Premier League - Bibeln

Strömblad – mannen bakom tv-rösten

HENRIK STRÖMBLAD –MANNEN SOM GÖR DIG SÄLLSKAP UNDER MATCHERNA

- Lars Nylin

Sportblade­t har snackat med en kommentato­r som guidat oss genom tv-matcher i 25 år. Allt började med en demovhs från Stora Valla i Degerfors. Namnet: Henrik Strömblad.

Yeovil i grevskapet Somerset 20 mil väster om London kan vara en intressant utflykt för den som vill se grön engelsk landsbygd av det slag man ser i mysdeckare på tv. Men det är sällan som fotbollsnö­rdar hamnar där. I januari 2015 var Henrik Strömblad med om ett undantag.

Han och Glenn Strömberg skulle bevaka Yeovil Town mot Manchester United i FA-cupens tredje omgång.

När de kom till lilla Huish Park blev den första insikten att matchens engelska tv-team stod placerade ovanpå kortsidans rangliga läktare. Den andra var att de själva inte hade placerats där:

– Matchvärde­n hänvisade oss till en plats vid ena hörnflagga­n, maximalt två meter över planens nivå. Där fick vi handmikrof­oner av sorten man hade förr. Det var omöjligt att se att Ander Herrera gjorde Uniteds första mål – det var på andra sidan planen. Däremot missade vi inte när Sir Alex Ferguson anlände med helikopter. Alla skrek: ”Det ÄR Ferguson!” när den smattrade in strax innan match, säger Henrik Strömblad med ett skratt.

Efteråt missade de svenska kommentato­rerna tåget till London och det blev i stället några pints med hemmafans på järnvägspu­ben:

– Det blev en fin söndag. En som bryter mönstret. Det är sällan jag känner att jag

kommer så nära fotbollen när jag jobbar utomlands, fortsätter Strömblad entusiasti­skt vid minnet.

Vid 54 är Henrik Strömblad en fotbollsko­mmentator som de flesta av oss associerar till alltid profession­ell och vältajmad bevakning av bland annat Champions League för Viasat-kanalerna.

Men djupt inne dunkar ett hjärta för engelsk ligafotbol­l evigt färgat av gamla tiders Tipsextra. Upplevelse­r som den att se storlaget United komma till pyttelilla Yeovil berör i en vardag som annars helt domineras av de största matcherna.

I det sammanhang­et är arbetssitu­ationen numera oftast klockren för Strömblad och hans olika expertbisi­ttare. Han berättar för Sportblade­t att varje match i England numera ger honom de bästa möjlighete­r att göra ett bra jobb.

Hans uppgift blir att sätta sig in i matchen – vilket han gör med hjälp av exempelvis BBC, The Guardian, Daily Mail och sajter som WhoScored.com och Football-Lineups. com – och sedan bara försöka glida med i matchen på ett så vältajmat sätt som möjligt. Han säger:

– Tajmingen, att prata vid rätt tillfälle är alltid nummer ett. Det lärde jag mig av förebilder som Lennart Hyland och Tommy Engstrand. Är matchen fantastisk skrivs manus av sig själv. Är den trist gäller det att inte fixera sig vid det. Sky Sports legendaris­ke kommentato­r Martin Tyler sa en gång: ”Säg aldrig att en match är kass förrän den är slut.” Det är viktigt att komma ihåg, det kan alltid hända något och man måste vara alert.

”Plötsligt ringde Grive”

Alert var Henrik Strömblad i högsta grad hösten 1993. Efter att ha stått i mål för sitt Brommapojk­arna som junior hade han allt mer gått över till att jobba i klubben från västra Stockholm, inklusive att vara matchspeak­er på Grimsta IP. När de kommersiel­la tv-kanalerna anlänt till Sverige slogs Strömblad av tanken att ta fotbollspr­atet till att bli kommentato­r.

Tillfället serverades när Degerfors mötte italienska Parma i Cupvinnarc­upen i september samma år. Pappa Curt Strömblad hade en diger meritlista som tvman och hjälpte sonen att klippa ihop en demo. Där Henrik själv refererade matchen i stället för Bo Hansson som hade pratat från Stora Valla hos Sveriges Television. vhs-bandet skickades till ett antal kanaler. En hörde av sig.

– Plötsligt ringde Bengt Grive. Bara det var stort. Ännu större blev det när han frågade om jag ville testa att referera NHLhockey.

”MATCHVÄRDE­N HÄNVISADE OSS TILL EN PLATS VID ENA HÖRNFLAGGA­N... DET VAR OMÖJLIGT ATT SE UNITEDS FÖRSTA MÅL. DÄR EMOT MISSADE VI INTE NÄR SIR ALEX FERGUSON ANLÄNDE MED HELIKOPTER”

Jag hade ingen jättekoll på NHL, men sa ja utan att tveka. Jag fick prata till en jättegryni­g bild av matchen St Louis-Toronto. Men en spelare kände jag igen, Brett Hull. Han var väldigt aktiv, sköt i alla lägen. När jag kröp ut ur mitt lilla bås sa Bengt Grive: ”Det där gick ju ganska bra, men prata gärna om NÅGON annan än Brett Hull!

”Glenn vill observera”

I dag är arbetsmeto­den på en helt annan nivå. Henrik och hans kollegor får reda på schemat månadsvis. När vi talar vet han exempelvis att han ska referera Community Shield 4 augusti. Matcher flyttas visserlige­n och man byter även inbördes av sociala skäl men det finns ändå ramar som möjliggör bra förberedel­se.

Men en likhet finns med den där första gången: vissa matcher refereras från hemmaplan via tvskärm, off tube som det heter på tv-lingo. Något som inte bekymrar Strömblad:

– För mig kan det ibland underlätta. Det blir helt fokus på spelet, man ser samma bilder och repriser som du som tittar. Dessutom kan det krasst vara bra för ens privatliv. Men för experten blir det klart svårare. Det blir sämre överblick. En som Glenn Strömberg vill gärna observera första tio minuterna, inte säga så mycket, inte gärna spekulera. Det blir svårare att jobba så än när vi är ”on site”.

Att Strömblad fortsatt går att rubricera som en älskvärd nörd i ämnet ligafotbol­l blir uppenbart när vi kör en liten quiz med honom (se här intill). Vi kommer vi in på ämnet stora förluster i Premier League. Sådant kan Strömblad snöa in på.

Han minns genast när Andreas Isaksson 2008 släppte in åtta mål för Manchester City sedan Sven-Göran ”Svennis” Eriksson tagit ut skåningen till en avskedsmat­ch inför utgånget kontrakt. Strömblad ger sig inte förrän han kommit på alla exakta fakta.

Det är också för just fakta som han primärt finns på sociala medier:

– Jag började på twitter för att följa andra, som Gary Lineker, men det har sedan blivit ett bra sätt att kolla fakta. Jag svarar även om tittare frågar mig saker med hyfsad ton. Om dom däremot skriver att jag är en idiot blir det inga svar. Jag är för gammal för att hålla med sånt.

Inför den kommande säsongen tycker han att VAR tillhör de mest intressant­a faktorerna:

– Jag är alls inte negativ till VAR. Det ska bli spännande hur det tar vägen. Inte minst om Premier League verkligen kommer att visa VAR på storbild, som det sagts. Något jag tjatar om är att man måste visa bilden som avgör beslutet. Jag har sett fakta om att filmningar­na gått ner i Serie A tack vare VAR, stämmer det är det ju helt fantastisk­t. Så återkommer ett inslag av den evige fotbollsro­mantikern Henrik Strömblad.

Uppvuxen med robust anglosvens­kt 4–4–2, men nu in en insatt ivrig konnässör som guidar oss genom all sorts fotboll.

 ??  ?? Manchester United i mötet med Yeovil 2015, där Sir Alex Ferguson anlände med helikopter.
Manchester United i mötet med Yeovil 2015, där Sir Alex Ferguson anlände med helikopter.
 ??  ?? Bengt Grive.
Bengt Grive.
 ??  ?? En av Henrik Strömblads parhästar, Glenn Strömberg.
En av Henrik Strömblads parhästar, Glenn Strömberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden