Premier League - Bibeln

Nuno Espirito Santo blev svaret på Tottenhams jakt

-

José Mourinho höll inte måttet. Sen tog det tre månader och mer än dubbelt så många ”nej tack” innan Tottenham till slut fick sin nye tränare – Nuno Espirito Santo. – Det är en otrolig ära att vara här, säger portugisen.

Tottenham var inte först in på det nya året att göra sig av med en tränare.

Chelsea sparkade Frank Lampard den 25 januari och Chris Wilder fick gå från jumbon Sheffield United i mitten av mars. Men när klubbens ordförande Daniel Levy den 19 april beslutade sig för att nu fick det vara nog så hade han nog större förhoppnin­gar på en bättre sportslig utveckling, och en snabbare lösning än vad det blev.

För medan Thomas Tuchel tog Chelsea till både Champions League-titeln och en fjärdeplat­s i ligan så kunde Ryan Mason bara föra Tottenham till samma position (sjua) som de hade när Mourinho fick sparken.

Och vidare snabbt med en ersättare till Mason gick det ju inte heller.

Värvade in ny sportchef

– Jag gillar utmaningar och jag har tagit mig an många av dem under min karriär. De toppklubba­r som jag har varit tränare för har aldrig varit favoriter när jag först kom till dem. Men, om det är något som inte övertygar mig så föredrar jag att inte ta jobbet, oavsett hur bra betalt det är, sa Antonio Conte.

Han var bara en signatur från att bli Tottenhams nye manager, i samma veva som man också värvade in en ny sportchef i form av Fabio Paratici, som inte fick nytt kontrakt hos Juventus. Men Conte tvärvände i dörren när det rådde oklarheter kring nyförvärv och Harry Kanes framtid.

Paulo Fonseca var näste man att tacka nej i sista stund, innan kaoset kring Gennaro Gattuso slutade med att han inte bara lämnade Fiorentina efter en månad, utan också nobbade, eller nobbades av beroende på källa, Tottenham.

Erik ten Hag valde att stanna i Ajax, liksom Brendan Rodgers i Leicester och Julen Lopetegui i Sevilla. Mauricio Pochettino tillfrågad­es om en återkomst, men var aldrig nära att lämna Paris SG.

”Jag är lycklig och glad”

Till slut stod hoppet till superagent­en Jorge Mendes som först fått se sin förste klient Mourinho få sparken, sin andre Gattuso tacka nej, men som till slut fick Nuno Espirito Santo att skriva på för Londonklub­ben.

– Det är en otrolig ära att vara här. Jag är lycklig och glad och ser fram emot att börja arbeta, säger den förre Wolverhamp­tontränare­n till Tottenhams hemsida. Portugisen har haft fyra framgångsr­ika säsonger i ”Wolves”, där han började med att föra upp dem från Championsh­ip, och därefter två år i rad tagit dem till sjundeplat­sen i Premier League, klubbens bästa placering sedan 1980-talet. Men spelmässig­t har Wolverhamp­ton snarare liknat det som José Mourinho stått för, med mer snabba vändningar och kontringar än traditione­ll anfallsfot­boll. Daniel Levy är dock över

ersätter José Mourinho och Ryan Mason. CRYSTAL PALACE

Hodgson.

TOTTENHAM tar över efter Roy

EVERTON ersätter Carlo

Ancelotti. WOLVERHAMP­TON tar över efter Nuno Espirito Santo. tygad om att så inte kommer bli fallet när han nu tar över Tottenham.

– Jag har redan pratat om nödvändigh­eten att vi hittar tillbaka till vårt dna där vi spelar en offensiv, underhålla­nde fotboll, och Fabio (Paratici) och jag tror att Nuno är mannen som kan ta vår grupp av talangfull­a spelare och bygga något speciellt.

Jorge Mendes avslutade sedan veckan med att se till att en annan av hans klienter, Bruno Lage, tog över efter Espirito Santo i Wolverhamp­ton.

Vieira tillbaka i London

De två portugiser­na är dock inte de enda som bytt klubb i sommar. Den nye Tottenham-tränaren var först på väg att ta över Crystal Palace, men där blev det i stället Arsenal-legendaren Patrick Vieira som tog hand om taktpinnen.

– Det är ett projekt som verkligen lockar mig, klubben har fantastisk­a förutsättn­ingar på plats efter många år i Premier League och jag hoppas att vi kan göra ytterligar­e förbättrin­gar, säger fransmanne­n, som varit utan jobb sedan han fick lämna Nice i slutet av 2020.

Palace har nyss investerat drygt 220 miljoner kronor i sin ungdomsaka­demi och hoppas att Vieira, som tidigare varit ungdomsträ­nare i Manchester City, ska kunna hjälpa fram en ny generation talanger i Londonklub­ben.

Det största namnet i sommarens transferci­rkus hamnade dock i Everton.

Efter att Carlo Ancelotti lockats till Real Madrid, fick Rafael Benitez en förfrågan. Spanjoren har bland annat fört Liverpool till Champions League- och Chelsea till Europa League-titeln, men får i Everton en helt ny typ av uppdrag.

Dessutom med en klubbägare, Farhad Moshiri, som under fem år redan haft lika många tränare i sin klubb, och som nu dessutom bestämt att plånboken är stängd för stora transfers.

– Klubben har spenderat mycket de senaste åren, Financial Fair Play finns där och du måste respektera det. Om det är möjligt att vinna titlar? Ja. Men det är svårt, säger Benitez.

Alla Evertonsup­portrar är dock inte övertygade, och Benitez kommentare­r under sin tid som Liverpool-tränare att Everton var en ”liten klubb” har inte glömts. När hans namn blev aktuellt satte Evertonsup­portrar upp en banderoll utanför hans hem i Liverpool med texten ”Vi vet var du bor. Skriv inte på”.

Men det stoppade inte Benitez.

– Jag var övertygad om jobbet redan när vi precis börjat prata. Det här är inget jag är rädd för, det är raka motsatsen. Jag vill vinna.

 ??  ??
 ??  ?? Ryan Mason.
Ryan Mason.
 ??  ?? Efter att en rad tränare tackat nej till Tottenham är det nu upp till Nuno Espirito Santo att hitta den rätta andan i klubben igen.
Mourinho fick lämna med en bitter eftersmak.
NUNO ESPIRITO SANTO
Vieira.
PATRICK VIEIRA
Benítez.
RAFAEL BENÍTEZ
BRUNO LAGE
Bruno Lage återvänder till de brittiska öarna där han tidigare arbetat i Sheffield Wednesday och Swansea City.
Efter att en rad tränare tackat nej till Tottenham är det nu upp till Nuno Espirito Santo att hitta den rätta andan i klubben igen. Mourinho fick lämna med en bitter eftersmak. NUNO ESPIRITO SANTO Vieira. PATRICK VIEIRA Benítez. RAFAEL BENÍTEZ BRUNO LAGE Bruno Lage återvänder till de brittiska öarna där han tidigare arbetat i Sheffield Wednesday och Swansea City.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden