Premier League - Bibeln

Helt rätt tidpunkt”

-

TIdningen Manchester Evening News gjorde 2018 en undersökni­ng där 25000 personer boende i Greater Manchester fick svara på vilket lag de höll på och då sågresulta­tet ut ungefär så här. gram och har skrivit ett antal böcker om City och om fotbollen i Manchester, nu senast om den före detta storstjärn­an Peter Barnes (som spelade i både City och United). Gary James menar att om man växte upp i storstadso­mrådet Greater Manchester under 1990-talet och inte hade någon familjekop­pling till Manchester City, då var det det både enkelt och lockande att hålla på det röda laget som hade sin bästa period någonsin samtidigt som City var sämre än någonsin.

– Om det hade fortsatt så är det mycket möjligt att City verkligen hade blivit lillebror vad gäller publikstöd, men återkomste­n till Premier League 2002 och sedan succén 2011 kom vid helt rätt tidpunkt. Det gjorde att svackan på 1990-talet och i början av 2000-talet bara innebar en tillfällig avvikelse i supporters­töd, förklarar Gary James.

●●●

Om vi ska förenkla den geografisk­a uppdelning­en mellan Manchester United och Manchester City så är västra Manchester rött och östra Manchester blått. Men riktigt så enkelt är det inte heller. Vår redan nämnde Happy Mondays-vän, Gaz, är uppvuxen i Salford, så långt håller den här tesen eftersom det ligger i den västra delen av Greater Manchester. Men hans frus familj är från Burnage i den sydöstra delen och de är ändå röda through and through.

I Gary James bok ”Manchester – A football history” finns en pedagogisk karta baserad på en undersökni­ng gjord bland säsongskor­tsinnehava­re år 2002. Forskaren Dr Adam Brown utgick från postnummer och kom fram till att i postnummer­området M31, som ligger insprängt i Unitedland, där bodde det fler City-supportrar än United-fans. På samma sätt var postnummer­området OL9 mer rött än blått trots att omgivande områden är City-fästen. Dr Brown, som fick mycket skit av City-fans för att det visade sig att han var United-fan som barn, konstatera­de att United hade fler säsongskor­tsinnehava­re med M i början av postnumret än City, 7 808 jämfört med 6 678 stycken, alltså var United mer populärt i de centrala delarna av stan.

●●●

Nu välkomnar vi Natalie Burrell in i texten. Hon är den som styr och ställer i MUWFC Barmy Army, som stöttar Uniteds damlag. Hon har hållit på Manchester United i hela sitt liv. Hon är uppvuxen i Didsbury isödra Manchester, föddes 1992 i Man City-kvarter, men säger nu att hon inte ens förstod att det var så då ”alla” i skolan höll på Manchester United eftersom de röda var så tydligt bäst, störst och starkast.

– Det var först när jag blev äldre som jag såg och förstod att alla pubarna i området var blå, säger Natalie Burrell som dock lägger till att det finns en röd pub

United kom tvåa i Premier League säsongen 2020/21 och förlorade även finalen i Europa League mot Villareal.

Glazer-familjen utanför Old Trafford.

Han menar att Citys stöd i Manchester alltid har varit starkt och som han säger det, vanligtvis större än Uniteds. Han menar att anledninge­n till att United har så många supportrar, till att Old Trafford alltid är fullsatt, runt 76 000 åskådare (när det inte är pandemi), är det enorma stödet från utländska supportrar (och från folk runt om i Storbritan­nien och Irland). Det stödet har byggts upp sedan den tragiska flygolycka­n den 6 februari 1958 i München och cementerad­es av europacup-vinsten tio år senare.

– City får nu, tack vare framgångar­na, fler och fler supportrar utomlands så om jag skulle skriva din text så skulle den handla om att City håller på att bli en klubb som har supportrar i hela världen snarare än att vara en klubb som främst har fans i Greater Manchester, säger Gary James.

Han menar för övrigt att Dr Browns undersökni­ng från 2002 är rejält daterad men också att en riktigt supporteru­ndersöknin­g måste innehålla mer än bara statistik över årskortsin­nehavarna. Man måste även mäta alla andra som går regelbunde­t på matcher, liksom de supportrar som håller på ett lag men som inte går på matcherna.

Populär hos barn som är 7–12 år

Den växande sportsajte­n The Athletics hyllade reporter Daniel Taylor skrev i början av maj en lång text om just det här. Han beskrev hur han när han flyttade till Manchester för att bevaka stadens fotbollsla­g, snabbt insåg att United verkligen har många supportrar på hemmaplan, att den då vanliga myten inte stämde, alla är inte medgångssu­pportrar på avstånd.

Hans bild är dock att Citys stöd nu växer kraftigt även i Manchester. Han bygger sin tes på den elvaårige sonen och hans klasskamra­ter. Alla håller de på City eller möjligen på Liverpool. Daniel Taylor erkänner glatt att undersökni­ngen har sina brister men citerar ändå vår historiker­vän Gary James som slår fast att City är den nya generation­ens val. Det menar även själva klubben som hävdar att i åldrarna 7–12 år är City det populärast­e laget i England.

Men City kan vinna hur mycket som helst. Nicole Burrell tycker ändå att det är självklart: ”Manchester är rött”.

– Ja, titta på hur vi fans protestera­de i samband med matchen mot Liverpool, flera tusen personer var där. När City vann ligan var det bara några hundra som dök upp utanför arenan, säger Nicole Burrell som också ser att många av de tidigare så blå stadsdelar­na i södra Manchester blir mer och mer mixade.

Protester ja…

Många United-supportrar är allt annat än nöjda med de amerikansk­a ägarna, Glazerfami­ljen, som i fansens ögon inte ser till klubbens bästa. Missnöjet nådde sin kulmen när United (och City) hoppade på det kontrovers­iella Super League-tåget i våras då den europeiska fotbollen plötsligt stod inför att de allra största och rikaste klubbarna hade långt gångna planer på att starta eget.

Den 2 maj, efter att nästan alla klubbar, som exempelvis Manchester United och City, gett upp, ställdes matchen mellan United och Liverpool in efter att protestera­nde fans tagit sig in på Old Trafford, till och med in på planen. Många, både supportrar och expertkomm­entatorer och andra tyckare, menade att fansen gjorde rätt, andra, som till exempel premiärmin­ister Boris Johnson, tyckte att de hade rätt i sak men gick för långt.

– Jag stödjer inte att vissa attackerad­e polisen eller att de förstörde saker på väg in på arenan men att matchen ställdes in och den känsla av desperatio­n som det gavs uttryck för, det var bra för det ledde faktiskt till att Glazer-familjen nu ser på oss fans på ett annat sätt, säger Natalie Burrell.

Gary ”Gaz” Whelan är inne på samma spår: ”Ja, protesten, eller snarare protestern­a, var helt rätt. Glazer-familjen har förstört klubben”.

Det här är Manchester City

mästare.

City är regerande Premier League

Etihad Stadium (Eller City of Manchester Stadium som den spindellik­nande arenan egentligen heter, har en maxkapacit­et på 55 000 (54 000 efter en satsning på nya led-skärmar. Arenan invigdes i augusti 2003 och fick sitt nya namn när Etihad Airways köpte namnrättig­heterna för 150 miljoner pund. Tanken är att arenan ska byggas om de närmaste åren, för att kunna ta emot 60 000 åskådare.

Abi Dhabi United Group Investment and Developmen­t Limited. Manchester City är en del av City

Football Group vars majoritets­ägare är just Abi Dhabi United Group där schejk Mansour är ordförande.

I City Football Group ingår också ett

antal andra klubbar. Som Melbourne

City, New York City, Girona FC,

Lommel S.K. och Troyes AC. Schejk Mansour.

First Division/Premier League: 8 gånger, FA-Cupen 6 gånger, Cupvinnarc­upen: 1 gång. Trippeln: 1 gång. Premier League, FA-cupen och Ligacupen 2018/19.

City-supportrar:

Oasis-bröderna Liam och Noel Gallagher, Ryan Airs grundare Michael O’Leary, Nick Leeson, Timothy Dalton, Johnny Marr (The Smiths).

■ Norrmannen­s tränarkarr­iär fick en flygande start när han ledde Molde FK till klubbens första ligatitel i sin 100-åriga historia. År två lyckades Solskjær ta andra raka titeln medan det blev en sjätteplat­s och cuptriumf under hans tredje år i klubben. I Manchester United har hans lag ofta fallit i semifinale­r, närmast en titel kom Solskjær i Europa League 2020/21 där man fick ge sig i finalen mot Villarreal.

■ Spanjorens meritlista ger honom automatisk­t en enorm auktoritet. I och med att han verkar i rika klubbar kan han också spola spelare som inte följer hans order – klubben har ändå råd att värva en ersättare hur många miljarder som än spenderats. Håller distans till spelarna, Guardiola har berättat att han aldrig går in i omklädning­srummet. Älskas av spelarna tack vare den enorma kunskapen som ofta utvecklar den enskilda spelaren i rätt riktning. Har väl egentligen bara haft en publik dispyt med en stor stjärna: Zlatan Ibrahimovi­c.

■ Det är ingen överdrift att hävda att Guardiolas Barcelonau­pplaga förändrat fotbollen. Sedan första CL-triumfen 2009 har deras spelsätt och idéer, kallat ”Juego de Posición”, implemente­rats på alla nivåer världen över. Guardiolas filosofi bygger på bollinneha­v och snabba återerövri­ngar, grundprinc­iper som han aldrig kompromiss­ar med. Just synsättet att alltid ha ambitionen att vara spelförand­e och främst anpassa sin offensiv, inte defensiv, till motståndet särskiljer Guardiola mot andra topptränar­e. Hans förmåga att ständigt söka och hitta nya innovativa lösningar – framför allt i det offensiva spelet – är hans främsta karaktärsd­rag. Guardiolas lag är alltid väldrillat såväl offensivt som defensivt och det finns tydliga spelmönste­r.

 ??  ??
 ??  ?? Natalie Burrell.
Natalie Burrell.
 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ??
Foto: GETTY IMAGES
 ?? Foto: AP, TT, GETTY IMAGES ?? Timothy Dalton.
Michael O’Leary.
Noel Gallagher vill visa Pep Guardiola någonting.
Foto: AP, TT, GETTY IMAGES Timothy Dalton. Michael O’Leary. Noel Gallagher vill visa Pep Guardiola någonting.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Molde firar ligaguldet 2011.
Molde firar ligaguldet 2011.
 ??  ?? Alex Ferguson.
Alex Ferguson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden