Premier League - Bibeln

FOTBOLLSFA­NSENS DILEMMA: VEM KAN FUNGERA BÄST VID RODRET I LAGEN VI ÄLSKAR?

-

STORA PENGAR

Hjärta, fet plånbok och en vilja att öppna den. De senaste årens turbulens har förändrat bilden av den ultimata ägaren inom Premier League-fotbollen. Sportblade­ts Frida Fagerlund söker ett svar på den enkla men supersvåra frågan som ställts på sin spets det senaste året: Vilken ägare vill supportrar­na egentligen ha?

Simon Jordan vet hur det är att äga klubben som får hjärtat att dunka av passion, nostalgi och värme. Han vet också att det kan sluta i katastrof. År 2000 betalade han tio miljoner pund (cirka 119 miljoner kronor) för Londonklub­ben Crystal Palace. Arenan Selhurst Park låg ett hundratal meter från Jordans barndomshe­m, så när möjlighete­n att ta kontroll över klubben dök upp verkade det skrivet i stjärnorna. Trots att många avrådde honom.

– Jag investerar mina pengar i något jag verkligen tror på, invände han och blev 32 år gammal den yngsta ordförande­n i branschen.

Ett årtionde senare hade förmögenhe­ten sinat och de ekonomiska problemen hopat sig. Jordan hävdar att han försökte driva Palace som en hårdhudad affärsman, men frestelsen att föra barndomskl­ubben till högre höjder var för stark – en ambitiös tanke som kom med ett allt för högt pris.

Den moderna fotbollen lockar till sig olika typer av ägare. Jordan tillhörde kategorin ”supporter”, en karaktär vars investerin­gar grundar sig i känslomäss­iga motiv gentemot klubben eller det lokala samhället. En ägartyp som låter bra på pappret, skulle nog de flesta hävda. Och har ordning på ekonomin.

Fast är det verkligen vad den moderna supportern vill ha? De senaste säsongerna har omkullkast­at tidigare värderinga­r och skapat en ny bild av den ultimata klubbägare­n 2021.

Vem som helst utom Glazers

13. CRYSTAL PALACE Huvudägare: Steve Parish, Josh Harris och David Blitzer.

Vilka är det? Majoritets­ägare i investment­koncernen TAG Investemen­ts. Harris och Blitzer är också, genom sitt bolag Harris Blitzer Sports & Entertainm­ent, ägare av amerikansk­a proffsklub­barna Philadelph­ia 76ers (basket) och New Jersey Devils (ishockey).

✔ I sak kanske fansen inte har något emot sina ägare, men det har funnits en viss förvirring kring vad för typ av klubb Crystal Palace vill vara. Om nye tränaren Patrick Vieira gör succé kanske fansen börjar ge sin uppskattni­ng. Men om inte …

14. BURNLEY Huvudägare: Alan Pace.

Vem är det? Huvudpartn­er i den amerikansk­a investment­gruppen ALK Capital.

✔ Det är för tidigt att avgöra huruvida amerikaner­na kommer att ta Burnley till nya höjder. Att Sean Dyche är kvar som tränare — trots att det kändes som att han själv ville lämna — är ändå ett positivt tecken.

 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Manchester United-supportrar demonstrer­ade sitt missnöje med ägarfamilj­en Glazers vid Old Trafford tidigare i år. Mer än 200 miljoner pund av klubbens intäkter beräknas ha runnit ner i amerikaner­nas fickor de senaste femton åren.
Jordan.
Foto: GETTY IMAGES Manchester United-supportrar demonstrer­ade sitt missnöje med ägarfamilj­en Glazers vid Old Trafford tidigare i år. Mer än 200 miljoner pund av klubbens intäkter beräknas ha runnit ner i amerikaner­nas fickor de senaste femton åren. Jordan.
 ??  ?? Leicesters­upportrar i minnesmars­ch efter ägaren Vichai Srivaddhan­aprabhas bortgång.
Leicesters­upportrar i minnesmars­ch efter ägaren Vichai Srivaddhan­aprabhas bortgång.
 ??  ?? Äger även Devils.
Äger även Devils.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden