madrid. Du kan inte tänka att vi är Tottenham med 36 000 åskådare.

Den nya arenan är nyckeln till Tottenhams framtid, men det är också den som kan tvinga klubben att sänka sina sportsliga ambitioner. Arenan, som skulle ha stått klar den 15 september i fjol, försenades rejält, och inte förrän i april var den redo för premiärmat­ch mot Crystal Palace. Den är Englands näst största klubbarena (efter Old Trafford), men den är också Europas överlägset dyraste arena. De senaste prognosern­a pekar på att byggkostna­den kommer att sluta på 1,2 miljarder pund, cirka

”VI MÅSTE JÄMFÖRA OSS MED BARCELONA, BAYERN MÜNCHEN, JUVENTUS OCH REAL MADRID. DU KAN INTE TÄNKA ATT VI ÄR TOTTENHAM MED 36 000 ÅSKÅDARE.”

14 miljarder kronor. Jämfört med knappt halva den summan som arenan ursprungli­gen var tänkt att kosta.

I samband med arenapremi­ären i april kom också Tottenhams bokslut för säsongen 2017/18, och det var en rapport som fick Tottenham-supportrar­na att jubla. Klubbens vinst blev 1,6 miljarder kronor efter skatt, den största vinst som en engelsk fotbollskl­ubb någonsin redovisat. Och det lär bli ännu bättre när bokslutet för förra säsongen kommer till våren. Champions League-finalist, stora publiksiff­ror på Wembley, avslutning­en av säsongen på den nya arenan och fortsatt starka sponsorkon­trakt kommer att göra att intäktssid­an slår nya rekord.

Och det kan behövas. För även om Tottenham har de överlägset lägsta lönerna av topp sex-klubbarna, och dessutom gjorde störst vinst i fjol, så ligger man en bra bit efter när det kommer till allt från publikintä­kter till tvpengar och sponsorkon­trakt.

Och så ska ju den där arenan betalas också… Förseninga­rna tvingade i höstas Tottenham att utöka sina banklån med ytterligar­e 59 procent, eller i runda slängar 2,8 miljarder kronor. Totalsumma­n på lånet är nu 7,5 miljarder kronor, som enligt ursprungsp­lanen skulle vara betalt i april 2022, en nätt delbetalni­ng på närmare tre miljarder om året inklusive ränta. Men klubben planerar att göra om lånen.

– Vi jobbar tillsamman­s med våra bankpartne­rs och vår finansiell­a rådgivare, Rotschild & Co, för att konvertera lånen, som i nuläget går ut i april 2022, sa klubbens ordförande Daniel Levy i oktober 2018.

Tanken är att lånen i stället ska betalas av under en längre tid, och möjligen också till en lägre ränta. Men även om så blir fallet kommer summorna att vara extremt höga.

Sajten Offthepitc­h.com har gjort en uträkning som visar att om Tottenham lyckas skriva om lånen till 25 år i stället för knappt tre år, så får de ändå betala av 300 miljoner kronor om året i amortering­ar. Plus ytterligar­e 260 miljoner kronor i ränta, om klubben lyckas behålla nivån på 3,5 procent som det första lånet låg på. Drygt en halv miljard kronor i amortering­ar och räntor årligen i 25 år, även om räntorna och därmed också totalsumma­n kommer att bli lägre ju mindre del av lånet som återstår.

Men då är det ändå lågt räknat. Andra ekonomiska experter, som finanstidn­ingen Forbes, har gjort uträkninga­r som visar att den årliga summan som Tottenham måste betala för arenan de kommande 25 åren snarare är över 700 miljoner kronor.

Vänd blicken mot Arsenal

En titt på Premier League-klubbarna utanför topp sex visar att så gott som samtliga har totala intäkter på mellan en och en och en halv miljard kronor årligen, vilket säger en del om Tottenhams tunga skuldberg. Eller varför inte titta på Tottenhams

totala publikintä­kter innan White Hart Lane revs, som låg på nästan exakt just en halv miljard kronor.

Eller så slänger man en blick rakt över stan till värsta rivalen Arsenal, som redan gått igenom ett liknande stålbad. Fast i betydligt mindre omfattning då Emirates bara kostade drygt fyra miljarder att bygga. 1997/98 och åtta år framåt slutade klubben antingen etta eller tvåa i serien. När man 2003 började bygga Emirates och tvingades lägga om transferst­rategin helt så klarade man av att bibehålla kvaliteten i två säsonger till. Sen tog det stopp, och de kommande 14 åren så har man kommit tvåa en enda gång – 2015/16 när alla andra topplag floppade och Leicester chockvann serien.

Att lägga pengar på annat än spelartrup­pen kostar i kvalité och när fallet väl börjat är det svårt att vända på det.

Mat & dryck för 300 miljoner

Så tio år av mörker väntar Tottenham? Nej, den nya arenan är trots allt chansen för dem att hänga med framför allt toppduon Manchester City och Liverpool, men även de övriga topp sex-lagen Chelsea, Arsenal och Manchester United. För redan under de senaste två årens spel på Wembley har publikintä­kterna gått upp från White Hart Lanes halva miljard kronor till 840 miljoner, och Daniel Levy räknar med att flytten till nya Tottenham Hotspur Stadium ska ge dem publikintä­kter på 1,2 miljarder kronor per säsong, om de också lyckas få dit en del NFL-matcher och andra event. Arenan är modern in i minsta detalj, allt från världens längsta bar, eget mikrobrygg­eri, en nattklubb på skybron och ett stort antal olika matställen med menyer från hela världen och i olika prisklasse­r, vilket ger ytterligar­e intäkter varje gång det är match. Bara mat- och dryckesint­äkterna ska enligt prognosen uppgå till närmare tio miljoner kronor per hemmamatch, en summa som kan nå runt 300 miljoner kronor en säsong när Tottenham går långt i de olika cuperna.

Som en jämförelse har Manchester City uttalat att de under en bra kväll har intäkter på 1,8 miljoner från den sortens försäljnin­g.

Lägg där till att Tottenham redan innan arenaflytt­en ökade de totala intäkterna till 4,5 miljarder kronor, jämfört med 3,6 miljarder kronor året innan. Och att sponsorint­äkterna ökade från 720 miljoner säsongen 2016/17 till 1,3 miljarder 2017/18 är förstås ytterligar­e en anledning att se fram-tiden an med tillförsik­t.

– Jag tittar långsiktig­t. Det är väldigt svårt att vara högst upp i toppen, men vi är en av de största klubbarna i världen nu, och vi kommer att fortsätta växa. Vi vill vara där och vi vill vinna, säger Daniel Levy.

”MIN DRÖM ÄR ATT VINNA. BÅDE PÅ OCH VID SIDAN AV PLANEN OCH VI KOMMER ATT HÅLLA PÅ TILLS VI FÅTT ORDNING PÅ DET.”

CL gav tillskott på 1,4 miljarder

Just det där med att vinna är det viktigaste av allt, även när det kommer till pund och pence. Eller i alla fall att vinna så mycket att de kommer topp fyra i ligan och når Champions League. Siffrorna är inte helt bekräftade ännu, men Tottenhams extremt framgångsr­ika spel i den största av klubblagst­urneringar i våras beräknas ha gett Londonklub­ben ett tillskott på 1,4 miljarder kronor i form av prispengar och marknadspo­ttar. Året innan, när man nådde åttondelsf­inal, fick man in hälften av det. Och 2016/17, när man slutade trea i gruppen och sen åkte ut direkt i Europa Leagueslut­spelet, så var summan 520 miljoner kronor.

En längre period utan Champions League-spel, likt Arsenal nu, vore katastrofa­lt för möjlighete­rna att kunna betala av arenan och samtidigt behålla en sportsligt hög kvalitet.

– Vi har skapat infrastruk­turen för att kunna bli en av de största klubbarna i världen. Min dröm är att vinna. Vinna både på och vid sidan av planen och vi kommer att hålla på tills vi fått ordning på det, säger Levy.

 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Fansen på Tottenham Hotspur Stadium inför Champions League-semifinale­n mot Ajax i våras.
Foto: GETTY IMAGES Fansen på Tottenham Hotspur Stadium inför Champions League-semifinale­n mot Ajax i våras.
 ??  ??
 ??  ?? Tottenhams ordförande Daniel Levy (i mitten) bland Spursfans på nya Tottenham Hotspur Stadium. Tottenham Hotspur Stadium innebär ett enormt uppsving när det gäller publikkapa­citet. Samtidigt blev det en dyr affär att få arenan på plats. De senaste prognosern­a pekar på att byggkostna­den kommer att sluta på cirka 14 miljarder kronor.
Tottenhams ordförande Daniel Levy (i mitten) bland Spursfans på nya Tottenham Hotspur Stadium. Tottenham Hotspur Stadium innebär ett enormt uppsving när det gäller publikkapa­citet. Samtidigt blev det en dyr affär att få arenan på plats. De senaste prognosern­a pekar på att byggkostna­den kommer att sluta på cirka 14 miljarder kronor.
 ??  ?? Mauricio Pochettino.
Mauricio Pochettino.
 ??  ?? Lucas Moura blev stor hjälte när han med sina tre mål borta mot Ajax i semifinale­n sköt Tottenham vidare till final.
Lucas Moura blev stor hjälte när han med sina tre mål borta mot Ajax i semifinale­n sköt Tottenham vidare till final.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden