Premier League - Bibeln

”Succén 2011 kom vid

-

Manchester­sonen Peter Barnes är en av få som spelat för både City (1972–1979, 1987–1988) och United (1984, 1985–1987).

Den blonderade Gary Whelan, oftast kallad Gaz, är trummis i Happy Mondays. Han bor numera i Kanada men Manchester United-supporter, det är han fortfarand­e. När jag kontaktar honom för att resonera kring maktkampen mellan United och City i Manchester replikerar han blixtsnabb­t att staden är delad och att just nu är 60 procent av staden röd och håller på United. Gaz konstatera­r också att United sedan 1960-talet, kanske till och med sedan 1950-talet, har supportrar över hela världen. Det där glappet jobbar City hårt för att minska.

– Men jag är inte säker på att den sortens popularite­t kan köpas för pengar. Det är något som du måste förtjäna, säger Gaz Whelan som för övrigt hade oturen att radera hela den självbiogr­afiska bok han höll på att skriva: ”All my friends are junkies”.

När han inte står på scenen med Shaun Ryder och Bez (Mark Berry) i Happy Mondays tolkar han Happy Mondays-låtar ensam på små scener. Han kallar projektet för… Undrugged.

Han erkänner att något har förändrats i Manchester. City är det bästa laget i en stad vars lag kom etta och tvåa i Premier League säsongen 2020/21. Men Manchester City vann ingenting mellan 1976 då de vann ligacupen och 2011 då de tog hem FA-cupen. Samtidigt hann United vinna ligan tolv gånger, om man räknar den titel de tog våren 2011, ett par månader efter Citys ligacupseg­er. Manchester United vann också FA-cupen fem gånger, ligacupen fyra, Cupvinnarc­upen en gång och Champions League två.

Slog Bayern och Gillingham

I maj 1999 var det ett helt helvetesga­p mellan klubbarna, nästan svårt att förstå i dag. Den 26 maj vann United Champions League-finalen mot Bayern München efter en mirakulös vändning.

Fyra dagar senare vann City en gastkraman­de playoff-final mot Gillingham efter straffar. City var tillbaka i division ett (som nu heter Championsh­ip) efter en säsong i tredjedivi­sonen. Från och med säsongen 1999/2000 har Manchester United vunnit Premier League åtta gånger och City fem gånger. Å andra sidan har City vunnit fyra gånger efter det att United senast tog hem ligan 2012/13. Så just nu är City bäst i stan, bäst i England (även om Chelsea vann Champions League i våras).

●●●

Doktorn i idrottshis­toria, Gary James, Honorary research fellow at De Montfort University, är City-supporter, skriver regelbunde­t i Manchester Citys matchpro

 ?? Foto: PRIVAT ?? Paul Dickov var en av Citys stora hjältar i kvalet mot Gillingham 1999.
Just nu är det fördel för John Stokes Manchester City sportsligt jämfört med Marcus Rashfords Manchester United. Men striden kommer att pågå ett bra tag till.
Foto: PRIVAT Paul Dickov var en av Citys stora hjältar i kvalet mot Gillingham 1999. Just nu är det fördel för John Stokes Manchester City sportsligt jämfört med Marcus Rashfords Manchester United. Men striden kommer att pågå ett bra tag till.
 ??  ?? Gary James.
Gary James.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden