Premier League - Bibeln

”VI SPELADE I TIMMAR. MIN PAPPA OCH BROR VILLE GÅ HEM, MEN JAG VÄGRADE”

-

Långsamt gick han fram mot straffområ­det. Jordan Pickfords räddning på Jorginhos svagt slagna straff hade gett England chansen på nytt. Chansen till EM-guldet, chansen till den första stora titeln sedan VM-guldet 1966.

Bukayo Saka la upp bollen på straffpunk­ten, tittade på den jättelike Gianluigi Donnarumma. Sprang fram, sköt, och tiondelar senare hade Donnarumma slängt sig åt vänster och tippat bollen utanför stolpen.

Det var över. EM-titeln var Italiens, och Saka hade inte bara missat straffen utan också chansen till ett aldrig tidigare skådat genombrott.

Han hade redan slagit igenom stort iArsenal. Blivit nyckelspel­aren som laget stöttade sig på. Utsedd till årets spelare i klubben. Överraskan­de blivit uttagen i EM-truppen. Sen sensatione­llt gått in i Southgates startelva mot Tjeckien, blivit utsedd till matchens spelare, imponerat på världen med sin framfusigh­et, offensiv och respektlös­het mot betydligt äldre och mer rutinerade motståndar­e i kvart- och semifinale­n mot Tyskland och Danmark.

”Vi ska göra allt vi kan”

Han hade haft chansen att bli odödlig. 19 år gammal hade han steppat upp när han fått frågan om att slå Englands femte straff. Möjlighet att bli Englands hjälte i alla evighet. Nu i stället syndabocke­n. – Jag kan inte med ord beskriva hur besviken jag är över resultatet och min straffspar­k. Jag trodde verkligen att vi skulle vinna EM för er. Och jag är ledsen att vi inte kunde ta hem turneringe­n till England, men jag lovar er att vi ska göra allt vi kan för att se till att den här generation­en ska veta hur det känns att vinna, skrev han på Twitter ett par dagar senare.

Ett välformule­rat brev, fyllt av 29 NOVEMBER 2018: 13 DECEMBER 2018:

Englands förbundska­pten Gareth Southgate kramar om en otröstlig Saka efter straffmiss­en i EM. känslor och erfarenhet som en 19-åring i normala fall kanske inte har. Men Saka är ingen normal 19-åring heller. Av de som spelar i en engelsk fotbollsak­ademi när de är 9 år gamla, når en procent någon form av profession­ell nivå. Av 1,5 miljoner barn som spelar fotboll når 180 Premier League.

●●●

Bukayo Saka blev en av de 180, och han nådde dessutom dit efter en tuff barndom och med högsta skolbetyg. Hans föräldrar lämnade fattigdome­n i Nigeria under 1990-talet med förhoppnin­gen om ett bättre liv i England innan han var född. Uppväxten var åt det 1 JANUARI 2019: fattigare hållet, hans föräldrar fick slita för att sätta mat på bordet.

Men fotbollen, den fanns alltid där. Inte bara för att Wembley Stadium bara låg några kilometer bort. Tre år gammal började han spela på den kommunala planen i närheten av hemmet, tillsamman­s med pappa Yomi och storebrors­an Abayomi.

– Vi spelade jämt, och vi spelade i timmar. Min pappa och bror ville gå hem, men jag vägrade. Vi fortsatte att spela tills jag vann. Jag är helt seriös, du kan fråga dem. Så länge som de vann så lät jag inte dem gå hem, har han berättat han för Arsenals hemsida.

Ljungberg var idolen

Det var där, i Arsenal, som han inledde den seriösa satsningen på fotbollen. Sju år gammal passerade han genom det nålsöga som provspelet var och Saka har sedan dess tagit steg för steg genom Arsenal akademi. Tidigt skaffade han sig en idol, en något oväntad sådan eftersom Fredrik Ljungberg året innan lämnat Arsenal. Men den svenske landslagss­tjärnan skulle komma att få en stor betydelse för Saka. 19 SEPTEMBER 2019:

●●●

Ljungberg skulle återvända till Arsenal, som coach för U23-laget. Det var där han för första gången kom i kontakt med Saka.

– Jag tror att han var 15 år då. Vi försöker hjälpa spelarna att få en karriär. Speciellt som ungdomscoa­ch är det viktigt att lära dem vissa saker, steg att ta så att de blir redo för A-laget. Men Bukayo gjorde allt jobb själv. Han slet och var väldigt profession­ell, har Ljungberg berättat för Coaches Voice.

I våras utsågs Saka till årets spelare i Arsenal. För att sen göra succé i det engelska landslaget. Det är möjligt att genombrott­et kommit oavsett, men utan Ljungberg så hade det inte skett nu.

– Jag hade hand om U23-laget i Arsenal och jag sa att jag tänkte flytta upp Bukayo dit. Men fick svaret ”Nej, han spelar i U18, han är inte redo”. Men jag sa att det inte fanns en chans att han skulle spela

SBUKAYO SAKAS SANSLÖSA FOTBOLLSRE­SA – FRÅN FÖRSTA KONTRAKTET TILL EM-FINAL

8 OKTOBER 2020:

 ??  ?? Saka med ett fruktat kanonskott.
Saka med ett fruktat kanonskott.
 ??  ??
 ??  ?? Aubameyang och Saka nätade mot Frankfurt.
Aubameyang och Saka nätade mot Frankfurt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden