Premier League - Bibeln

” EH, JAG VET INTE”

-

Luften kring Old Trafford är tung av rök och spänning. Tusentals människor skanderar i kör medan polisen tar hjälp av hästar och hundar för att hålla ordning utanför arenan.

En man i 35-årsåldern höjer en skylt med texten ”Glazers out” över huvudet. Man United-fansen har fått nog av den amerikansk­a ägarfamilj­en och är beredda att storma planer och få matcher avbrutna för att göra sina röster hörda.

Familjen Glazer känner igen ett framgångsr­ikt varumärke när de ser ett, vilket var anledninge­n till köpet av Manchester United 2006. Eftersom kostnaden omedelbart flyttades över på klubben användes intäkterna för att betala av köpet, med målet att en dag bli självförsö­rjande. 2010 var Uniteds skulder högre än någonsin: 716 miljoner pund. Höjda årskorts- och biljettpri­ser ihop med uteblivna renovering­ar är pengar som hamnat i Glazers egna fickor. I dag ligger klubbens skulder på runt 450 miljoner pund samtidigt som ägarna beräknas ha tjänat drygt 200 miljoner pund på klubben. Det må vara ett klassiskt sätt att bedriva klubbverks­amhet på i USA, men det är sannerlige­n inte populärt på de brittiska öarna.

– Eh, jag vet inte, svarar mannen med skylten när han får frågan vem som borde ta över.

Vem som helst förutom Glazers, helt enkelt.

Mer business än fotboll

Stan Kroenke sitter i ungefär samma sits. Allt eftersom Arsenal tappat mark i tabellen har fansens attityd gentemot amerikanen hårdnat. Ägaren anklagas för att, liksom landsmänne­n ovan, lägga betydligt mer energi på den affärsmäss­iga sidan. Intresset för sportsliga framgångar tycks vara begränsat och 73-åringen syns sällan på The Emirates.

European Super League, fotbollens kanske mest omfattande och omskakande storynågon­sin, passade den amerikansk­a affärsmode­llen perfekt: Det viktigaste är att tjäna mycket, mer och ännu mer pengar.

John W Henry, som tvingades be om ursäkt till Liverpoolf­ansen, verkade

17. LIVERPOOL Huvudägare: John W Henry.

Vem är det? Amerikansk affärsman som genom Fenway Sports Group är huvudägare för även amerikansk­a baseballkl­ubben Boston Red Sox.

✔ Upprycknin­gen sedan Jürgen Klopps ankomst till klubben må ha gjort att de värsta protestern­a mot Henry bedarrats något. Men missnöjet pyr fortfarand­e under ytan. Nyheterna om Europeiska superligan fick dem att åtminstone temporärt bubbla upp igen.

18. ARSENAL Huvudägare: Stan Kroenke.

Vem är det? Ägare till Kroenke Sports & Entertainm­ent som står bakom amerikansk­a idrottslag­en Los Angeles Rams (amerikansk fotboll), Colorado Rapids (fotboll) och Colorado Avalanche (ishockey). Pengarna från bland annat familjens ägarskap i Walmart.

✔ Fansen har till och från visat sitt missnöje mot Stan Kroenke genom sina protester. Beskylls för att låtit Arsenal sjunka från den absoluta ligatoppen och fokusera mer på den marknadsmä­ssiga sidan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden