Premier League - Bibeln

Nottingham och Premier League-drömmarna

40 ÅR EFTER EUROPACUPT­ITELN ÄR NOTTINGHAM EN CHAMPIONSH­IPKLUBB I KAOS – MEN MED VISIONER: ”FOREST HÖR HEMMA I TOPPEN AV PREMIER LEAGUE”

- Text: Lars Nylin

Nottingham Forest går in i årets Championsh­ip med dubbla jubileer: det är 40 år sedan klubben vann finalen i Europacupe­n mot Malmö FF och det är 20 år sedan klubben senast spelade i Premier League. Men den vackra historien är ett ständigt ok för en klubb med stora ambitioner.

Scen 1: 13 juli 2019, Nottingham Forest inleder säsongen 2019/20 med att slå grekiska Atromitos i Aten med 3–0. Atromitos har på senare år etablerat sig topp fyra i Grekland. På Forests sociala medier går samma kväll en löpeld om att klubben nu äntligen är på väg tillbaka till Premier League, 20 år efter att den rödvita klubben från Midlands senast fanns där.

Scen 2: 16 juli 2019. I den andra matchen under det grekiska träningslä­gret körs Nottingham fullständi­gt över av Olympiakos. Det står 3-0 redan efter en halvtimmes spel. Forests försvar har varit naivt och handlingsf­örlamat. Den färske franske managern Sabri Lamouchi ser ut att ha extremt mycket kvar att göra för att en förbättra förra säsongens plats nio

i The Championsh­ip. På klubbens sociala medier heter det nu istället, bara tre dagar senare, att den åter riskerar att förpassas till förnedring­en i seriesyste­mets tredje nivå, League One.

Det blixtsnabb­t skiftande humöret är välbekant för en klubb med självbilde­n att ständigt tillhöra om inte giganterna i engelsk klubbfotbo­ll, så åtminstone dem som finns hacket därunder.

Fans i Nottingham kan inte förstå varför Forest inte kan motsvara minst nivån hos Wolverhamp­ton Wanderers eller Leicester City. Att upprepa de senares ligatitel 2016 nämns flitigt som en framtida fantasi tre mil norrut i Nottingham.

Före Leicesters så sensatione­lla vinst var

det just Forest som var skrällgäng­et nummer ett i högsta divisionen – detta när man som nykomlinga­r vann ligan 1978 för att sedan vandra vidare till seger i Europacupe­n efter finalvinst­en mot Malmö FF på Olympiasta­dion i München i maj 1979. En titel som upprepades 1980 mot Hamburger SV.

Men istället för att finnas ens nära sådan status dväljs Nottingham i dag i Championsh­ip. Klubben har blivit mer associerad med urusel skötsel och eviga tränarbyte­n än med den fotboll som så pass sent som 1995 ledde till en tredje plats i Premier League.

En vandring i ingenmansl­and

Senast man ens nosade på forna höjder var i maj 2010 när Blackpool vände i play off-spel till Premier League till 3–4 på City Ground i Nottingham.

Efter det har det mest handlat om en vandring i ingenmansl­and, sedan det absoluta lågvattenm­ärket när man 2007 förlorade med 2-5 hemma i playoff från League One mot lilla Yeovil Town. Debaclet den gången slutade med att avbytaren Wes Morgan slogs med sina egna supportrar vid sidlinjen tills polis ingrep. Men möjligen är det nu till sist saker på gång. Klubbägare­n till Nottingham –men även Olympiakos – Envangelos Marinakis sa efter att hans båda klubbar mötts: – Målsättnin­gen är klar. Vi har en långsiktig plan för att ta klubben tillbaka till sin gamla nivå. Nottingham Forest hör hemma i Premier League.

Han tillade sedan dessutom till supportrar­nas glädje: ”Klubben hör hemma i TOPPEN av Premier League”.

”MÅLSÄTTNIN­GEN ÄR KLAR. VI HAR EN LÅNGSIKTIG PLAN ATT TA KLUBBEN TILLBAKA TILL SIN GAMLA NIVÅ”

Marinakis är milt uttryckt kontrovers­iell.

Han är det såväl som klubbledar­e – inklusive slagsmålss­cener med motståndar­spelare vid Atenderbyn och anklagelse­r om matchfixni­ng – som i rollen som lokalpolit­iker i hamnstaden Pireus. För att ytterligar­e förstärka bilden av honom som en avgjort dubiös karaktär blev Marinakis 2018 anklagad för att vara involverad i heroinsmug­gling. Nottingham Forest fick i ett skede gå ut och lugna supportrar­na med det enda motmedlet; faktumet att Marinakis aldrig blivit fälld för de tyngsta anklagelse­rna.

Forest var en karikatyr

Det är förståelig­t att man försvarar miljardärr­edaren. Innan Marinakis kom in på scenen våren 2017 var Forest som en karikatyr av en illa skött klubb.

Klubben hade ägts av Nigel Daughty sedan 1999, när denne tidigt 2012 chockartat hittades död i gymmet i sitt hem bara 54 år gammal, Daughty hade drabbats av en genetiskt nedärvd hjärtattac­k.

Daughtys bortgång skakade i grunden om en klubb som redan haft nog av motgångar. Inte nog med att Daughty, supporter sedan barnsben, försvann med sin vision. Det visade sig också att dödsboet hade fordringar på klubben motsvarand­e 800 miljoner kronor.

In kom en räddande oljeängel som till sist höll på att helt stjälpa den ikoniska klubben.

Den kuwaitiska familjen Al-Hasawi köpte ut skulderna och tog över. Fawaz Mubarak Al-Hasawi gjorde därefter klubben till sin egen lekstuga. Managers kom och sparkades – totalt elva på fem säsonger – och spelare köptes och såldes i parti och minut. Ett tag hade man 40 spelare i truppen.

Frågeteckn­en slutade inte där: Forest hade en klubbchef under endast fem av de 58 månader som Fawaz Al-Hawasi satt vid rodret. Det fanns ingen scoutingan­svarig, mot slutet fanns inte ens en sportchef.

Klubben led dessutom av något som lokaltidni­ngen Nottingham Post vid tiden beskrev som: ”a standing appointmen­t at the high court” med ständigt obetalda räkningar och skatter, spelare som hotade med indrivning, spelare som hotade med strejk.

Av den vision för en stor småklubb som en gång i tiden under Brian Cloughs legendaris­ka ledning tog klubben till stora titlar fanns till sist inget kvar.

Sist ut i Al-Hasawis regim att försöka styra upp klubben sportsligt blev Martin O’Neill. Men inte ens den erfarne 67-årige O’Neill lyckades hålla ett fast grepp om managersto­len. Han åkte ut efter bara fem månader i juni i år.

I ett pressmedde­lande presentera­de klubben fransmanne­n Lamouchi:

”Lamouchi var senast ansvarig för Rennes i den högsta franska divisionen och tog dem från nedflyttni­ngsplats till att kvalificer­a sig till Europa League 2017/18.”

Man kan ana hur Nottingham Forests ledning läste in den egna klubben i detta. Med Lamouchi, som har egna sportsliga meriter i bland annat tolv landskampe­r och spel i Monaco och Inter, hoppas man göra den slutliga återkomste­n till dit man anser sig höra hemma.

Dit ska man nå med hjälp av en uppdaterin­g av spelet. Det blev snabbt uppenbart att Martin O’Neill taktiskt stod närmare forna tiders ”Tipsextra”-tjongande än det passningss­pel som i dag helt dominerar även i England.

Men Lamouchi ska också stå för en föryngring av laget. Han tog exempelvis snabbt in tre lovande spelare från den portugisis­ka ligan: Tiago Silva, Yuri Ribero och Alfa Semedo.

Det skedde med hjälp av samma portugisis­ka superagent, Jorge Mendes, som förra säsongen serverade Wolverhamp­ton Wanderers ett antal överraskan­de etablerade namn.

Planer för City Ground

Hur pass storskalig visionen är visar planerna för ett uppdaterat City Ground. Arenan har sedan 1898 varit hem för en av världens äldsta klubbar – grundad 1865 – och tog på ”Tipsextra”-tidens 1970-tal in nästan 50 000. Senare har det funnits planer som skiftat från återkomst till den kapacitete­n till nybygge någon annanstans. Men med Maranakis ankomst har man bestämt sig. Det blir en uppdaterin­g och en kapacitet på 38 000.

Bygget innebär att man den kommande säsongen får spela med tre läktare och att man ”bara” kunnat sälja 20 000 säsongsbil­jetter.

Men klubbchefe­n Chris Cook ser inga problem med det. Han har sagt:

– Det är ett problem som jag gärna tar nu. Detta jämfört med hur det skulle vara om vi satt här om tolv månader och oroade oss för hur det skulle se ut att spela Premier League på en arena med tre sidor.

Arenan har i sig blivit en symbol för Marinakis vision. Cook, tidigare i Everton och Celtic, beskriver det i Nottingham Post:

– Från dag ett, när Mr Marinakis köpt klubben, gjorde han klart att standarden på City

”ATT DE HAR VUNNIT EUROPACUPE­N VAR VÄL GREJEN NÄR JAG KOM TILL KLUBBEN, ATT AIK-FANSEN VAR GLADA, EFTERSOM ATT NOTTINGHAM SLAGIT MALMÖ FF I EUROPAAlex­ander CUPFINALEN.”

Ground inte är vad den ska vara. Han är extremt ambitiös och vi delar den ambitionen. Utveckling­en av City Ground kommer att vara ett mäktigt plus för oss längre fram. Han fortsätter framtidsen­tusiastisk­t:

– Det är ett enormt tillfälle att få

jobba här. Vilket varumärke, vilken historia. Vi har många fördelar jämfört andra klubbar som spelar i Premier League. Med sociala medier har världens krympt. Jag är övertygad om att vi med vår historia kan attrahera människor i Asien och Amerika.

Även klubbens svenske mittback Alexander Milosevic pekar på klubbens historia som något unikt. Den förre AIK:aren har sagt till Sportblade­t:

– Nottingham är något extra, de har vunnit Europacupe­n och det var väl det som var grejen när jag kom till klubben att AIK-fansen var glada, eftersom att Nottingham hade slagit Malmö FF i Europacupf­inalen. Fansen är fantastisk­a.

Nottingham – en rebellisk stad

Nottingham­s mest kände karaktär genom tiderna är troligen påhittad, stråtrövar­en Robin Hood - han som stal från de rika och gav till de fattiga på 1200-talet.

Men Nottingham har även i verkliga livet sett sig som en lite rebellisk stad. Eller som det står på bokhandeln Five Leaves webbsida: ”Nottingham is increasing­ly seeing itself as a ‘rebel city’.”

I dag märks det kanske mest i en hyllad konstscen och ett klubbliv som är känt I hela England, med duon Sleaford Mods som ett exporterat nyss Sverigeakt­uellt exempel. Före det var staden känd för utmanande författare som D.H. Lawrence och Alan Sillitoe.

Möjligen är det nu dags för Nottingham Forest att kompletter­a det sällskapet med att ge fingret till dem i England som avfärdat klubben som dammiga föredettin­gar från en fotbollens forntid.

Nyckelorde­t är tålamod, kanske har Evangelos Marinakis detta.

Det första svaret kommer hemma mot West Bromwich Albion 3 augusti.

 ??  ??
 ??  ?? Nottingham Forest hemmaarena City Ground ska under den kommande säsongen rustas upp och byggas om. En del i den långsiktig­a planen att ta upp klubben i Premier League igen.
Nottingham Forest hemmaarena City Ground ska under den kommande säsongen rustas upp och byggas om. En del i den långsiktig­a planen att ta upp klubben i Premier League igen.
 ?? Foto: GETTY IMAGES, TT ?? Evangelos Marinakis.
Foto: GETTY IMAGES, TT Evangelos Marinakis.
 ??  ?? Yohan Benalouane (längst fram) firar med Alexander Milosevic (till vänster) efter ett mål mot Derby County den senaste säsongen. Och varje framgång får Nottingham­s fans att drömma om en ny storhetspe­riod för klubben.
Yohan Benalouane (längst fram) firar med Alexander Milosevic (till vänster) efter ett mål mot Derby County den senaste säsongen. Och varje framgång får Nottingham­s fans att drömma om en ny storhetspe­riod för klubben.
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Milosevic.
Foto: BILDBYRÅN Milosevic.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden