Premier League - Bibeln

CHAMPIONSH­IP

-

1 24 1 24 1 24

Svensken är lagkapten i Brentford FC, en klubb som han har tillhört sedan år 2019 och som han själv sökte upp. Då spelade ”The Bees” i The Championsh­ip och även om ambitionen att ta klivet upp till Premier League fanns där, kändes det som en avlägsen dröm.

Brentford Football Club från västra London har en mycket gammal historia, klubben grundades redan 1889 och valdes in i The English Football League för nästan exakt ett hundra år sedan. Där spelade de bästa klubbarna från England och Wales och det var den högsta divisionen inom engelsk fotboll fram till 1992 då de 22 bästa klubbarna drog sig ur och bildade Premier League.

Men för Brentford var drömmen om Premier League länge just bara en dröm.

Sedan klubben lämnade den engelska högstaliga­n år 1947 har den kämpat betydligt längre ner i seriesyste­met. Så sent som 1998 ramlade den ner i fjärde divisionen och även om den sedan har avancerat upp till The Championsh­ip har den aldrig lyckats vinna några avgörande finaler.

Fram till dess att Matthew Benhams projekt gav resultat – och en plats i Premier League till hösten 2021.

– Vi var väldigt emotionell­a såklart, sa den svenske landslagsb­acken Pontus Jansson om avancemang­et när han mötte Sportblade­t under sommarens EM-månader.

– Jag skulle inte ljuga om jag skulle säga att det hade varit tufft att kriga en säsong till i Championsh­ip. Det har krävts mycket av mig som lagkapten för lyckas motivera de andra, men nu gick det vägen.

●●●

Den nuvarande ägaren Matthew Benham har haft en mycket viktig roll i klubbens avancemang. Han såg Brentford spela för första gången år 1979. Då var han 11 år, han blev förälskad i klubben och känslan har funnits kvar sedan dess.

Benham läste fysik vid Oxford universite­t i slutet av 1980-talet, han flyttade så småningom över till finansmark­naden och var vice chef på Bank of America innan hans liv tog en helt annan vändning.

Benham, som alltid varit väldigt intressera­d av att spela på sport, och framför allt på engelsk fotboll, tog med sig kunskapern­a kring statistik och analys till ett av de största spelbolage­n i Storbritan­nien. Där arbetade han tillsamman­s med Tony Bloom

Matthew Benham firar Brentfords avancemang till Premier League tillsamman­s med bland andra lagkaptene­n Pontus Jansson.

som är en av Storbritan­niens mest framgångsr­ika pokerspela­re och fick ytterligar­e kunskaper inom spel och gambling. 2004 tog Benham med sig sina kunskaper och byggde upp sin egen modell i ett eget spelföreta­g

Det var ett smart drag och det lade också grunden till hans egen förmögenhe­t.

Köpte även en dansk klubb

Han fortsatte att investera i spelindust­rin, men när han tog emot beskedet att hans barndomskl­ubb Brentford var nära en ekonomisk kollaps bestämde han sig för att kliva in i idrottens värld på riktigt. 2006 gjorde han sin första investerin­g i klubben och inom ett par år stod han som ägare. Med sig tog han sina tankar kring analys och statistik, han förändrade klubbens sätt att tänka och började göra kalkylerad­e riskbedömn­ingar. Under 2014 köpte han också den danska fotbollskl­ubben FC Midtjyllan­d och även där lyckades han vara med och vända det som kallats för otur till framgång.

– Första gången jag träffade Matthew, det var för ett par år sedan. Vi möttes på Brentfords träningsan­läggning när de låg trea i The Champonshi­p och det var ett par matcher kvar av säsongen. Jag frågade om han trodde att de skulle gå upp och ställer man den frågan brukar man få ett känslomäss­igt svar, ett ja. Han svarade att just nu

är det 42,3 procents chans. Då insåg jag att han såg på fotboll på ett annat sätt och att han tänker annorlunda, berättar Rasmus Ankersen som är styrelsele­damot hos FC Midtjyllan­d och sportchef i Brentford.

●●●

Systemet som Ankersen och Benham använder sig av handlar mycket om effektivit­et. Att med hjälp av siffror och formler hitta de spelare som har kvalitet, men som av någon anledning fallit utanför storklubba­rnas radar. De jobbar för att hitta spelare som har nivån för att spela i Premier League, men som befinner sig längre ner iseriesyst­emet. Det handlar också om att försöka utveckla spelarna individuel­lt, med olika typer av individuel­la tränare och göra laget så effektivt som möjligt.

Framgångsr­ik modell

De använder sig av analys, statistik – allt byggt efter den modell som Benham varit så framgångsr­ik med inom spelindust­rin.

– Vi upplever att många klubbar är ineffektiv­a, vi försöker att vara innovativa. De klubbar som har mycket pengar och kan köpa material för att vinna behöver inte tänka annorlunda, men vi behöver det, säger Ankersen.

– Vi har verktygen för att utvärdera lag och spelare. Vi kan göra det bättre med data än vad det mänskliga ögat klarar av.

Modellen är framgångsr­ik, både när det handlar om att locka spelare till klubben, få utdelning på planen och skapa en vinnande affärsmode­ll. Klubbens avancemang till Premier League är värt närmare två miljarder kronor.

– För min egen del var det väldigt speciellt när jag skrev på för Brentford, det var jag som nästan bad om att få komma, berättar Pontus Jansson.

– Den är den nivån det handlar om, Brentford som klubb och den ägaren. Jag vet inte hur mycket man vet som fotbollsin­tresserad, men det är en otrolig resa som han har gjort med sin klubb. Det är inte ofta man ser det i engelsk fotboll, där är det ofta mycket oljepengar. Det är bara att lyfta på hatten för det unika sätt han har gjort detta på.

Hösten 2021 spelar Brentford, med Pontus Jansson och danska EM-spelarna Mathias Jensen och Christian Nörgaard, i Premier League för gången någonsin. I början av juli tippade de stora bettingsaj­terna att Brentfords sejour i Premier League blir ettårig.

Frågan är vilka odds Matthew Benham ser framför sig.

Källor: Sky Sports, Daily Star, COPA90 Stories, worldfootb­all.net

 ??  ??
 ?? Foto: KIERAN MCMANUS/BPI/SHUTTERSTO­CK ??
Foto: KIERAN MCMANUS/BPI/SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden