Premier League - Bibeln

Jobbig säsong för Klopps Liverpool: ” Det låter som en

-

Korsbandss­kadad sedan hösten 2020.

Status inför 2021/22: Är åter i träning. Väntas vara åter i spel i augusti/september 2021.

En överraskan­de titel i Champions League 2019 följdes året efter av den första ligatiteln på 30 år. Men 2021 mötte Jürgen Klopps Liverpool en helt annan verklighet. – Vi ställdes inför många svåra situatione­r och nu måste vi försöka att använda oss av de nya erfarenhet­er vi tog med oss från förra året, säger den tyske tränaren.

I fjol gick Liverpool in som regerande mästare i Premier League för första gången på 30 år och vid årsskiftet ledde de mästerskap­et. Sedan blev de svåra skadorna på flera defensiva nyckelspel­are för tunga att bära.

Försvarsge­neralen Virgil van Dijk gick inte att ersätta och laget klarade inte heller av att kompensera skadorna på mittbackar­na Joe Gomez och Joel Matip. Liverpool föll som ett korthus, förlorade åtta av tolv matcher och rasade ner till plats åtta i ligan.

– Vi hade inte en dag då våra mittbackar var friska samtidigt, säger Jürgen Klopp till Sky Sports.

– Lägg därtill ett antal andra skador på

Knäskadad (patellasen­an) sedan november 2020. nyckelspel­are. Det gav oss en väldigt svår situation. Det låter som en bortförkla­ring, men det är det inte. Det är en förklaring.

Positiva rapporter

Är åter i träning.

Även om Jürgen Klopps mannar sedan reste sig ur det svåra läget och lyckades ta en plats i Champions League innan säsongen var slut, var året allt annat än det Liverpool och deras fans drömt om.

De vill se titlar och från försäsonge­n, som Klopp valde att förlägga i Österrike och Tyskland, har man fått ett antal positiva rapporter. Bland annat verkar van Dijk, som varit korsbandss­kadad sedan i oktober, och Gomez, som haft problem med knäskador sedan i november, vara på väg att bli fullt återställd­a. Så även Joel Matip och Trent Alexander-Arnold som har dragits med skador.

– Joe och Virgil befinner sig i lite liknande situatione­r, inte i samma, men liknande. De har inte kört dubbla pass med laget under

Lårskadad inför

EM.

Status inför 2021/22: Är åter i träning och väntas kunna spela säsongspre­miären. inledninge­n av träningslä­gret, men de har kört ett pass med oss och sedan följt upp med rehabpass. Det ser verkligen bra ut, säger Jürgen Klopp.

Han fortsätter:

– All den träning som de har genomfört hittills har fungerat riktigt bra och vi får se när de kan kliva in i vår träning på heltid. Jag vet inte riktigt när än, men jag vill inte stressa fram det heller. Det finns ingen anledning att lägga någon press på det, utan har vi väntat så här länge kan vi vänta ytterligar­e ett par dagar. Det är inget problem.

För att förstärka defensiven och inte drabbas av ännu en säsong av bakslag, om någon av de långtidssk­adade spelarna inte är klara till säsongssta­rten, har The Reds värvat den 22-årige fransmanne­n Ibrahima Konaté från RB Leipzig.

En värvning som kan tyckas vara en rejäl chansning för Liverpool med tanke på att Konate varit rätt skadebenäg­en och missat ett antal matcher under de två senaste åren.

Nyförvärve­ts skadelista de två senaste åren: Muskelbris­tning i låret – borta oktober 2019 till april 2020.

Lårskada – borta 2 veckor, maj/juni 2020. Lårskada – borta 3 månader, juli till oktober 2020. Fotskada – borta 2 månader, december 2020– januari 2021.

Henderson, som har varit i klubben i tio säsonger, har ett kontrakt som går ut 2023. Enligt rapporter från England vill han dock lämna Anfield Road innan kontraktst­iden går ut. Det vore ytterligar­e en mycket tung förlust för Klopp.

54-åringen går in på sin sjätte säsong som tränare för Liverpool, mannen som inte alltid tänker innan han öppnar munnen, som tycker om att skämta men också kräver otroligt mycket av sina spelare, vill tillbaka till toppen. Dit där han och klubben befann sig sommaren 2020 och han vet också hur han vill arbeta för att ta sig dit.

– Om fjolårets tredjeplat­s anses vara en olyckshänd­else, då måste man säga att vår ribba ligger väldigt, väldigt högt. Man lär sig väldigt många saker under ett liv och när man utsätts för svåra situatione­r lär man sig ännu mer, förklarar Jürgen Klopp.

– Vi ställdes inför många svåra situatione­r och nu måste vi försöka att använda oss av de nya erfarenhet­er vi tog med oss från förra året.

Källor: The Athletic, Sky Sports, Sport1, Eurosport

Bäste målskytten var en defensiv mittfältar­e som gjorde sju straffmål. Ändå vann Chelsea Champions League. Hela sommaren har de jagat en måltjuv. Svaret kan bli en spelare som redan finns i klubben. – Jag skulle kalla min roll ”falsk nia”. Den passar mig, säger Kai Havertz, 22.

Med statistik går det att bevisa det mesta. Som att det krävs en fruktad målkung för att vinna Champions League, och att vid sex av de tio senaste säsongerna har skyttekung­en i Champions League tillhört mästarlage­t. Eller att inget topp fyra-lag i Premier Leagues historia någonsin har haft en ”bästa målskytt” som gjort under tio ligamål.

Men sen står Chelsea ändå där och skrattar åt statistike­n och pekar på olika skytteligo­r. För under de tio senaste åren har de vunnit Champions League två gånger, och båda gångerna utan att någon av deras spelare de säsongerna varit i närheten av någon skytteliga­titel, vare sig i Champions League eller i Premier League.

Inget annat mästarlag har varit i närheten av så låga målsiffror för sina anfallare. När Bayern München vann Champions League 2019/20 gjorde Robert Lewandowsk­i 34 mål i ligan, och ytterligar­e 15 i Champions League. När Real Madrid vann CL tre år i följd 2016–2018 snittade Christiano Ronaldo 29 mål i ligan och vann dessutom skytteliga­n i Europa samtliga de åren med ett målsnitt på drygt 14. Året innan, 2014/15, gjorde Lionel Messi 43 (!) mål i La Liga och tio mål i Champions League, när Barcelona vann.

2005/06 var Steven Gerrard Liverpools bäste målskytt med tio mål när man slutade trea i Premier League. Det är den lägsta målsiffran i Premier Leagues historia för en topp fyra-klubb.

Eller var i alla fall. För sen kom som sagt fjolårets Chelsea.

■ Sämst ”interna skyttekung” hos topp fyraklubba­rna i Premier League sedan ligan bytte namn och gjordes om till säsongen 1992/93:

Jorginho, den defensive mittfältar­en, var klubbens bäste målskytt i Premier League i fjol. Straffspec­ialisten stod för sju mål. Samtliga på straff. I Champions League var det Olivier Giroud som gjorde flest mål för dem. Men fyra av hans sex mål kom i en enda match och i de sex sista matcherna gjorde han inte ett enda. Siffrorna var liknande när klubben vann Champions League 2011/12.

Och ändå vann man både Champions League och slutade fyra i ligan.

Gick ”all in” på Haaland

Men bara för att det hände i fjol så litar inte Chelsea-ledningen på att det ska kunna ske även i år.

Sportdirek­tören Marina Granovskai­a har därför ägnat sommaren åt att peka ut potentiell­a skyttekung­ar åt klubbägare­n Roman Abramovitj.

Man gick all in på Erling Haaland och la ett monsterbud på 1,5 miljarder kronor (ej då inräknat ersättning till hans agent Mino Raiola på 400 miljoner kronor). När det inte fick Dortmund att ens fundera på att förhandla så tittade man åt Robert Lewandowsk­i, 32, Romelu Lukaku, 28 och Harry Kane, 28. Men om Dortmund fullständi­gt vägrade att sälja sin stjärnanfa­llare till Chelsea så var ledningarn­a i Bayern München, Inter och Tottenham inte långt efter.

Det har ryktats om spelare längre ner på listan också, som Evertons Dominic Calvert-Lewin, Sassuolos Domenico Berardi och en återkomst för Eden Hazard från Real Madrid. Men ingen av dem skulle fylla rollen som den superstjär­na som Chelsea är ute över.

Jakten kan komma att pågå ända fram till den 31 augusti när transferfö­nstret stänger, men skulle inte någon av klubbarna till slut ge med sig kan Thomas Tuchel tvingas nöja sig med reservlösn­ingen. Och det behöver kanske inte vara så dåligt. Det var ju trots allt Kai Havertz som sköt hem Champions

2020/21: JORGINHO, 2019/20: ABRAHAM, 2018/19: HAZARD, 2017/18: LUKAKU, 2016/17: COUTINHO, 2015/16: GIROUD, 2014/15: ROONEY, 2013/14: HAZARD,

7 mål 15 mål 16 mål 16 mål 13 mål 16 mål 12 mål 14 mål

League-titeln till Chelsea i våras. Den tyske jättetalan­gen kostade Londonklub­ben 850 miljoner kronor när han köptes loss från Bayer Leverkusen sommaren 2020. Länge såg han ut som en misslyckad värvning, en spelare som såg osäker och svag ut oavsett vilken position han placerades på. Men precis som klubbens andra tyska storvärvni­ng, Timo Werner, växte Havertz under våren under Tuchel.

Fick samma roll i EM

Den tyske tränaren valde mot slutet av säsongen att sätta honom som en central anfallare, men i något friare roll än vad andra anfallare har – en så kallad falsk nia. Varken konceptet eller framgångar­na är nya, ligamästar­en Manchester City körde utan ren anfallare under större delen av fjolåret, och när det spanska landslaget var som allra bäst var det också utan en ren nia.

När Havertz fick chansen som falsk nia växte han plötsligt ut till den superstjär­na som han var i Bayer Leverkusen. Mot Crystal Palace gjorde han ett mål och ett assist, mot Fulham två mål och så gjorde han som bekant det enda målet i Champions League-finalen mot Manchester City.

– Jag är inte den storväxte spelaren i mitten som vissa anfallare är. Jag spelar i den positionen, men jag gör det lite annorlunda. Det är därför det är bra att vi har andra kvalitetss­pelare där uppe bredvid mig, det är alltid lätt att spela med dem. För mig är det en bra position, säger han enligt Football.London.

Också i det tyska landslaget under EM fick han samma roll vilket slutade med mål mot både Portugal och Ungern. Han rör sig annorlunda än en traditione­ll nia.

– Jag gillar att leta upp ytorna (längre bak) och få bollen där. Men jag gillar också att få bollen nära målet. Så jag tror att jag funkar bra i den här positionen, den passar mig.

JORGINHOS NOTERING I FJOL – NYTT BOTTENREKO­RD I LIGAN

2012/13: 2011/12: 2010/11: 2009/10: 2008/09: 2007/08: 2006/07: 2005/06:

DZEKO, ADEBAYOR, MALOUDA, FÀBREGAS, VAN PERSIE, ANELKA, VAN PERSIE, GERRARD,

WALCOTT,

11 mål 13 mål 14 mål 19 mål 15 mål 11 mål 13 mål 11 mål 1996/97: FOWLER, 1995/96: CANTONA, 1994/95: COLE, 1993/94: CANTONA, 1992/93: SAUNDERS,

SOLSKJÆR,

 ??  ?? Status förra säsongen:
Status förra säsongen:
Status inför 2021/22:
Status förra säsongen:
Status förra säsongen: Status förra säsongen: Status inför 2021/22: Status förra säsongen:
 ??  ?? Malouda 2011.
Malouda 2011.
 ??  ?? Hazard 2018.
Hazard 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden